Home SoortenBloemen Alles over het zaaien en verzorgen van een zonnebloem plant

Alles over het zaaien en verzorgen van een zonnebloem plant

by Rosalyn van Moorselaar
Alles over het zaaien en verzorgen van een zonnebloem plant

Zonnebloemen zorgen er altijd voor dat de tuin er nog fleuriger uitziet. Hoe en wanneer moet je een zonnebloem zaaien? En hoe kun je die het beste verzorgen? Wij leggen het je uit!

Wanneer een zonnebloem zaaien?

Zonnebloemen zaaien is iets wat je met zorg moet doen, zoals eigenlijk bij elke plant geldt. Het belangrijkste is dan vaak de periode wanneer je gaat zaaien. De zonnebloem, oftewel Helianthus annuus, kan vanaf maart voorgezaaid worden. Wanneer je voorzaait, dan heb je sneller resultaat. Wil je ze echter meteen buiten zaaien, dan kun je ze het beste in mei zaaien. In april kan dit ook al wel, maar realiseer je dat een zonnebloem veel zon nodig heeft.

Waar kun je het beste zonnebloemen zaaien?

Een zonnebloem kan zowel in een pot als in de aarde gezaaid worden. Het is wel zo dat deze bloem in volle bloei voldoende grond nodig heeft, dus kies voor een pot die ruim genoeg is. Een kuiltje van zo’n 1 tot 2 centimeter diep is voldoende voor het zaadje. Geef het meteen water wanneer je gezaaid hebt. Houd bovendien in de gaten wanneer de grond droog is, want om te ontkiemen heeft vrijwel elke plant veel water nodig.

Hoe zonnebloemen zaaien?

Zoals we al zeiden kun je zonnebloemen in potjes of in volle grond zaaien. Een kuiltje van 1 tot 2 centimeter is diep genoeg. Maar dat is niet het enige waar je rekening mee moet houden. Het is ook belangrijk om ze ver genoeg uit elkaar te planten, zodat de plantjes voldoende ruimte hebben om zich te ontwikkelen. Laat er dan ook ongeveer 20 cm tussen zitten. Heb je voor een reuzensoort gekozen? Dan moet je er op de lange termijn stokken bij plaatsen om ze steun te bieden.

Hoeveel water moet je zonnebloemen geven?

Zonnebloemen houden van zandgrond en kunnen beter tegen droogte dan tegen te veel vochtigheid. Wanneer de plantjes eenmaal ontkiemd zijn, moet je ze dus niet te veel water geven. Dan ontwikkelen de wortels zich niet goed genoeg en breken de stengels eerder af. En dat is natuurlijk net wat je niet wilt. De kleine plantjes doen het nog beter wanneer ze wat mest krijgen. Zowel wanneer ze in volle grond staan als wanneer ze in een pot gezaaid zijn, bevordert dit de groei. Zijn ze wat groter, dan is mest niet langer nodig.

Waar kun je zonnebloemzaad kopen?

Waar kun je zonnebloemzaad kopen? Bij Gamma of Praxis kun je eigenlijk altijd wel zonnebloemzaden kopen. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om die online te bestellen. Dat is bijvoorbeeld mogelijk bij Bol.nl. Ook wanneer je online zonnebloemzaad gaat kopen, heb je dit binnen enkele dagen in huis.

Buzzy® Organic Zonnebloem giga (BIO)

Biologische zonnebloem zaden die uitgroeien tot een hoogte van 180-200 cm. Deze biologisch geteelde zaden zijn gecertificeerd door de stichting SKAL.

Prijs: € 2,80 op Bol.com


Verzorging buiten

Wanneer de plant eenmaal buiten staat, dan wil je dat die mooi groot wordt. Een zonnebloem kweken wordt vaak gedaan voor wedstrijden om te zien wie de hoogste zonnebloem op kan kweken. Wanneer zonnebloemen slap gaan hangen, is dit meestal een teken dat ze te weinig water krijgen. Verder kan het zijn dat ze bijna uitgebloeid zijn. Wordt de zonnebloem erg hoog of dreigt er storm, dan kun je de zonnebloem het beste ondersteunen. Dit doe je bijvoorbeeld door er een stevige stok naast te plaatsen. Houd ook rekening met slakken. Deze diertjes zijn namelijk gek op de bladen van een zonnebloem. Je kunt dit voorkomen door een kringetje zout om de zonnebloem te strooien of door slakkenkorrels te gebruiken. Houd er wel rekening mee dat die doorgaans ook niet gezond zijn voor kinderen of huisdieren.

Welke soorten zijn er allemaal?

Er zijn ontelbaar veel soorten zonnebloemen. Ze lijken vaak behoorlijk op elkaar, maar als je goed kijkt, zie je het verschil. Maar wist je dat er bijvoorbeeld ook zonnebloemen zijn met rode bloemen? De rode zonnebloem is meestal ook eenjarig en ziet er eigenlijk hetzelfde uit als een gele zonnebloem, op de kleur na. Verder zijn er reuzezonnebloemen, die wel 2,5 meter hoog kunnen worden, maar ook juist zonnebloemen met korte stelen, die laag bij de grond zullen blijven. Verder zijn er zonnebloemen opgekweekt die meerdere knoppen aan één steel krijgen.

Wanneer bloeien zonnebloemen?

Meestal zie je de eerste zonnebloemen al in juli, maar in augustus bloeien ze zeker al. Deze planten bloeien erg lang door. Vaak zie je dat ze tot de eerste nachtvorst in bloei staan. Het kan voorkomen dat jij een zonnebloem hebt met meerdere knoppen. Let dan op dat de plant voldoende voeding en water heeft. De plant moet namelijk dubbel zo hard werken als wanneer er slechts 1 knop is!

zonnebloem zaaien

Zonnebloem oogsten: wanneer en hoe doe je dit?

Wil je een zonnebloem oogsten om de bloem op de vaas te zetten? Dan knip je de bloem af wanneer die bijna opengaat. Het is belangrijk om de steel dan schuin af te snijden. Kies je voor schuin afsnijden, dan kan de zonnebloem gemakkelijker water opnemen wanneer die eenmaal op de vaas staat.

Lees ook: Wanneer en hoe snoei je rozen? 

Zonnebloem drogen voor de zaden

Ga je de zonnebloem gebruiken voor de zonnebloempitten of wil je er zaden uit halen om volgend jaar weer in te zaaien? Dan kun je het beste wachten tot de bloem uitgebloeid is. Wanneer de bloem de blaadjes allemaal kwijt is, moet je de kop goed beschermen.

Allereerst zullen er zeker vogels komen om de zaden weg te pikken. Ten tweede liggen de schimmels op de loer. Je moet de kern dus zo beschermen dat die ook niet vochtig kan worden. Hang bijvoorbeeld een doek of papieren zak over de bloem heen. Pas wanneer de achterzijde van de bloem bruin is, mag je de bloem afknippen.  Hang hem vervolgens ondersteboven op in een droge ruimte. Het droogproces zal enkele weken in beslag nemen. De gedroogde zonnebloemzaden laten zich makkelijk uit de bloem halen.

Buzzy® Organic Zonnebloem giga (BIO)

Biologische zonnebloem zaden die uitgroeien tot een hoogte van 180-200 cm. Deze biologisch geteelde zaden zijn gecertificeerd door de stichting SKAL.

Prijs: € 2,80 op Bol.com

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment