Home SoortenBloemen 5 planten tegen muggen

5 planten tegen muggen

by Rosalyn van Moorselaar
5 planten tegen muggen

Wat is er nu prettiger dan een zwoele zomeravond in de tuin doorbrengen? Het probleem is echter vaak dat muggen zo’n avond behoorlijk kunnen bederven. Dat hoort natuurlijk bij de natuur, maar er zijn ook anti muggen planten en daar kan je gebruik van maken om extra rust te krijgen op jouw terras.

1. Citroenplant

Muggen houden niet van de frisse geur van citroen. Er zijn dan ook vele middeltjes tegen muggen gebaseerd op dat beginsel . De meest bekende anti muggen plant is dan ook citroenbras. Deze kan je zowel in de tuin gebruiken als in een potje in de kamer of slaapkamer. Citroengras is een erg makkelijk plant om te kweken. Je kan het in de supermarkt en toko’s kopen. Knip de dode stukjes weg en zet de stengels in het water. Binnen een paar weken wortelen ze. Citroengras is ook nog geschikt als smaakmaker in een aantal oosterse gerechten.

2. Goudsbloem

Goudsbloemen hebben geen aparte of opvallende geur, maar muggen hebben een hekel aan deze plant. Dat is een plezierig verschijnsel omdat deze plant gewoon ook decoratief is in de tuin en weinig verzorging nodig heeft. Goudsbloemen kan je ook in een flinke pot zetten en daarmee is het mogelijk een balkon te beschermen tegen die lastige stekers. Het heeft geen zin om het plantensap op je huid te wrijven omdat de werking niet berust op de geur of smaak van het sap.

3. Lavendel

Al sinds de Romeinse tijd is de mens dol op de heerlijke geur van lavendel. Ook vlinders en bijen waarderen de bloemen vanwege de nectar. Muggen hebben een hekel aan de geur en lavendel is ook beslist een plant tegen muggen. Als je de enorme lavendelvelden in het zuiden van Frankrijk wel eens hebt gezien, zal je beseffen dat lavendel een zonnig plaatsje in de tuin op prijs stelt. Ook op het balkon kan je genieten van de mooie kleuren in een plantenbak. Ook dan is voldoende zon noodzakelijk.

4. Rozemarijn

Heb je een kruidentuintje dan staat er vast ook rozemarijn in, want met dit kruid kan je heerlijk koken. Maar muggen vinden deze plant helemaal niks. Een goede reden om deze anti muggen plant in je tuin te zetten. Rozemarijn komt uit een warmer klimaat dat het onze. De plant houdt van warmte en zon. Droge grond is ook een voorwaarde voor een gezonde groei. En vergeet niet dat rozemarijn een struik is die snel groot kan worden als je niet regelmatig de schaar hanteert.

planten tegen muggen

5. Vleesetende planten

Het klinkt misschien als een goed idee om muggen door vleesetende planten te laten verorberen. Een soort compensatie voor het leed dat ze ons aandoen. Maar de vleesetende planten die het in ons klimaat nog enigszins uithouden zijn echte moerasplanten en die voelen zich ook alleen daar thuis. De meest bekende vleesetende plant is de Venus vliegenvanger die insecten vangt met de dichtklappende bladeren en ze dan verteert. Maar de geur die deze plant verspreidt is niet aantrekkelijk voor muggen. De kans dat een mug gevangen wordt, is dan ook praktisch nihil.

Lees ook: De 10 leukste planten voor op je balkon

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment