Ook als je geen tuin hebt, is het tof om je groene vingers de ruimte te geven. Een arrangement van blauwe planten op je balkon maak je gemakkelijk zelf. Een mooi arrangement trekt de aandacht en inspireert. Met deze tips lukt het zeker om er wat moois van te maken.
Blauw is de kleur van sereniteit en meditatie. Het is rustgevend en vrolijkt op. Goede redenen om voor deze kleur te kiezen. Blauw combineert prachtig met witte bloemen, laat blauw dan wel de boventoon voeren.
De keuze van je potten
Als je een arrangement van blauwe planten maakt, zal dit zeker de aandacht trekken. Dit vraagt om potten met een rustige uitstraling. Bijvoorbeeld in terracottakleur, grijs of wit. Kies voor één kleur voor al je potten. In ieder geval een beperkt aantal kleuren en vormen.
De opbouw van je arrangement
Je kan een arrangement opbouwen uit meerdere potten met steeds één plant per pot. Herhaling geeft rust in de compositie, zet daarom dezelfde plant in dezelfde pot 2 keer neer. De andere potten kunnen dan variëren in grootte en plantensoorten, waarbij het beeld niet te onrustig wordt.
Creëer variatie in hoogte door een aantal planten op een planttafel te zetten of in een plantenbak op poten. Je kan ook meerdere grote plantenpotten vullen met een arrangement van meerdere planten. Een soort ‘bloemstuk’ met vaste planten.
Arrangementen van diverse planten in grote potten
Zijn ze blauw of paars? Lobelia erinus pendula heeft een diepblauwpaarse kleur en hangt mooi over de rand. Plant deze aan de randen van een grote bak. Lobelia moet goed vochtig worden gehouden. De pastelkleurige babyblauwe Lobelia Light Blue kan beter tegen de zon en droogte. Ook deze plant verdient een plekje aan de rand van je bak. Brachycome is een mooie plant voor aan de rand. Dit Australisch madeliefje is paarsblauw. Of kies voor de variant Snow Princess met prachtige witte bloemen.
Zet in het centrum van de bak een grote opvallende plant. Bijvoorbeeld Argyranthemum, de struikmargriet. Deze bloeit wit. Ga je voor een eigenzinnig arrangement, kies dan Eyngium in het centrum, de kruisdistel. Deze plant is blauwgrijs van kleur, stekelig, groot en bloeit indrukwekkend. De bloemen trekken veel insecten.
In de middenring tussen het centrum en de rand kies je voor middenhoge planten met een regelmatige groeistructuur en duidelijke blaadjes. Zoals het Bijenkorfje (Brunella). Of een lossere structuur met Vergeet-mij-nietje.
Arrangementen met losse potten
In losse potten werk je het beste met planten die solitair indruk maken met hun bloemen en groeivorm. Haal de sfeer van de Canarische eilanden op je balkon met de Afrikaanse lelie, de Agapanthus. Deze plant kan wel een meter hoog worden en geeft veel exotische bloemen, al is dat meestal niet in het eerste jaar. Niet elke soort kan overwinteren, informeer je dus goed.
Plumbaga of Mannentrouw is een hemelsblauw bloeiende plant die ook op hoogte te plaatsen is. Deze plant is eigenlijk een klimmer en krijgt relatief lange stengels. Hij vraagt dan ook enige ruimte en zal je belonen met veel blauwpaarse bloemen.
Andere aanraders: viooltjes, herfstaster, Phlox paniculata ‘Blue paradise’, Salvia Farinacea Mystic Spires, campanula en lavendel.
Is er weinig zon op je balkon? Zet dan Leliegras Liriope muscari ‘Variegata’ in potten. Ze hebben witbonte grasachtige bladeren en mooie paarsblauwe bloemaren. Varieer met varens in aparte potten. Combineer met purperklokje. Het purperklokje Heuvera ‘Purple petticoats’ kent een dichte, paarsbladige groei en houdt van schaduw.