Home SeizoenenWinter 4 keuzes die je moet maken bij het winterklaar maken van de tuin

4 keuzes die je moet maken bij het winterklaar maken van de tuin

by Sander
4 keuzes die je moet maken bij het winterklaar maken van de tuin

Nacht na nacht zakken de temperaturen een beetje dieper. Het gefluit van zomerse vogels heeft plaatsgemaakt voor een ijverige pimpelmees die onder het kakelen van de zanglijster op zoek gaat naar wat lekkers. Je tuin ondergaat een aantal wijzigingen en het moment is nu ook aangebroken om de handen uit de mouwen te steken. Vergeet niet dat je daarbij een aantal belangrijke keuzes dient te maken. Hieronder volgen er vier, maar in de praktijk zijn het er natuurlijk nog veel meer.

# 1. Wat doe je met de bladeren?

Tijdens de herfstperiode werpen de bomen de kleurrijke bladeren van zich af. Je tuin zal dan ook razendsnel met bladeren bedekt zijn. Die bladeren moet je natuurlijk opharken, omdat het gazon wegens lichtgebrek anders bruine plekken krijgt. Vervolgens kun je die bladeren in de groenbak gooien, maar er zijn ook andere milieubewustere opties. Een composthoop is een goed idee, omdat je de verkregen compost later kan gebruiken om je tuin te bemesten. Maar er zijn ook andere opties. Zo is het misschien een beter idee om ook enkele egelkoepels te kopen waarin je vervolgens je bladeren stopt. Dan hebben onze stekelige vriendjes ook een slaapplaats tijdens de winter.

# 2. Tuinmeubelen binnen of buiten?

Beslis nu welke tuinmeubelen je binnen gaat plaatsen en welke buiten mogen overwinteren. In dat laatste geval breng je het beste even een beschermende laag aan en is een speciale beschermhoes een goed idee. Vraag ook nog even na of je tuinmeubels wel onder de inboedelverzekering vallen. En als dat het geval is? Dan vraag je ook even na hoe dat zit met stormschade, want eigen risico’s zijn hier niet ongewoon. Beschik je nog niet over een inboedelverzekering? Dan is ook dat een keuze die jij moet maken. Bekijk even alle woonverzekeringen van FBTO, want je vergelijkt meteen verschillende verzekeringen, dekkingen en premies.

# 3. Bloembollen planten of niet?

Wil je in het voorjaar al genieten van tulpen, krokussen, narcissen of hyacinten? Dan moet je in het najaar al beginnen met het planten van de voorjaarsbloeiende bloembollen. Hiervoor heb je in principe nog tijd tot begin december, maar je moet het echt wel doen vooraleer de eerste nachtvorst toeslaat. Maak dus snel de keuze welke bloemen je in het voorjaar wil hebben en plant die bollen!

# 4. Welke planten plaats je binnen?

Veel van de planten die in Nederlandse tuinen te vinden zijn, kunnen niet zo goed tegen vriestemperaturen. Maak daarom een selectie van de meest gevoelige niet-winterharde planten en geef ze een vorstvrije plek in je woning of veranda. Een tuinhuisje kan ook, zolang het daar toch minimaal vijf graden is. Vergeet hierbij natuurlijk niet om deze niet-winterharde planten tijdig water te geven. Uiteraard hoef je de winterharde planten niet in de steek te laten. Geef hen eventueel een beschermend jasje. Daarvoor bestaan er speciale winterzakken, maar eigenlijk kan je ook gewoon noppenfolie gebruiken. Vergeet dan niet meerdere gaatjes er in te prikken, want anders stikken de planten.

Dit artikel is door een samenwerking tot stand gekomen.

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment