Home Tuintips Zo bescherm je planten tegen de vorst

Zo bescherm je planten tegen de vorst

by Lara Klaassen

Planten die gevoelig zijn voor vorst, kunnen in de winter schade oplopen. Met een aantal maatregelen kan je jouw planten beschermen tegen kou en vorst. Zodat ze in het voorjaar weer kunnen uitgroeien. 

Niet alle planten die in de volle grond staan, kunnen tegen vorst. Je kiest bij voorkeur winterharde planten, maar er zijn altijd mooie planten die je toch in de tuin wilt houden en niet tegen de vorst kunnen. Deze tips helpen je, deze planten te behouden.

krokussen kunnen goed tegen kou

Tip 1: maak beschutte plekken. Het is vooral de koude wind, die vat krijgt op planten. Zet vorstgevoelige planten uit de wind, in groepen met andere planten. Zo beschermen ze elkaar tegen de kou. Ook een haag of schutting helpt. 

Een tweede tip: zorg voor goed doorlatende grond. Natte grond maakt een plant nóg gevoeliger voor de kou. Het hoeft niet eens te vriezen, om schade van kou te krijgen aan planten die te nat staan. Wees daar alert op. 

Het bedekken van de bodem is ook een goede manier, om planten te beschermen. Kies voor boomschors, stro, droge bladeren van bomen uit je tuin of straat of voor dennentakken. De laag werkt isolerend op de bodem, zodat deze niet te veel afkoelt. Het is ook goed voor het leven in de bodem en goed voor het milieu. In natte winters moet je erop letten, dat de laag voldoende opdroogt. Zo nu en dan met een hark losmaken helpt daarbij. 

bladeren isoleren en beschermen tegen vorst

Bodembedekkende planten helpen ook in de bescherming van planten als lelies. Denk hierbij aan klimop en andere compacte, groenblijvende planten. In de uitzonderlijke situatie, dat het overdag streng vriest, pak je het beste de groenblijvende planten ook in. Of je legt er tijdelijk kranten of doeken over. 

Individuele planten pak je in met jute of vliesdoek om ze tegen vorst te beschermen. Kies voor een ademend materiaal, want met plastic groeien er sneller schimmels en bacteriën die ook schadelijk zijn voor de plant. Zodra de vorst voorbij is, kan de verpakking er weer af. 

Sommige planten overwinteren bij voorkeur binnen. De knollen van Dahlia’s graaf je uit en je legt ze in een krat of kist met een krant erin in de schuur of op een andere koele, donkere plek. 

Ook bepaalde planten van de moestuin kan je proberen de winter door te krijgen onder een laag stro. Zoals artisjok. Is er vorst geweest en is het overwinterende groen slap en aangetast? Laat de plant vooral met rust en ga niet snoeien. In de meeste gevallen herstellen planten het best in de winter, als je niet snoeit. 

Planten die in een pot staan en houden van een mediterraan klimaat doen het ook goed op jouw terras. Maar stel ze niet bloot aan te veel kou. Een ideale temperatuur voor planten als Oleander en Pelargomium is 5 tot 10 graden celcius. Zet ze daarom niet binnen bij de centrale verwarming. Een koele plek zoals een schuur is ideaal. 

Een kelder is niet ideaal, de plek mag namelijk niet te donker zijn. Je kan er wel voor kiezen, de planten tegen de gevel van de woning te zetten. Als het dan echt vriest, pak je de planten in. 

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment