In de tuin wil je niet alleen overdag, maar ook ’s avonds gezellig kunnen zitten. Dat houdt wel in dat er wat verlichting moet zijn. Geen probleem, want vandaag de dag is er heel mooie tuinverlichting te vinden. Met sfeerverlichting in je tuin kun je op lange zomeravonden nog heerlijk buiten zitten en zelfs nog een beetje actief zijn wanneer je daar behoefte aan hebt. Natuurlijk is verlichting van je tuin ook een pre voor de veiligheid. Een paar tips en ideeën!
1. Het mag heel minimalistisch zijn
Ga je voor natuurlijk? Dan is minimalistisch misschien wel de beste oplossing voor jou. Zo komt de nadruk echt op het licht te liggen en gaat het niet om de lamp zelf. Je zou dan bijvoorbeeld voor grondspots kunnen kiezen. Deze kun je op een mooie manier onder een boom laten plaatsen, zodat deze extra naar voren komt.
2. Plaats de tuinverlichting op gelijke afstand
Door de verlichting op gelijke afstand van elkaar in de tuin te plaatsen, ontstaat een mooie harmonie. De verlichting voor de tuin is zo niet alleen mooi, maar ook praktisch. Je kunt de lampen immers zo plaatsen dat de lichtkringen elkaar niet overlappen, maar wel op elkaar aansluiten. Zo is elk stukje van je tuin verlicht.
3. Verlicht waterpartijen
Heb je een vijver in je tuin of een kleine decoratieve plas? Dan is het zeker een goed idee om hier ook lampjes te plaatsen. Sfeerverlichting voor de tuin die gericht is op het water, zorgt voor een gezellig beeld, maar hierdoor kun je bijvoorbeeld ook de vissen of andere dieren die in het water leven nog goed zien.
4. Kies voor eenheid van stijl
Natuurlijk ziet het er buiten altijd net even anders uit dan binnen als het om decoraties gaat. Toch kun je wel voor een eenheid van stijl kiezen. Het zal je gasten zeker verrassen als je sfeerverlichting in de tuin hebt die erg lijkt op de verlichting waar je binnen voor gekozen hebt. Daarom is het leuk om je lampen bijvoorbeeld bij dezelfde fabrikant aan te schaffen.
5. Richt je op kleur
Kleur in je tuin is er vooral als bomen en planten volop in bloei staan. De bloemen zorgen vaak voor mooie kleuren. Dan is het mooi om hier nadruk op te leggen. Richt je de verlichting bijvoorbeeld op een geel bloemenbed, dan zal het net lijken of dit oplicht in het donker.
Lees ook: Alles wat je weten wilt over de citroenboom
6. Houd het sober
Natuurlijk wil jij voldoende verlichting in de tuin, ook omdat dit voor extra veiligheid zorgt. Tegelijkertijd is het echter goed om het een beetje eenvoudig te houden en niet te veel tuinverlichting aan te brengen. Zo blijft het natuurlijke effect behouden en leg de nadruk op dingen in je tuin die je mooi vindt, zoals een sculptuur.
7. Denk ook aan de buren
Je wilt toch niet dat je buren overlast hebben van jouw verlichting? Let daarom bij het plaatsen altijd op dat de lampen bijvoorbeeld niet over een schutting schijnen of dat ze in de woning van de buren schijnen. Richt de spotjes zo dat het licht echt op jouw tuin valt.
8. Plaats de verlichting strategisch
Wil je de tuinverlichting overdag liever niet zien? Plaats deze dan strategisch. Zo heb je er ’s avonds en ’s nachts als het donker is volop plezier van, terwijl je er overdag geen last van hebt. Verlichting in de tuin kun je namelijk prima weg laten vallen onder of bij planten.
9. Vergeet de voordeur niet
Als het om tuinverlichting gaat, dan gaat het niet alleen om sfeerverlichting voor de tuin. Ook veiligheid is belangrijk. Als er dan een plaats is die het eerste in je opkomt, dan is het wellicht de voordeur. Het is essentieel om deze goed te verlichten, zodat je bijvoorbeeld altijd goed kunt zien wie er voor de deur staat als er aangebeld wordt. Deze verlichting kun je het beste altijd laten branden. Wanneer je voor led kiest, is dit ook heel energiezuinig.
10. Maak van tevoren een lichtplan
Ben je nog niet helemaal zeker waar je de tuinverlichting precies wilt hebben? Maak dan van tevoren een lichtplan. Je kunt bijvoorbeeld waxinelichtjes gebruiken om te bepalen waar je de tuinverlichting precies wilt plaatsen. Verder is het verstandig om de bekabeling in dit plan vast te leggen. Als je dit goed bewaart, stuit je bij eventuele volgende graafwerkzaamheden in je tuin niet op deze kabels.