Home Tuintips 4 unieke ideeën voor meer sfeer in je tuin

4 unieke ideeën voor meer sfeer in je tuin

by Sander
4 unieke ideeën voor meer sfeer in je tuin

De tuin wordt steeds meer het verlengde van de woning want wat is er nu prettiger dan buiten te genieten van een mooie dag. Sfeer in de tuin heb je al door de natuur die je daar hebt gecreëerd, maar hieronder staan nog wat leuke sfeermakers die ook voor jouw tuin een aanvulling kunnen zijn.

1. Schanskorven

Inmiddels ken je ze vast wel: metalen korven gevuld met stenen. In de middeleeuwen ontstond het idee als verdedigingswerk totdat het buskruit dat minder zinvol maakte. Later werden dergelijke korven gebruikt bij bouwwerkzaamheden en vaak in de waterbouw. Pas een jaar of dertig geleden kreeg men in ons land ook oog voor het decoratieve aspect. Tegenwoordig worden schanskorven voor diverse doeleinden gebruikt: als onderdeel van een gebouw of juist losstaand ontwerp, maar ook als afscheiding van een tuin. Behalve decoratief door gebruik van diverse soorten natuursteen is een schanskorf ook duurzaam. Zowel het metaal als de stenen kunnen hergebruikt worden.

2. Tuinhaarden

Een tuinhaard geeft sfeer op een lange zomeravond maar kan ook het zomerseizoen verlengen omdat het wat extra warmte biedt als de avonden alweer wat killer worden. Als mens worden we altijd geboeid door het spel van de vlammen, wellicht een herinnering aan de tijd dat onze verre voorouders het vuur hadden ontdekt en daarmee op vele manieren hun voordeel deden. De huidige tuinhaarden zijn beduidend efficiënter dan dat houtvuur van toen. Zo is er bijvoorbeeld een goede schoorsteen die er voor zorgt dat de rook wordt afgevoerd zodat je daar geen last van hebt. Uiteraard kan je ook dit vuur gebruiken om je maaltijd te bereiden. Bij de vele opties voor tuinhaarden zijn er ook exemplaren geschikt om op te barbecueën.

3. Tuinverlichting

Met verlichting kan je extra sfeer in je tuin brengen naar smaak. Een verlichte tuin heeft ook praktische voordelen, zeker als je de woning binnengaat via de tuindeur. Met een goede tuinverlichting met bewegingssensor is er minder risico om te struikelen en kan jij het sleutelgat ook eenvoudiger vinden. Licht schrikt ook onwelkome bezoekers af die liever in het duister werken. Maar met sfeerlicht kan jij ook de tuin bij avond tot een bijzondere plaats maken. Denk aan het accentueren van mooie planten of bomen met een spot. Ook zacht en gekleurd licht als sfeermaker is mogelijk soms in de vorm van tijdelijk feestverlichting. Dank zij de ontwikkeling van LED en batterijen op zonne-energie kan jij je creativiteit ten volle ontplooien.

4. Accessoires

Net als binnen kan je ook in de tuin met een paar accessoires al snel een bijzondere sfeer scheppen. Kunst in de tuin wordt steeds meer trendy en een mooi tuinbeeld hoeft beslist niet meer op een kabouter te lijken. Met speciale bloempotten en -bakken kan je niet alleen exotische planten een kans geven in de tuin tijdens het warmere gedeelte van het jaar. Je kan ook de diverse materialen en de invloed van ons klimaat daarop gebruiken om de tuin te voorzien van bijzondere effecten op het terras of elders.

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment