Home TuinklussenDoe-het-zelf Alles wat je moet weten over MDF platen

Alles wat je moet weten over MDF platen

by Sander
houten schommel maken

Als je een fervente doe-het-zelver bent, heb je MDF vast vaker gebruikt. Maar ook als je af en toe een klusje doet, zal je wellicht het materiaal wel eens hebben gezien zonder te weten wat het is of hoe het gemaakt wordt. MDF heeft diverse toepassingen en kan makkelijk worden verwerkt. Je moet echter wel weten, hoe en waar je dit materiaal gaat gebruiken.

Wat is MDF?

Alle MDF behoort tot de vezelplaat. Kleine houtvezels worden onder druk vermengd met hars en tot MDF platen geperst. Door de combinatie van materialen zijn MDF platen eenvoudig te zagen en te frezen. Je kunt ze in allerlei maten bestellen, zoals MDF platen 15 mm. Het heeft andere eigenschappen dan hout, het trekt bijvoorbeeld niet krom. Bij het persen van MDF platen kan ook een kleurstof worden toegevoegd. Hierbij wordt in het algemeen gekozen voor zwart of grijs. Compleet een eenheidskleur hebben de platen dan niet. Er zijn meestal wel vezels zichtbaar, wat ook een bijzondere structuur geeft. MDF platen kan je onbewerkt kopen, met een grondlaag of een laklaag. In alle gevallen moet je de platen nog een definitieve kleur geven. Bij onbewerkt MDF is een grondlaag nodig,

De toepassing van standaard MDF is veelzijdig maar vooral bedoeld voor interieur en meubels. Het materiaal is sterk en eenvoudig te bewerken. Als MDF met vocht in aanraking komt, zwelt het op. Het is derhalve uitsluitend bedoeld voor droge ruimten.

Vochtwerend MDF

Door er een speciale vochtwerende hars aan toe te voegen en de MDF langer te persen kan het vochtwerend worden gemaakt. Het wordt dan aangeduid met de code V313. Dit soort MDF is bedoeld voor binnen, maar ook geschikt voor de vochtige ruimtes in een woning, zoals de badkamer. Om het materiaal te onderscheiden van standaard MDF krijgt vochtwerende MDF bij de productie een groene kleur mee. Ook dit materiaal is beschikbaar in de kleuren grijs en zwart, Vochtwerend MDF is bedoeld voor zaken als keukenkastjes en badkamer-meubelen. Ook als scheidingswand van bijvoorbeeld het binnenwerk van een schuur kan het worden toegepast.

Watervast MDF

Watervast MDF is bedoeld voor vochtige ruimten binnen, maar ook buiten. Bij de productie wordt een watervaste lijmsoort gebruikt, de platen worden ook langer geperst. Daarbij worden de houtvezels ook gemodificeerd voordat ze worden gebruikt om de watervastheid nog te verbeteren. MDF platen die watervast zijn, krijgen de toevoeging exterieur. Bij het persen wordt een donkerbruine kleurstof gebruikt om ze herkenbaar te maken ten opzichte van andere platen. Watervaste MDF platen worden onder meer gebruikt voor tuinmeubelen, gevelbekleding, speeltoestellen en reclameborden.

Tips over MDF

MDF is in het algemeen een sterk materiaal, de dikte van de platen bepaalt uiteraard mede hoe sterk een plaat is en hoeveel gewicht deze kan dragen. Vraag de expert bij je leverancier waarvoor een bepaalde plaat het meest geschikt is.

MDF is een materiaal dat uitstekend te verwerken is, maar het heeft een zuigende werking. Om een goed resultaat te realiseren moet het MDF goed vetvrij gemaakt worden voordat je het gaat schilderen (na aanbrengen van de grondlaag). Hou rekening met extra verfgebruik bij het schilderen.

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment