Home Vijvers 4 onmisbare waterplanten voor je vijver

4 onmisbare waterplanten voor je vijver

by Rosalyn van Moorselaar
4 onmisbare waterplanten voor je vijver

Een heldere vijver is een aanwinst voor iedere tuin. Een vijver vraagt natuurlijk wel onderhoud om deze mooi te houden. Maar het belangrijkste daarbij is om de natuur het werk te laten doen. De grootste bedreiging voor een vijver is de explosieve groei van algen, die niet alleen de helderheid van het water aantasten, maar de hele vijver kunnen ruïneren. In een vijver draait het om balans. Er moet genoeg voedsel, CO2 en zonlicht zijn om planten te laten groeien. Die zorgen weer voor voldoende zuurstof die bacteriën (en eventueel vissen) nodig hebben om het water helder en vrij van algen te houden. We hebben onderstaand een aantal onmisbare waterplanten voor je vijver op een rijtje voor je gezet. In vijverplanten onderscheiden we diverse groepen.

1. Waterpest

Iedereen die een aquarium of een vijver heeft, kent deze snelgroeiende waterplanten. We rekenen waterpest behalve tot de vijverplanten ook tot de zuurstofplanten. Deze soort vijverplanten zweven over het algemeen in het water. Ze geven via hun blad zuurstof af aan het water en zijn onmisbaar als er ook vissen in het water leven. Deze waterplanten voor je vijver halen voedingstoffen uit het water die anders door algen zouden worden benut. Naast waterpest behoren ook fonteinkruid en hoornblad tot de zuurstofplanten.

Lees ook: Zo creëer je een heldere vijver

2. Dotterbloem

De overplanten vormen een tweede groep van vijverplanten. Ze bloeien vaak mooi, de dotterbloem heeft prachtige grote gele bloemen. Via hun wortels halen ze vanaf de oever voedingsstoffen uit het water. Deze groep vijverplanten beschermen de vijver dan daardoor ook tegen de vorming van algen en wieren. Ze zijn niet alleen decoratief maar zorgen ook voor helder water. Behalve de dotterbloem kennen we ook de moerasiris, de lisdodde en de zwanenbloem.

3. Waterlelies

Ze zijn prachtig, deze drijvende vijverplanten. Waterlelies hebben hun wortels in de bodem van de vijver, maar laten hun bladeren en bloemen drijven. Hierdoor zorgen ze voor beschutting voor kleine vissen en ook houden ze het water koel door de schaduw die ze vormen met hun bladeren. Omdat ze ook de voedingsstoffen gebruiken die anders door algen worden gebruikt, zorgen ze voor een natuurlijk evenwicht in de vijver. Ook drijvende vijverplanten zoals plompen, de waterhyacint en het mosselplantje kunnen deze rol vervullen.

Vijverplanten

4. Kievitsbloem

Aan de rand van de vijver ontstaat een natte oever waar moerasplanten zich thuis voelen. Ze zijn niet alleen decoratief maar zorgen ook voor de juiste biotoop aan de rand van een vijver. Hun taak bestaat er dan ook voornamelijk uit om te voorkomen dat minder gewenste soorten zich hier gaan vestigen en op die manier dragen ze bij aan een mooie en heldere vijver. Andere moerasplanten zijn irissen en maskerbloemen.

Tip

Ook waterplanten voor de vijver hebben onderhoud nodig en moeten (soms regelmatig) gesnoeid worden. Kijk bij de bijzonderheden van de door jou gebruikte planten hoe en wanneer je moet snoeien.

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment