Home TuinklussenDoe-het-zelf Advies voor het kopen van hout

Advies voor het kopen van hout

by Sander
Advies voor het kopen van hout

Hout is een mooi materiaal om te gebruiken en dat geldt zowel voor binnen als buiten. Als natuurlijk materiaal kan je er lange tijd plezier van hebben als je de juiste keuze maakt en het onderhoud goed aanpakt. Niet overal hoef je hardhout voor te gebruiken en het prijskaartje mag je best ook een rol laten spelen. Wist je trouwens dat er tegenwoordig ook een online hout groothandel is? Hierna enkele tips voor de keuze van houtsoorten.

De indeling

In ons klimaat is vocht de grootste vijand van hout. In ieder soort hout zijn schimmels aanwezig en die kunnen zich met voldoende vocht ontwikkelen. Dat kan houtrot tot gevolg hebben. Hout wordt ingedeeld naar een risicoklasse, waarbij 1 betekent dat het hout in een beschutte omgeving moet worden geplaatst en 5 dat het hout vrijwel constant in contact is met (zout) water. Daarnaast zijn er duurzaamheidsklassen die lopen van 25+ jaar tot niet duurzaam. Op basis van deze indeling kan je een afweging maken welk hout geschikt is voor jouw doel. Uiteraard zijn het de duurdere houtsoorten die duurzaam zijn en een goed scoren wat risico betreft.

Hout voor buiten

Als hout in de tuin wordt gebruikt, is dat vaak hardhout omdat dit nu eenmaal beter bestand is het klimaat in onze regio dat vocht combineert met redelijk grote temperatuurverschillen. Daarbij is douglas, geïmpregneerd tuinhout en steigerhout het meest geschikt voor tuininrichting, zoals een pergola, schutting, vlonder of afscheiding. Voor tuinmeubelen is tropisch hardhout soms een optie waarbij je kan denken aan teak. In de bouw, en dat kan ook gelden voor tuinhuisjes, wordt vandaag de dag vooral plaatmateriaal toegepast dat watervast is gemaakt. Hierbij is de houtsoort in feite minder belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan multiplex, betonplex of decokern. Deze materialen zijn geschikt voor onder andere gevelbekleding en kozijnen.

Hout voor binnen

Hout wordt ook binnen vaak gebruikt, denk maar aan meubels, vloeren maar ook diverse andere toepassingen. Ook hier geldt dat hardheid van het hout van belang voor de functie maar het vochtrisico is minder. Hou er wel rekening mee dat hout een natuurlijk materiaal is en derhalve kan werken. Bij zacht hout zijn er twee soorten die veel gebruikt worden vanwege het mooie uiterlijk: vuren en grenen. Beide houtsoorten worden zowel bij het maken van meubels als voor de bouw binnen gebruikt. Het materiaal is goedkoop en overal verkrijgbaar.

De harde houtsoorten kunnen onderverdeeld worden in Europees en tropisch. Eiken wordt voor zowel meubels als vloeren gebruikt en heeft de kenmerkende nerf-tekeningen. Ook berkenhout met de zwarte pitjes is hardhout maar wordt beduidend minder toegepast. De bekendste tropische hardhoutsoorten zijn teak en meranti. Teak wordt vooral toegepast voor meubels zowel binnen als buiten. Meranti heeft een roodachtige kleur en wordt in ons land gebruikt in de bouw. Als je houten kozijnen hebt, zijn die vaak van meranti. Voor deuren en trappen geldt hetzelfde. Daarnaast is er ook nog notenhout, dat uit de VS komt. Het hout is donker en zeer duurzaam. Hiervan worden (dure) meubelen en muziekinstrumenten gemaakt.

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment