Home Tuinonderhoud 5 tips bij het verwijderen van groene aanslag

5 tips bij het verwijderen van groene aanslag

by Sander

Groene aanslag vormt ieder jaar weer een grote ergernis voor veel tuinliefhebbers. Deze groene gloed over tegels zorgt er niet alleen voor dat tuintegels een minder mooie uitstraling krijgen maar zorgen er ook voor dat deze spekglad worden. Hierdoor kunnen gevaarlijke situaties ontstaan. Alleen al daarom is het belangrijk om groene aanslag zoveel mogelijk te bestrijden en door de tuintegels goed schoon te maken. Hiervoor zijn verschillende methoden zoals je kunt opmaken uit deze 5 tips voor het verwijderen van groene aanslag.

Wat is de groene aanslag op tuintegels precies?

Groene aanslag is een verzamelterm voor de verzameling mossen die zich na een regenperiode aan tuintegels hechten. Het is een aanslag die gevormd wordt door vallende bladeren, zaden en ander tuinafval. Deze aanslag wordt gevormd gedurende de regenachtige periodes dus op de momenten dat de zon minder schijnt. Mossen en algen kunnen zich immers perfect ontwikkelen gedurende deze omstandigheden. Dit is dan ook precies de reden dat de overlast van groene aanslag vooral merkbaar is na de herfst- en winterperiode. groene aanslag hecht zich het beste op schaduwrijke plaatsen dus bijvoorbeeld achter de kieren van tuintegels. 

Waarom het van groot belang is om groene aanslag te verwijderen

Dat groene aanslag een onverzorgde uitstraling aan de tuin geeft, is niet de voornaamste reden waarom het van groot belang is om groene aanslag te verwijderen. De belangrijkste reden is het veiligheidsaspect. Niet alle groene aanslag is goed zichtbaar maar vrijwel alle plekken zijn wel erg glad. Dit kan vervelende valpartijen en andere ongelukken veroorzaken. Daarnaast is groene aanslag een uitstekende voedingsbodem voor bacteriën, gisten en schimmels. Er ontstaat hierdoor een wisselwerking naar een onaangenaam leefklimaat in de tuin.

De meest effectieve manieren om groene aanslag te verwijderen, onze 5 praktische tips

Uit het bovenstaande blijkt het belang om groene aanslag op de meest effectieve wijze te verwijderen. Dit lukt niet met veel water en een harde bezem. Groene aanslag kan zich immers juist prima ontwikkelen onder vochtige omstandigheden. De onderstaande 5 praktische tips kunnen we gezien worden als effectieve manier om groene aanslag te verwijderen:

  1. Schoonmaakmiddelen als Biotex en groene zeep. Deze middelen werken effectief maar het is wel goed om te realiseren dat deze opties wel belastend zijn voor het milieu.
  2. Strooizout. Ook dit middel zal effectief werken tegen groene aanslag maar kunnen de toplaag van gecoate tegels aantasten en een blijvende zichtbare schade aanrichten. Daarom is niet iedere onderlaag geschikt hiervoor.
  3. Schoonmaakazijn. Dit is een optie waarvoor je zeker niet moet kiezen bij groene aanslag op tegels waarin kalk is verwerkt. Azijn lost immers kalk op. Daarnaast kun je door het gebruik van schoonmaakazijn de zuurgraad in de bodem beïnvloeden.
  4. Het gebruik van een hogedrukspuit om groene aanslag te verwijderen is een optie maar als deze hoger wordt gezet dan 60-70 bar kan dit de poriën van poreuze stenen openspuiten. Hierdoor wordt er juist meer ruimte gecreëerd voor groene aanslag.
  5. Het gebruik maken van een middel dat speciaal voor groene aanslag verwijderen is ontwikkeld. Dit is wellicht een wat duurdere optie maar wel de meest effectieve. HG heeft immers een zeer goed product voor groene aanslag verwijdering ontwikkeld. Dit kant-en-klare product is direct te gebruiken bij een grote voorjaarsschoonmaak in de tuin.

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment