Home Tuintips 5 tips bij het plaatsen van een nok op je schuurtje of tuinhuisje

5 tips bij het plaatsen van een nok op je schuurtje of tuinhuisje

by Sander

De horizontale snijlijn van de twee schuine zijden van een dak noemen we de nok. Dit is derhalve het hoogste punt van het bouwwerk of dit nu een huis, een schuurtje of tuinhuisje is. De nok wordt ook wel de kroon op het bouwsel genoemd. Dat is niet onterecht, omdat de nok ook erg belangrijk is voor de kwaliteit van het gebouw. Hieronder staan een aantal tips als je een nok gaat plaatsen op jouw schuur of tuinhuis.

1. Kies de juiste nokstukken

Wil je dat het dak er strak en professioneel uitziet, kies dan zorgvuldig voor nokstukken die passen bij de rest van het dak. Als je gaat shoppen bij een handel in bouwmaterialen die over voldoende assortiment beschikt, kan je probleemloos de juiste nokstukken vinden die echt als een kroon fungeren op jouw bouwwerk.

2. Bouw voor de toekomst

De nok is het hoogste punt van je schuur of tuinhuisje en krijgt het om die reden te verduren van regen en wind. Als je kiest voor een goede nok, zal deze gedurende 30 of 40 jaar meekunnen. Vroeger gebruikte met beton om de nok goed sluitend te maken. In de praktijk begon die materiaal onder inwerking van regen en wind al vaak te verkruimelen na een periode van 20 jaar. Dat is niet alleen gevaarlijk voor de nok, maar ook voor de pannen op het schuine dak. Laat je informeren door de bouwmaterialenhandel welke moderne opties er zijn.

3. Waterdicht is waar het om draait

Voordat je een nokstuk plaatst moet je er eerst zeker van zijn dat de nok waterdicht is. Een complete set voor de nok omvat ook altijd isolerend materiaal dat compleet waterdicht is, dot wordt de ondervorst genoemd. De nokstukken zorgen voor een extra beschermingslaag boven het materiaal zodat de wind er geen vat op krijgt. Op die manier maak je een nok die bestand i s tegen het Hollandse klimaat.

4. Laat je adviseren

Een goede nok maken is mogelijk als jij een handige doe-het-zelver bent. Het is echter beslist een precisiewerkje en de kwaliteit van de nok hangt af van de zorgvuldigheid waarmee die wordt aangebracht. Heb jij nog niet eerder een nok gemaakt, laat je dan adviseren door een vakman. Bij de professionele bouwmaterialen handel kan je zeker een handleiding krijgen hoe je met de juiste gereedschappen en materialen aan de slag kunt. Zorg altijd voor een veilige werkplek als je op hoogte werkt.

5. Tips voor gebruik gereedschap

Vaak kan je het materiaal voor je dak op maat laten zagen en dat geldt ook voor het zetwerk. Mocht ze zelf de materialen op maat willen maken waaronder de nokstukken, gebruik dan geen decoupeerzaag of haakse slijper. Hiermee kan je namelijk de coating beschadigen. Een knabbelschaar is de beste optie in dit geval. Als er kleine beschadigingen of randen zijn ontstaan, werk deze dan altijd bij met een kleurstift. Een mooi dak en een mooie nok zijn de moeite waard om wat extra inspanning te leveren.

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment