Home SoortenBloemen 9 oranje bloemen voor in de tuin

9 oranje bloemen voor in de tuin

by Rosalyn van Moorselaar
oranje bloemen

Als je van felle kleuren houdt, zijn oranje bloemen natuurlijk een mooie optie. Er zijn wellicht veel meer planten die deze opvallende kleur laten zien dan jij denkt. Er daarnaast zijn er ook nog struiken die zich tooien met oranje bessen. Op die manier hoef je het hele jaar deze vrolijke kleur niet te missen. Het mooiste is natuurlijk dat oranje een kleur is die ook perfect contrasteert met groen, maar ook andere prachtige kleurcombinaties zijn mogelijk. Hieronder vind je een overzicht van oranje bloemennamen en bloemsoorten.

Toverhazelaar

Deze struik (of eigenlijk kleine boom) is een naaktbloeier. Dar houdt in dat de bloemen op het kale hout lijken te verschijnen. Juist daardoor zijn de bloemen zo opvallend met het fel oranjekleurige bloembladeren. Daarbij bloeit de toverhazelaar ook nog eens midden in de winter en verspreidt een heerlijke geur in de tijd dat de rest van de planten rust neemt. Niet voor niets noemt men dat toveren.

Krokus Golden Bunch

Krokussen vrolijken het voorjaar op met hun prachtige bloemen in vele verschillende kleuren. Ze zijn echt een voorbode voor het moment dat de hele tuin weer tot leven zal komen in uitbundige kleurenpracht. De Golden Bunch zie je wat minder dan andere kleuren. Dat is eigenlijk verrassend omdat de oranje/gele bloemen echt een bijzonder accent geven in deze tijd van het jaar.

oranje bloemen namen

Keizerskroon of stinkbloem

Dit bolgewas is redelijk onbekend en de naam zal ook enige verwarring scheppen. Deze plant is matig winterhard en heeft in ons land dan ook een goede afdeklaag nodig om de winter door te komen. De bollen van de stinkbloem zouden een geur moeten verspreiden die mollen zeer onaangenaam vinden. Daar is echter geen wetenschappelijk bewijs voor gevonden. Als de bol tot ontwikkeling komt, zal je begrijpen waarom deze ook Keizerskroon wordt genoemd. De plant is zeer statig en heeft prachtige grote oranje bloemen. Hier kan je in de lente van genieten.

Nagelkruid

Nagelkruid past door de geringe hoogte perfect aan de rand van een border. De bladeren zijn kort behaard en gevederd, Hierdoor steken de feloranje bloemen mooi af bij de diepgroene kleur van de bladeren. Het is niet verwonderlijk dat een van de bloemsoorten de naam ‘Prinses Juliana’ heeft gekregen. Nagelkruid begint te bloeien in mei en gaat daar onder gunstige omstandigheden mee door tot ver in de zomer.

Tulpen

Wat is nu een Nederlandse tuin zonder tulpenbollen? Natuurlijk worden tulpen in het voorjaar volop als snijbloemen aangeboden en kan je in het westen van hef land genieten van hele velden vol met deze felgekleurde bloemen. Maar ze passen ook in iedere tuin omdat ze in het voorjaar kunnen schitteren in de meest uiteenlopende kleuren. Natuurlijk zijn er ook oranje tulpen. De mooiste twee daarvan zijn Apricot Beauty en Fiava. Omdat we zo gewend zijn geraakt aan het bosje tulpen in een vaas die na korte tijd weer moeten worden vervangen, zijn we wellicht vergeten dat tulpen in de tuin in april tot bloei komen en het ook in mei meestal wel volhouden.

Narcis

De meeste narcissen die we kennen, bloeien met een mooie gele kleur. Maar er is ook een narcis die voorzien is van een oranje kroon op een gele bloem. De Jetfire bloeit vanaf maart tot ver in april. Dat geldt ook voor de Orangery. De bloem van deze narcis is gebroken wit met een opvallende oranje rand. Narcissen staan graag in de zon of minimaal in de halfschaduw,

Goudsbloem

De goudsbloem is een eenjarige plant, die zichzelf eenvoudig vermeerdert.  Als je goudsbloemen plant, zal je het volgende jaar dan ook diverse zaailingen kunnen verwachten. De plant bloeit ook erg lang en is daarmee een mooie aanvulling op een tuin waar oranje mag worden gezien. Zoals de naam al aangeeft heeft de goudsbloem een kleur die aan goud doet denken met een oranje gloed. De bloeitijd is van mei tot en met september.

oranje bloem

Vuurpijl

De naam van deze plant belooft heel wat en dat weet deze ook waar te maken. De lange oranje stelen lijken wel vuurpijlen vergeleken met het donkergroene blad. De grote bloemen zijn aan de onderkant geel en aan de bovenkant feloranje. Ze bloeien in de zomer, spectaculair maar relatief kort zoals je van een vuurpijl verwacht.

Lampionplant

Al herfstbloeier in het oranje hebben we gekozen voor de lampionplant. Deze heeft een feloranje omhulsel voor de oneetbare vruchten. De bloei van deze plant is onopvallend maar dat maakt deze volledig goed in de herfst door vrolijke oranje lampions te laten zien. Let wel op dat deze woekeraar niet te veel van je tuin in beslag gaat nemen.

Lees ook: De lampionplant, een vrolijke sierplant voor je tuin

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment