Home Tuininrichting 5 tips voor een trampoline in de tuin

5 tips voor een trampoline in de tuin

by Sander
5 tips voor een trampoline in de tuin

Als je een gezin met opgroeiende kinderen hebt en een beetje ruime tuin heb je vast wel eens nagedacht over een trampoline. Een leuke en sportieve bezigheid voor de kids, maar wellicht ook voor jezelf. Het is in ieder geval veel gezonder dan uren turen op het beeldscherm van een smartphone of ander apparaat. Maar als je overweegt een trampoline in de tuin te zetten waar moet je dan aan denken? Hieronder vind je een lijstje met belangrijke punten.

1. De ruimte waar een trampoline wordt geplaatst

Het is belangrijk dat er voldoende ruimte rond de trampoline is zonder harde voorwerpen of ondergrond. Ook met een veiligheidsnet (een aanrader) zal het in het spel of de sportieve bezigheid niet altijd te voorkomen zijn dat iemand buiten de trampoline terecht komt. Dan is een relatief zachte ondergrond een must.

2. De plaats waar de trampoline moet komen

Het is belangrijk dat de nabije omgeving van de trampoline een redelijk zachte ondergrond heeft zoals gras. De plaats waar de trampoline komt te staan, mag echter niet te zacht zijn. Zeker als de trampoline ook geschikt is voor (meerdere) volwassenen moet deze een goede stevige ondergrond hebben. Een goed idee om eerst te laten onderzoeken of een plaats voor een trampoline geschikt is. Houd uiteraard ook rekening met de vorm van de trampoline. Ga je voor een ronde of voor een rechthoekige trampoline?

3. Door wie wordt de trampoline gebruikt

Iedere trampoline heeft een maximaal draaggewicht. Dat wordt voornamelijk bepaald door de wijze waarop het springplank is bevestigd aan het frame. Indien je besluit een trampoline in de tuin te plaatsen, overweeg dan eerst wie er gebruik gaan maken van het apparaat. Kinderen worden groter en zwaarder en het aantal vrienden dat ook wel eens een keer de trampoline wil gebruiken is vaak ook groot. Kies derhalve bewust en wat extra draaggewicht is nu eenmaal zekerder dan een grensgeval.

4. Verplaatsbaar of niet

Wellicht vind je het geen goed idee om de trampoline het hele jaar in de tuin te laten staan. Er zijn ook trampolines te koop die je binnen kan zetten bij regen of in de seizoenen wanneer er geen gebruik wordt gemaakt van het apparaat. Dergelijke trampolines hebben vaak minder draaggewicht dan de systemen die permanent buiten staan. Een trampoline die constant buiten hoort te staan, kan wel tegen een stootje. Het Hollandse weer is echter ook niet mis. Het afdekken van de trampoline als deze niet wordt gebruikt, is een goede keuze. Met een zeil in de juiste kleur valt de trampoline ook minder op in de tuin gedurende de kille seizoenen.

5. Veiligheid is alles

Een trampoline is een heerlijke manier om sportief bezig te zijn en een prima speeloptie. Zowel jongeren als volwassenen vergeten in het vuur van het spel nog wel eens de veiligheid. Zeker voor een trampoline waar het springvlak extra veerkracht biedt, is een veiligheidsnet eigenlijk een must. Vaak is een veiligheidsnet al een vast onderdeel van de trampoline maar er zijn ook universele netten te koop. Een net zal niet iedere val buiten de trampoline kunnen voorkomen, maar biedt veel extra bescherming.

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment