Home Koopgidsen Beste bosmaaier op accu en benzine

Beste bosmaaier op accu en benzine

by Redactie
Beste bosmaaier

Een bosmaaier is een draagbare grastrimmer voor het stevige werk. De beste bosmaaier kan zowel voor stevig gras als voor moeilijk bereikbare plekken worden ingezet. Daarbij kan je denken aan gras in de buurt van bomen (vandaar de naam) maar ook langs oevers en sloten. Bosmaaiers worden in het algemeen gebruikt door hoveniers. Daarbij wordt per klus bekeken in hoeverre een bosmaaier met benzinemotor of de beste bosmaaier met accu moet worden gebruikt. Er zijn zowel bosmaaiers met messen als exemplaren met koord of draad. Onze experts zochten uit wat de beste bosmaaier is en keken onder andere naar de volgende merken:

 • Bosch
 • Makita
 • Stihl
 • Honda
 • Timberpro
 • Dolmar

De beste bosmaaiers vind je hieronder.

Top 10 beste bosmaaiers


1. Bosch AFS 23-37 met mes en draad

Bosch AFS 23-37 met mes en draad

De Bosch AFS 23-37 is de beste accu bosmaaier. Deze Bosch kan je met messen of een draad gebruiken. Hierdoor is deze zowel geschikt om taai onkruid te verwijderen als om netjes een gazon af te werken. Het vervangen van het snijwerk is erg eenvoudig en dat is beslist een pluspunt van deze krachtige machine met een vermogen van 1,3 PK . Een andere voordeel van deze Bosch is de verstelbare riem die je over je schouder kan dragen, de bosmaaier is daardoor geschikt om door meerdere mensen gedragen te worden en is eenvoudig te hanteren zonder dat je snel vermoeid raakt door het gewicht.

De stevige handgreep zorgt ervoor dat je iedere klus aankunt met deze krachtige machine. De Bosch is voorzien van een accu die eenvoudig op te laden is. Niet iedere tuinier is blij met een motormaaier op elektriciteit, maar het is uiteraard prettig door het minder storende geluid. Gebruikers, professionals en hobbyisten, zijn tevreden over de kracht van deze bosmaaier.

Bestel de Bosch AFS 23-37 met mes en draad voordelig & snel bij deze vertrouwde webshops:

2. Timberpro Bosmaaier 2-in-1 – benzine

Timberpro Bosmaaier 2-in-1 - benzine

Ook deze machine beschikt over twee opties om te trimmen, messen en een draad. Het is de beste bosmaaier op benzine. De benzinemotor zorgt voor veel power en heeft 3 paardenkrachten tot zijn beschikking. Omdat deze Timberpro bedoeld is voor het zwaardere werk, zijn de veiligheidsvoorzieningen daarop ook aangepast. Er is een zeer robuuste beschermkap rond de messen, een noodknop om uit te schakelen en een eenvoudige opstartprocedure. Er wordt een draagriem bijgeleverd zodat de machine hanteerbaar blijft, ook als de klus wat langer gaat duren.

Het gewicht van deze machine valt overigens mee: ongeveer 6 kilo. De benzinetank heeft een volume van 0,7 liter. Daarmee kan je een flinke periode aan de slag terwijl je geen te grote hoeveelheid brandbare vloeistof hoeft mee te torsen. Deze Timberpro is beslist niet geruisloos, maar het lawaai is minder onplezierig in vergelijking met andere modellen met benzine motor.

Bestel de Timberpro Bosmaaier 2-in-1 – benzine voordelig & snel bij deze vertrouwde webshops:

3. Timberpro – Bosmaaier rug gedragen

Timberpro – Bosmaaier rug gedragen 

Met een rug gedragen bosmaaier kan je ook op moeilijker bereikbare plaatsen aan de slag. Denk hierbij aan plaatsen tussen bomen of langs sloten. Omdat het gewicht niet bij de trimmer zit, heb je beduidend meer manoeuvreerbaarheid en zijn moeilijke klussen eenvoudiger te realiseren. De uitrusting is verder vergelijkbaar met de hierboven genoemde Timberpro. De machine heeft een benzinemotor met een vermogen van 3 PK. Er kan zowel van messen als draad gebruik worden gemaakt.

Ook de veiligheidsvoorzieningen zijn vergelijkbaar. Het gewicht van 6 kilo is geen echt probleem omdat het rug gedragen goed te hanteren valt. Dit is een machine die zeker bij een hovenier vaak gebruikt wordt. Maar ook voor de hobbyist die een grote tuin heeft met veel moeilijk bereikbare plekken is dit een machine om te overwegen. Beslist ook een van de beste bosmaaiers op benzine.

Bestel de Timberpro – Bosmaaier rug gedragen voordelig & snel bij deze vertrouwde webshops:

4. Rotfuchs Herzberg HG-5200

Rotfuchs Herzberg HG-5200

Dit is het meer eenvoudige model van Rotfuchs. De motor heeft een vermogen van 3 PK en er kunnen tevens messen in worden gebruikt. Echter is dit model meer bedoeld om met draad te worden ingezet. Door de krachtige benzinemotor kan deze bosmaaier houtige gewassen aan met een doorsnede van 1 centimeter. Het is daarom niet verwonderlijk dat deze machine ook bermmaaier wordt genoemd. Het is een krachtpatser als het op stevige gewassen aankomt.

Gebruikers zijn minder tevreden over de optie om de draad te vervangen door messen. Daarvoor moet de maaikop behoorlijk uit elkaar worden gehaald. Dat wil nog wel eens problemen opleveren met onderdelen die verdwijnen als men niet goed oplet. Bij gebruik van de draad wordt de machine geroemd om de kracht en de efficiëntie. Een handig apparaat als je tuin natuurlijk is of voor professionals in de ruigere gebieden.

Bestel de Rotfuchs Herzberg HG-5200 voordelig & snel bij deze vertrouwde webshops:

5. Kibani Kantenmaaier – Bosmaaier

Kibani Kantenmaaier – Bosmaaier

De Kibani is voorzien van een 2 takt motor op benzine die een vermogen geeft van 1,9 PK. Je kan gebruik maken van een draad of een 3 puntsmes. Het mes is bedoeld voor het steviger onkruid. Met de draad kan je kanten maaien. De draadspoel is voorzien van een handig systeem om snel nieuwe draad in de voeren als het voorgaande gedeelte is versleten. Door met de bosmaaier op de grond te tikken wordt een nieuw stuk draad geleverd door de spoel. Er is ook een zaagmes verkrijgbaar waarmee je ook struiken en takken te lijf kan. Deze moet je in het algemeen bij bestellen.

Een verstelbare draagriem wordt bijgeleverd en door de stevige handgreep kan je goed in balans werken. De gebruikers waren wat minder enthousiast over het vervangen van de draadspoel. Deze gaat beslist lang mee, maar daarna kan je beter een nieuwe kap met draadspoel kopen dan de oude vervangen.

Bestel de Kibani Kantenmaaier – Bosmaaier voordelig & snel bij deze vertrouwde webshops:

Wat je verder nog moet weten over bosmaaiers

Wist je dat een hovenier die een werkgever heeft niet mag werken met een bosmaaier voordat hij daarvoor een certificaat heeft behaald? Als hobbyist hoef je dat niet, maar het is wel een goede reden om te beseffen dat je met een bosmaaier een stuk tuingereedschap in handen hebt dat je niet moet onderschatten. Hieronder volgen dan ook wat tips om een bosmaaier op een goede manier te gebruiken.

Veiligheid staat altijd voorop bij onze experts en de gekozen bosmaaiers voldoen aan de eisen die daaraan gesteld mogen worden. Het draait echter niet alleen om de techniek maar ook om de gebruikers. De bosmaaier werkt met scherpe messen of een snel ronddraaiend koord. Hierdoor kunnen voorwerpen zoals steentjes worden weggeslingerd. De volgende voorzieningen zijn nodig als je werkt met een bosmaaier:

 • veiligheidsschoenen of minimaal verstevigde schoenen
 • een bril met veiligheidsglas
 • beschermende handschoenen
 • helm
 • gehoorbescherming

De verschillende types bosmaaier

Er zijn feitelijk geen bosmaaiers met een snoer meer te koop. Dat heeft veel te doen met de ontwikkeling van de accu. De keuze van een bosmaaier is derhalve beperkt tot een exemplaar met elektrische motor en accu en eentje met benzinemotor. De voor en nadelen even op een rijtje:

Een bosmaaier met elektrische motor

Voordelen

 • Geen probleem met snoeren
 • Geen brandbare vloeistof nodig
 • Geluidsarm
 • Milieubewust

Nadelen

 • Accu moet regelmatig worden opgeladen
 • Minder vermogen

Bosmaaier met benzinemotor

Voordelen

 • Krachtig
 • Kan overal worden ingezet

Nadelen

 • Gebruik van brandbare vloeistof
 • Minder goed voor het milieu
 • Lawaaiig
Bosmaaier beste

Tips voor het gebruik van een bosmaaier

De belangrijkste tip is wellicht om nooit in de vroege uren een bosmaaier te gebruiken met benzinemotor. Tenslotte wil je geen ruzie met buren die lekker wouden uitslapen. Meer praktische zaken zijn de volgende:

 • Hou de bosmaaier altijd recht voor je en zo dicht als mogelijk bij de grond voor het beste resultaat.
 • Ook als je een relatief lichte machine hebt is een draagriem gewoon een must. Het voorkomt niet alleen dat je sneller moe wordt of een blessure oploopt, het geeft ook een betere balans.
 • Zorg eerst dat de draagriem op een goede hoogte zit voordat je de bosmaaier inschakelt.
 • Let vervolgens op je omgeving. Een bosmaaier wordt in het algemeen vooral in ruig terrein gebruikt. Pas op dat je niet struikelt om met de bosmaaier stevige objecten raakt die in de weg staan.

Een paar extra tips voor de klus die je gaat doen

1. Een grote oppervlakte

Verdeel het te maaien oppervlakte in vierkanten en werk van binnen naar buiten. Het werkt prettiger en je behoudt beter het overzicht over de klus.

2. Hoog gras of onkruid

Dit kan je beter in twee keer doen voor een mooi resultaat. Doe eerst de bovenste helft, bijvoorbeeld van rechts naar links. Daarna doe je de onderste helft in de omgekeerde richting. Je zal echt merken dat het verschil maakt.

3. Een helling

Erg vaak kont het in ons land niet voor, maar als jij een helling in je tuin of elders moet bewerken, is ook daar een speciale methode voor. Het beste kan je een helling in stroken bewerken die parallel aan de heling lopen. De volgende strook doe je dan door over de reeds bewerkte strook te lopen.

4. Objecten op het terrein

Het basis snijmateriaal voor een bosmaaier is de draadspoel. Hiermee kan je op grotere afstand werken van objecten die in de weg staan zoals bomen. Bovendien zal je met een draad minder schade veroorzaken aan het object en de bosmaaier dan wanneer je messen gebruikt.

Onderhoud bosmaaier

Het goed onderhouden van een bosmaaier is niet alleen van belang voor de levensduur van het apparaat, ook de veiligheid is in het geding,. Een deel van het onderhoud kan je zelf doen na iedere keer dat je de machine hebt gebruikt, Zorg ervoor dat de machine volledig is uitgeschakeld en wees altijd voorzichtig in de buurt van de messen en de draadspoel. Het meeste vuil verzamelt zich uiteraard onder de kap en bij het snijmechanisme.

Draag altijd beschermde handschoenen als je dit gedeelte schoonmaakt. Verwijder na het schoonmaken eventueel achtergebleven resten schoonmaakmiddel met schoon water. Maak de hele machine goed droog voordat je deze opbergt. Een droge plaats is daarbij van belang. Indien je een bosmaaier met benzinemotor hebt, let er dan ook op dat de machine nooit in de buurt van (open) vuur wordt opgeborgen.

Onderhoudsbeurt voor je bosmaaier

Als je een bosmaaier hebt met benzinemotor dan is het verstandig om die ieder jaar even door een vakman te laten onderhouden. Een dergelijk beurt omvat meestal ook een grondiger schoonmaakbeurt dan jij het apparaat kan geven maar het gaat met name om de motor.

De motor van jouw bosmaaier heeft dan wel niet de pk’s van je auto maar verder lijkt deze qua opbouw er veel op. Het is derhalve nodig dat het brandstoffilter en de bougie tijdig worden vervangen of schoongemaakt, maar er moet tevens op algemene veiligheid van de motor en de onderdelen worden gecheckt. Een ervaring vakman heeft deze klus binnen een uurtje geklaard terwijl her voor een amateur een moeilijk en riskant klusje kan worden. Spreek altijd van tevoren een prijs af voor de onderhoudsbeurt, dan weet je zeker dat je niet achteraf onaangenaam verrast zal worden.

Waarschuwing voor werken op de openbare weg

Wie een bosmaaier heeft zal wellicht ook eens gevraagd worden om een klusje te doen op de openbare weg, zoals een stukje berm of de kant van een sloot. Helaas komt het ieder jaar weer voor dat bij het dergelijk gebruik mensen worden aangereden door automobilisten omdat beide partijen elkaar dan niet tijdig opmerken door lawaai en concentratie op andere zaken. Voor zowel professionals als hobbyisten geldt dat dergelijke klussen nooit alleen moeten worden uitgevoerd en de zichtbaarheid moet worden geoptimaliseerd. Neem geen risico’s en werk niet op de openbare weg tenzij het onvermijdbaar is.  

De keuze voor de beste bosmaaier

Niet iedere tuinbezitter hoeft een bosmaaier aan te schaffen. Als jij een keurig gazonnetje in je tuin hebt, is een meer eenvoudige grastrimmer meestal wel voldoende om de kantjes bij te werken. Heb je echter bomen in je tuin of plaatsen waar het onkruid behoorlijke vormen kan aannemen dan is een bosmaaier wellicht een betere optie dan het met de schaar te moeten doen. Voor hoveniers zijn bosmaaier uiteraard onmisbaar omdat hun werk meer omvat dat de standaard tuin bij het huis. Ben je op zoek naar de beste accu bosmaaier of naar de beste bosmaaier op benzine? De keuze voor de Bosch op nummer 1 heeft twee redenen. Het is beslist niet de meest krachtige bosmaaier van de geteste exemplaren, maar beschikt wel over een motor met accu die het werk aankan. Een benzinemotor is in het algemeen krachtiger, maar heeft als nadeel dat je werkt met een gevaarlijke vloeistof en de motor veroorzaakt geluidsoverlast. Een tweede belangrijke reden voor onze experts om te kiezen voor de Bosch als beste bosmaaier, is de eenvoud waarmee de draadspoel kan worden vervangen door de messen. Daar kunnen veel andere fabrikanten nog wat van leren. Ga je toch voor de beste bosmaaier op benzine, dan is de Timberpro bosmaaier 2-in-1 beslist een aanrader.

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment