Home TuinonderhoudVijveronderhoud 5 tips voor een kraakheldere vijver

5 tips voor een kraakheldere vijver

by Sander
kraakheldere-vijver

Iedere vijver kan te maken krijgen met troebel of groen water. Niet wat je wilt natuurlijk als eigenaar van een mooie vijver. Door een aantal eenvoudige tips zorg je er snel weer voor dat je vijver kraakhelder wordt en je weer volop kunt genieten van het onderwaterleven in jouw tuin.

1. Houd je vijver schoon!

Een schone vijver is de basis voor een helder vijverwater. Door eerst de bodem grondig schoon te maken met een vijverstofzuiger, ruim je een groot deel van de organische vervuiling al op. Span in de herfst een afdeknet om te voorkomen dat blaadjes in de vijver waaien en gebruik het hele jaar door een skimmer om oppervlaktevuil op te vangen. Probeer ook om niet te veel voer te geven aan je vissen. Voer dat achterblijft in het water gaat rotten en zorgt voor vervuiling.

2. Gebruik een krachtig vijverfilter

Een vijverfilter is heel belangrijk om het vuil aan te pakken in de vijver. Zeker als je een mechanisch en biologisch vijverfilter gebruikt, kun je heel gemakkelijk de waterkwaliteit op orde te houden. De mechanische filtering verwijdert vuildeeltjes die zichtbaar zijn in het water en door biologische filtering worden schadelijke en onzichtbare stoffen uit het water gezuiverd. Dit is de basis van een goede balans voor je vijver en ook heel belangrijk voor de helderheid van je vijver.

3. Geef algen geen kans

Algen in je vijver kunnen het water groen laten kleuren. Zeker als de zon veel en krachtig schijnt, neemt de algengroei toe. Door ook een UV-C filter te gebruiken worden algen effectief afgebroken. Het water stroomt langs een lamp die straling afgeeft en dodelijk is voor algen. Een hele effectieve afbraak dus!

luchtbellen

4. Voeg zuurstof toe

Met een luchtpomp vijver is het heel eenvoudig om zuurstof toe te voegen aan de vijver. De borrelende luchtbellen brengen het water in beweging en zorgen ervoor dat het water meer zuurstof aan de buitenlucht op kan nemen. De goede bacteriën die het water zuiveren hebben baat bij meer zuurstof, waardoor de biologische schoonmaak van je vijver effectiever plaatsvindt. Ook als je plotseling veel algen verwijdert in de vijver is het noodzakelijk om meer zuurstof toe te voegen. Algen produceren namelijk ook zuurstof. Bij een snelle afbraak van algen kan er een zuurstoftekort optreden. Ook dan komt je vijver luchtpomp van pas!

5. Stimuleer je vijver met goede bacteriën

Wil je tot slot het vijvermilieu nog een handje helpen? Voeg dan nog vijverbacteriën toe om de biologische schoonmaak te versnellen. Met name in het voorjaar is dit een handige manier om je vijver sneller op te starten en snel een biologisch evenwicht te realiseren.

Met deze tips zorg je er zeker voor dat je een heldere vijver hebt, waar menigeen jaloers op kan zijn. Niet alleen word je er zelf gelukkiger van, je zult merken dat je vissen het ook veel prettiger vinden om in een kraakheldere, schone en zuurstofrijke omgeving rond te zwemmen.

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment