Home SoortenBloemen 3x de mooiste tuinplanten voor in de volle zon

3x de mooiste tuinplanten voor in de volle zon

by Sander
olijfboom

Welke planten zijn geschikt voor de zonnigste en warmste gedeeltes van je tuin? Er zijn veel tuinplanten die houden van een combinatie van zon en schaduw. Maar planten die het uithouden op een standplaats met echt de hele dag zon: die moet je goed uitzoeken. Zeker als de plant in een pot staat kan het wortelgestel zeer heet worden in de zon. Hier zijn maar weinig tuinplanten tegen bestand. De drie mooiste en veelzijdigste opties zetten we hier op een rijtje.

De Japanse Esdoorn

De prachtige Japanse Esdoorn is bekend om zijn bijzondere bladvorm en de indrukwekkende kleuren. Er zijn verschillende kleuren verkrijgbaar, waarbij de rode veruit het meest wordt gezien. Deze rode varianten worden in de herfst nog een tint donkerder rood en zijn dan werkelijk een lust voor het oog! En het mooie aan deze exotisch ogende boom is dat deze inheems groeit in ons klimaat.

Er zijn zeer veel varianten op de Japanse Esdoorn verkrijgbaar. Zo is er altijd wel eentje die geschikt is voor jouw tuin, of zelfs balkon. Er zijn soorten die je als heester kunt houden, en soorten die tot wel 10 meter hoog worden! Veruit de meeste soorten zullen het prima doen in de volle zon. Sterker nog, een Japanse Esdoorn heeft veel zonlicht nodig om de rode kleuren te behouden. Krijgt de plant te weinig zon, dan zullen de kleuren vervagen.

Hier is wel een kleine kanttekening op zijn plaats. Er is een klein aantal Japanse Esdoorn soorten die niet geschikt zijn voor een standplaats waar de hele dag de zon op staat. Let daar goed op bij aankoop. Deze verlangen een standplaats waar de zon in de middag niet op de bladeren staat. Gebeurt dit wel, dan kan bladverbranding optreden. Zeker bij de jonge boompjes. Zijn de bomen wat ouder, dan is het probleem al minder.

Veruit de meeste soorten zullen de zon echter aanbidden. De verzorging vergt niet veel werk. Een Japanse Esdoorn doet het prima in de volle grond of een pot. Doordat het een langzame groeier is, en van zichzelf al een mooie vorm heeft, is snoeien maar zelden nodig.

Kamperfoelie

kamperfoelie

Ben je op zoek naar een makkelijke klimplant voor in de volle zon? Kies dan voor een Kamperfoelie. De Kamperfoelie komt van nature voor in grote delen van Europa, Azië en Amerika. Hij is dus gewend aan ons klimaat. Zeker nu de zomers steeds heter worden is het belangrijk om een tuinplant te kiezen die hier goed tegen kan.

De meesten zullen de Kamperfoelie kennen van de karakteristieke bloemen. Er zijn bijna ontelbaar veel kleuren verkrijgbaar zoals geel, oranje, roze en wit. Hieronder op de foto zie je de geel/witte variant. Deze bloemen verspreiden in de avond en nacht een zoete en weeïge geur. Sommigen vinden dit heerlijk, anderen helemaal niks. Deze bloemen zijn niet alleen bij mensen geliefd. In het Engels heeft deze plant de bijnaam “Honey Suckle” omdat insecten en vogels verzot zijn op de inhoud van deze bloemen!

De Kamperfoelie bloeit jaarlijks zeer uitbundig, maar hiervoor is het wel belangrijk dat de plant veel direct zonlicht ziet. De plant stelt verder niet veel eisen aan de verzorging.

De Kamperfoelie is een zeer snelle groeier en kan binnen een paar zomers al een volledige pergola of schuurtje bedekken.

Olijfboom

De Olijfboom is de laatste jaren aan een opmars bezig. Je ziet hem steeds vaker in tuinen en op balkons. En niet zonder reden! Het is een enorm veelzijdige tuinplant. Je kunt hem als boompje kweken of als struik.

De Olijfboom is onderdeel van het plantengeslacht Olea. Wat veel mensen niet weten is dat binnen dit geslacht veel soorten vallen, maar dat aan slechts 1 daarvan olijven groeien: de Olea Europaea. Dit is dan ook de soort die je bij ons in de tuinen ziet.

Deze soort groeit van nature in de gebieden rondom de Mediterrane Zee. Daar is het zeer warm en droog. Je zou dan ook niet verwachten dat de Olijfboom het zo goed doet in ons klimaat. Toch werkt het prima.

Het is bij de verzorging wel belangrijk dat je de plant neerzet op een zo zonnig mogelijke standplaats. Ook is een plekje uit de wind het beste. Los daarvan heeft een Olijfboompje niet zoveel aandacht nodig. En met een beetje geluk kun je ook nog een mooie oogst olijven van de boom afhalen!

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment