Home Tuintips 5 tips om overlast door wespen in je tuin te beperken

5 tips om overlast door wespen in je tuin te beperken

by Sander
5 tips bij het kopen van een wespenval of wespenvanger

In de zomer is er niets zo vervelend als overlast door wespen in je tuin. Ze kunnen je buitenactiviteiten verstoren en zelfs een bedreiging vormen voor mensen met een wespenallergie. Gelukkig zijn er manieren om de overlast door wespen te beperken en je tuin weer aangenaam te maken. In dit artikel delen we vijf handige tips die je kunt toepassen.

Vermijd zoete voedselbronnen

Wespen worden aangetrokken door zoete voedingsmiddelen, zoals fruitsappen, frisdranken, snoep en zoet fruit. Om de kans op wespenoverlast te verkleinen, is het belangrijk om deze voedselbronnen zo veel mogelijk te vermijden in je tuin. Zorg ervoor dat afvalbakken goed afgesloten zijn en bewaar fruit in afgesloten containers. Als je toch buiten wilt genieten van een drankje, gebruik dan afgesloten bekers met een rietje, zodat wespen minder snel aangetrokken worden.

Houd je tuin schoon

Een opgeruimde tuin kan helpen om wespen weg te houden. Wespen worden aangetrokken door voedselresten en afval. Zorg ervoor dat je regelmatig je tuin schoonmaakt en voedselresten verwijdert. Houd ook je vuilnisbakken goed gesloten en leeg ze regelmatig. Daarnaast is het belangrijk om fruit dat van bomen of struiken in je tuin valt, snel op te ruimen. Door een schone en opgeruimde omgeving te creëren, verklein je de aantrekkingskracht voor wespen.

Gebruik wespenvallen

Wespenvallen kunnen een effectieve manier zijn om wespen weg te lokken van je tuin. Er zijn verschillende soorten wespenvallen verkrijgbaar in de winkel, maar je kunt er ook zelf een maken. Vul een pot of fles met een zoete vloeistof, zoals limonadesiroop gemengd met water, en maak een kleine opening in de bovenkant. Wespen zullen worden aangetrokken door de zoete geur en eenmaal in de val kunnen ze er moeilijk uitkomen. Plaats de wespenvallen op een afstand van de plekken waar je wilt genieten van je tuinactiviteiten, zodat wespen daar naartoe worden gelokt.

Lees ook: Wespenpoeder kopen? Dit zijn de beste wespenpoeders van 2024!

Vermijd felle kleuren en sterke geuren

Wespen worden aangetrokken door felle kleuren en sterke geuren. Probeer daarom kleding te vermijden in felle kleuren, zoals geel en wit, als je buiten bent. Deze kleuren kunnen wespen aantrekken en je kwetsbaarder maken voor wespensteken. Daarnaast is het verstandig om parfum, sterk ruikende haarproducten en geurende lotions te vermijden als je naar buiten gaat. Door deze voorzorgsmaatregelen te nemen, verklein je de kans dat wespen zich aangetrokken voelen tot jou.

Zorg voor natuurlijke wespenbestrijders

Er zijn verschillende natuurlijke wespenbestrijders die je kunt gebruiken om de overlast in je tuin te verminderen. Plant bijvoorbeeld kruiden zoals munt, basilicum, tijm of citroengras, die een sterke geur hebben waar wespen niet van houden. Daarnaast kunnen bepaalde bloemen, zoals goudsbloemen en afrikaantjes, wespen op afstand houden. Een andere optie is het ophangen van nep nesten. Wespen zijn territoriaal en zullen andere wespen vermijden als ze denken dat er al een nest aanwezig is. Hang nep nesten op strategische plaatsen in je tuin om wespen weg te houden.

Met deze vijf tips kun je de overlast door wespen in je tuin aanzienlijk verminderen. Door zoete voedselbronnen te vermijden, je tuin schoon te houden, wespenvallen te gebruiken, felle kleuren en sterke geuren te vermijden en natuurlijke wespenbestrijders in te zetten, creëer je een omgeving waar wespen minder snel op af zullen komen. Op deze manier kun je weer zorgeloos genieten van je tuinactiviteiten tijdens de zomermaanden.

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment