Home SoortenBollen 4 tips bij het planten van bloembollen

4 tips bij het planten van bloembollen

by Rosalyn van Moorselaar
Bloembollen planten

Met bloembollen planten kun je maandenlang genieten van kleurige bloemen in je tuin. Bloembollen poten is beslist niet moeilijk en de eerste bloeiers zie je al vroeg in de lente verschijnen. Dan moet je natuurlijk al wel in de herfst de bollen planten om de voorjaarsbloeiers voldoende energie te laten opdoen. Als de eerste sneeuwklokjes of krokussen gaan bloeien is het tijd om de zomerbloeiers zoals de anemoon en de dalia te planten.

Voorjaarsbloeiers

De meest bekende voorjaarsbloeiers zijn: tulpen, hyacinten, narcissen, krokussen, blauwe druifjes, sneeuwklokjes, eranthissen en fritilarias

Zomerbloeiers

De zomerbloeiers op een rijtje: dahlia’s, begonia’s, gladiolen, lelies, anemonen en ranonkels.

Kijk bij twijfel even op de gebruiksaanwijzing of internet. Lees ook: Feestelijke voorjaarsbloeiers: bloembollen

Tips bij het planten van bollen

Het beste tijdstip voor het planten van voorjaarsbloeiers is vanaf september tot en met december. Het beste is om de bollen al in de grond te hebben voordat de eerste nachtvorst zich aandient. Zomerbloeiende bollen kunnen het beste worden geplant als de nachtvorst voorbij is, maar wel voor eind mei.

Bollen planten kun je op verschillende manieren doen, dat is in het algemeen een kwestie van smaak. Je kunt ze verspreid in een border plaatsen, in groepjes bij elkaar of op het terras in een bloembak. Het enige wat je nodig hebt, is wat creativiteit.

Bij het planten van bloembollen moet je met het volgende rekening houden:

  • Maak de aarde goed los en voeg eventueel potgrond toe als de grond in jouw tuin relatief arm is aan voedingsstoffen.
  • Maak voor grotere bollen een kuiltje dat ongeveer tweemaal zo diep os als de bol hoog is. Het is natuurlijk ook altijd mogelijk om een speciale bollenplanter te gebruiken. De juiste diepte is er belangrijk voor een bol. Voor begonia’s moet je een uitzondering maken, die willen echt vlak onder de oppervlakte worden geplaatst. Om kleine bolletjes eenvoudig te planten, maak je eerst gleuf, ook deze moet ongeveer twee keer de diepte hebben van een bol.
  • Plaats de bol in het gat of de bollen in de gleuf en gooi deze dicht met aarde.
  • Direct na het bloembollen poten geef je die water. De hoeveelheid hangt uiteraard af van de vochtigheid van de grond. Bij een goed doorlatende grond mag je best regelmatig wat gieten.

Biologische bollen planten

Hou je wel van wat insectenleven in je tuin. Dan is het goed om eens na te denken over biologische bollen die je tegenwoordig ook bijna overal kan kopen. Bijen en vlinders zijn gek op de bloemen van bollen omdat die ze vaak op een gunstig moment aan voedsel helpen. Biologische bollen bevatten extra veel nectar en dat betekent meer bezoek van bijen dan bij gewone bollen, Hou jij van vlinders? Dan is het goed om te weten dat deze vrolijke fladderaars dol zijn op sierui. Natuurlijk zijn er nog veel meer planten die aantrekkelijk zijn voor het dierenleven. Wil je hier meer over weten, lees dan artikelen over het diervriendelijk maken van jouw tuin.

Veel plezier met de bollen.

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment