Home SeizoenenZomer 5 tips bij het kopen van een wespenval of wespenvanger

5 tips bij het kopen van een wespenval of wespenvanger

by Rosalyn van Moorselaar
5 tips bij het kopen van een wespenval of wespenvanger

Wespen vervullen een zeer nuttige rol in de natuur. Maar in huis of op je terras zie je ze liever niet, zeker niet omdat kinderen en huisdieren vaak niet door hebben hoe agressief deze insecten kunnen zijn. Een wespenvanger of wespenval, kan dan een oplossing zijn. Hieronder staan wat tips als jij een wespenvanger gaat kopen of maken.

1. De ecologische wespenval

Deze is speciaal gemaakt om wespen te vangen en ze niet te doden. De ecologische wespenvanger kan je vullen met een speciale lokstof die alleen wespen aantrekt. Dat zorgt ervoor dat er geen andere insecten in de val lopen zoals bijen en hommels. Het belangrijkste voordeel van een dergelijke ecologische wespenval is dat volgens de gebruikers het zeer eenvoudig is om de wespen weer vrij te laten zonder zelf risico te lopen. Een ecologische wespenval kan je bij de speciaalzaak kopen maar ook deze val op Bol.com. De prijzen kunnen behoorlijk variëren maar vanaf € 10 kan je al een deugdelijk exemplaar kopen. De lokstof kun je naast speciaalzaken ook op Bol.com vinden, namelijk hier.

Bestel een ecologische wespenval bij onderstaande vertrouwde webshop(s):

Lees ook: Wespen bestrijden; dit is het beste wespenpoeder

2. De professionele wespenvanger

Ook deze wespenval is er geheel op ontworpen om wespen weer eenvoudig hun vrijheid te geven en ook om uitsluitend wespen te vangen en geen andere insecten. Bij de val wordt in het algemeen een speciale lokstof geleverd die niet schadelijk is voor insecten en huisdieren. De val is makkelijk te verversen en herbruikbaar. Je kan deze zowel ophangen als neerzetten en deze wespenvanger kan best een stootje. Je vindt deze in de speciaalzaken zoals tuincentra en reken dan op een prijs die begint bij €30. Ook op Bol.com kun je deze professionele wespenvanger bestellen.

Bestel een professionele wespenvanger bij onderstaande vertrouwde webshop(s):

3. Het jampotje

De meeste wespenvangers zijn gebaseerd op het feit dat er openingen zijn waardoor de wesp wel naar binnen kan, maar vervolgens niet meer kan ontsnappen. Die kan je zelf ook maken op een eenvoudige manier met bijvoorbeeld een jampotje. Boor een gaatje in het deksel van een jampot met de doorsnede van een potlood. Dit is groot genoeg voor een wesp om binnen te komen, maar niet om weer te ontsnappen. Vul de jampot met een zoete vloeistof als lokmiddel. Vaak wordt een scheutje afwasmiddel toegevoegd aan de vloeistof. De wespen vallen dan meteen diep in de vloeistof en verdrinken. Echt diervriendelijk is dit niet en ook andere insecten kunnen hierdoor gelokt worden. Wees ook altijd voorzichtig met deze methode omdat het kan gebeuren dat door de zoete geur een groter aantal wespen wordt aangelokt dat om de pot blijft zwermen en agressief kan worden. Dat is beslist niet de bedoeling.

4. Koop of maak een namaak wespennest

wespenverjagerDit is geen wespenvanger of wespenval maar wel vaak een goede methode om wespen te verjagen en dat is uiteindelijk ook jouw bedoeling. Wespen zijn bijzonder territoriaal. Een wesp zal een wespennest van een andere zwerm dan ook beslist mijden. Een namaak wespennest wordt ook wel een wespenverjager genoemd en kan je kopen maar ook zelf maken. Op het internet kan je zonder problemen een handleiding vinden om er namaak nest te maken. Een goed gelijkend wespennest dat je makkelijk kan ophangen kun je bijvoorbeeld al voor minder dan €20 op Bol.com bestellen (klik hier). Ook een goede tip om mee te nemen op een kampeervakantie!

Bestel een namaak wespennest bij onderstaande vertrouwde webshop(s):

wespenval

5. Tips om wespen te verjagen

Voel je niks voor wespenvangers of wespenvallen maar wil je toch wespen zoveel mogelijk uit de buurt houden, dan hebben we ook nog een aantal andere tips voor je. Wespen hebben een hekel aan een aantal geuren en daar kan je gebruik van maken om ze op afstand te houden. Het zijn vooral tips geschikt voor een terras of een balkon.

  • Wespen hebben om onbekende redenen een afkeer van deze geur. Als je een schaaltje met kruidnagel op bijvoorbeeld de tuintafel zet, zullen wespen de tafel beslist mijden.
  • De scherpe geur van azijn is ook zeer geschikt om wespen op afstand te houden. Als de azijn een beetje verwarmd is en er kruidnagel aan wordt toegevoegd, werkt dit nog beter.
  • Sinaasappel of citroen met kruidnagel. Ook in deze combinatie doet de kruidnagel het werk. Snij de sinaasappel of citroen door en steek er flink wat kruidnageltjes in.
  • Beslist meer geschikt voor binnen dan buiten. Een schoteltje gesnipperde ui is voor wespen een goede reden om een ander terras of balkon te zoeken en het jouwe te negeren.
  • Misschien dat je het zelf juist heerlijk vindt ruiken, maar wespen vinden de geur van verse koffie niet aangenaam. Buiten kan je de schaaltjes met koffie ook aansteken zodat die gaan branden of smeulen. De geur van verbrande koffie houdt wespen op grote afstand.
  • Ook van wierook houden wespen niet. Steek wat stokjes aan op plaatsen waar je veel last van ze hebt en ze zullen vertrekken.

Tip: Gestoken door een wesp?

In het algemeen is een wespensteek pijnlijk maar geneest deze weer vanzelf. Er zijn bij de apotheek en drogist verschillende middeltjes te koop om de pijn te verlichten. Er is echter een behoorlijk aantal mensen allergisch voor de steek van dit agressieve insect. Merk je dat iemand een heftige reactie vertoont op een wespensteek of ontdek je dat bij jezelf, zoek dan medische hulp.

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment