Home Tuininrichting 7 keer leuke ideeën voor een sfeervolle tuinverlichting

7 keer leuke ideeën voor een sfeervolle tuinverlichting

by Sander

De tuin wordt steeds belangrijker in het dagelijks leven en dat is ook logisch als de wereld steeds hectischer wordt. Als je door een willekeurige woonwijk loopt, zal het je als tuinliefhebber opvallen dat er extra aandacht wordt besteed aan de tuin. Het is dan ook een goed idee om ook te profiteren van de mogelijkheden die de moderne techniek biedt op het gebied van belichting. Daarmee kan je nog meer tijd genieten van tuin. Hieronder staan wat tips voor een sfeervolle tuinverlichting.

1. Begin met het maken van een verlichtingsplan

Door gebruik te maken van waxinelichtjes en bijvoorbeeld een zaklantaarn als een mogelijke spot kan je een verlichtingsplan niet alleen op papier maken, maar ook in de tuin proberen. Beoordeel van afstand of je de juiste punten voor verlichting hebt gekozen of zoek andere opties.

2. Sfeer en praktisch gebruik combineren

Licht is de tuin dient ook gewoon praktisch doelen. Je wilt dat mensen de weg naar de deur kunnen vinden, maar ook inbrekers worden afgeschrikt. Dat kan je doen door ook een aantal buitenlampen met bewegingssensoren te plaatsen. Deze worden alleen ingeschakeld als het nodig is en staan los van de sfeer die je in de tuin wilt brengen.

3. Less is more

Deze kreet is zeker van toepassing op sfeerverlichting in je tuin. Uiteraard is ook verlichting een persoonlijke keuze. Maar sfeer in de tuin betekent in het algemeen dat je de verlichting moet beperken. Niet de hele tuin hoeft immers helder verlicht te worden. Combineer lampen die veel licht geven met meer beperkte lichtbronnen en kies de juiste afstanden.

4. Accentueer met grondspot

Heb jij een mooie boom, struik of kunstwerk in jouw tuin staan, dan is verlichting met een grondspot een mooie manier om die te accentueren. Kies voor de mooiste plaats voor de grondspot voor de optimale verlichting. Omdat grondspots meestal een behoorlijke hoeveelheid licht geven, zal overdaad hier schaden. Ook in de wintermaanden zal je veel plezier hebben van deze verlichting.

5. Kies voor zacht licht

Geel licht geeft in de tuin in het algemeen een meer romantisch beeld dan wit licht. Als je de moderne aspecten van je tuin wilt benadrukken is wit licht een juistere keuze, dat zorgt echter voor een minder sfeervol effect.

6. Voorkom verblinding en overlast

Besef altijd dat jouw buren en voorbijgangers ook hinder zouden kunnen ondervinden van jouw verlichting. Zorg er voor dat spots en andere felle verlichtingsbronnen niet in de tuin van je buren schijnen. Hou ook rekening met het feit dat jouw lampen niet tot verblinding mogen leiden van voorbijgangers. Beoordeel het effect van je verlichting altijd voordat je deze definitief plaatst.

7. Contrast

De mooiste en meest romantische effecten in de tuin ontstaan door contrast tussen licht en donker. Laat dus gerust ook een deel van de tuin onverlicht om dat bijzondere beeld te krijgen als de zon onder is.

8. Kies voor duurzame lampen

Door gebruik te maken van led lampen met solar-batterijen en sensoren kan je een tuinverlichting aanleggen die zeer energiezuinig is en lang meegaat. Je hoeft als extra voordeel ook geen leidingen door te trekken naar buiten.

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment