Home Tuinonderhoud 5 tips bij het sproeien van je tuin

5 tips bij het sproeien van je tuin

by Rosalyn van Moorselaar
tuin sproeien
Natuurlijk hoop jij dat jouw tuin genoeg water krijgt op natuurlijke wijze zodat het niet nodig is om vaak te sproeien. Drinkwater is tenslotte een kostbaar product en eigenlijk is het verspilling om het te gebruiken voor sproeien of gieten. Misschien is het daarom ook een goed idee om bijvoorbeeld ook een regenton te plaatsen om te profiteren van overvloedige regenbuien. Let daarbij dan wel goed op de aanwijzingen die daarbij horen voor het beste resultaat, Maar af en toe de tuin sproeien zal ook in Hollandse zomers bijna onvermijdelijk zijn. Hoe lang moet je dan sproeien en wanneer moet je sproeien? Lees hieronder een aantal tips.

1. Wanneer gieten of sproeien?

Planten in een pot hebben bij droog weer vaak al dagelijks extra water nodig, zeker als het ook nog eens behoorlijk waait. Het is verstandig om de grond dagelijks even te testen om te zien hoe droog deze is. Vooral bij dorstige planten zoals de oleander  of de engelentrompet is gieten of sproeien op extreem warme dagen vaak meerdere malen nodig.

2. Op welk tijdstip kan je het beste sproeien?

De beste tijdstippen om te sproeien zijn in principe vroeg in de ochtend en vroeg on de avond. Op die momenten in de verdamping beperkt. Hierdoor kunnen planten en gras het water beter opnemen. Ook belangrijk is dat de planten dan nog goed kunnen opdrogen voor de nacht. In warme nachten kunnen schimmelziekten zoals meeldauw toeslaan als er te veel vocht aanwezig is.

3. Hoelang moet je sproeien?

Vaak denkt men dat het gazon veel langer moet worden gesproeid dan eigenlijk nodig is. Als het echt gedurende lange tijd droog blijft, is het pas nodig om gras te gaan sproeien. Per week een of twee keer een uur sproeien is dan wel voldoende. Sommige platen hebben vaker water nodig maar dat is in het algemeen wel op te lossen door te gieten zodra je merkt dat de grond te droog wordt. Hoe lang sproeien

4. Nieuwe planten in de tuin

Je kan het natuurlijk niet altijd goed uitkienen maar nieuwe planten hebben in het algemeen veel water nodig om aan te staan. Als de grond erg droog is op het moment dat je gaat planten, is het een goede tip om de kluit eerst een paar minuten in een emmer water te dompelen. Hierdoor kan de kluit zich volzuigen met water. Na het planten de grond goed aanstampen en dan gieten.

5. De beste tuinsproeiers

Een tuinsproeier is een handig hulpmiddel om de tuin in tijden dan hef nodig is wat extra water te geven. Let er hierbij dan wel op dat je de juiste tuinsproeier voor jouw tuin neemt. Als je een kleine tuin hebt is een handsproeier of broespistool vaak de beste oplossing. Je wilt immers geen water verspillen door ook het terras of het trottoir nat te maken. Voor een middelgrote tuin is een zwenksproeier meestal afdoende om die helemaal te bestrijken, eventueel door verplaatsing, een grote tuin kan met een kanonsproeier of druppelslangen groen worden gehouden. Hieronder vind je een aantal goede zwenksproeiers van Gardena die je op Bol.com kunt kopen. Lees ook: 10 tips voor sfeervolle tuinverlichting

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment