Home Koopgidsen Dompelpomp kopen? Dit zijn de beste dompelpompen van 2024!

Dompelpomp kopen? Dit zijn de beste dompelpompen van 2024!

by Sander
Beste dompelpomp

De dompelpomp dankt zijn naam aan het feit dat deze gedeeltelijk of geheel onder water kan worden gezet. Dat kan in een zwembad, maar ook in een vijver in je tuin of een ondergelopen kelder. Dergelijke pompen zijn geschikt voor vuilwater indien ze deeltjes tot minimaal 5 millimeter doorlaten. Bij een schoonwaterpomp is dat 2 millimeter. Wat is de beste dompelpomp voor vuilwater of schoon water? In dit artikel lees je alles over dompelpompen en lichten we de beste dompelpomp voor je uit.

Vaak zijn dompelpompen voorzien van een vlotter. Hierdoor is het soms mogelijk om tot 1 mm restwater te laten wegpompen, vaak ook met automatische inschakeling. Afhankelijk van de hoeveelheid water in de vijver kan je ook een kleine of mini dompelpomp kopen. De meeste pompen werken op het net maar er zijn ook exemplaren op 12 volt en met een accu. Let op als je een goedkope dompelpomp op de kop tikt. De kwaliteit kan meevallen, maar vaak zijn de goede merken toch een betere keuze.

Top 10 beste dompelpompen van 2024:


Beste 5 dompelpompen uitgelicht:

VONROC Dompelpomp/Waterpomp 300W – 6500l/h

Deze VONROC is een pomp met een flink vermogen. Per uur kan deze 6.500 liter water wegpompen. De dompelpomp kan tot 7 meter diep worden geplaatst en heeft een ingebouwde vlotter. Bij een restwaterstand van circa 5 millimeter schakelt de pomp zichzelf uit. Dit exemplaar werkt op 12 Volt. De pomp kan zowel voor schoon water (2 mm) als vuil water (5 mm) worden gebruikt.

Let wel op dat sterk vervuild water een probleem kan vormen voor iedere dompelpomp en dat je daarvoor in het algemeen een speciaal daarvoor ontwikkelde pomp nodig hebt. Deze VONROC is voordelig in aanschaf en scoorde bijzonder goed bij de gebruikers.

Bestel de VONROC Dompelpomp/Waterpomp 300W bij deze vertrouwde webshops:


TROTEC Dompelpomp-schoonwater TWP 4005 E

Beste dompelpomp schoonwater
TROTEC Dompelpomp-schoonwater TWP 4005 E
€59,95
niet op voorraad
Bol.com

In deze lijst ook een plaatsje voor de schoonwaterpomp van Trotec. Deze kan echter ook ingesteld worden op deeltjes van maximaal 5 millimeter en hoort derhalve ook hier thuis. De pomp heeft een capaciteit van 7.000 liter per uur. De diepte waarop deze kan worden geplaatst is maximaal 7,5 meter. De pomp heeft een ingebouwde vlotter die de pomp uitschakelt als het restwater op 3 mm staat en eenvoudig kan worden gedweild of verdampt.

De pomp werkt op netstroom en een snoer van 10 meter wordt geleverd. Uiteraard is voorzichtigheid geboden met 220 Volt en water. Deze krachtpatser zorgt ervoor dat het zwembad, de vijver of de kelder snel droog is.

Bestel de TROTEC Dompelpomp-schoonwater TWP 4005 E bij deze vertrouwde webshops:


Kärcher SP 1 Dirt Dompelpomp

Deze Kärcher is wellicht de beste keuze als je op zoek bent naar een stevige dompelpomp voor je tuinvijver. Met 5.500 liter per uur kan je redelijk snel een vijver leegmaken. Deze dompelpomp kan tot 4:5 meter diep. Her belangrijkste voordeel van deze pomp is dat deze geschikt is voor vuildeeltjes tot 20 mm en dat je voor nog grotere deeltjes een aparte instelling kan kiezen. De pomp werkt op netstroom. De ingebouwde vlotter schakelt de pomp uit zodra een niveau van 25 mm wordt bereikt.

Deze dompelpomp kan je ook op automatisch instellen. Dan begint het pompen zodra het minimum niveau wordt bereikt. Het is even opletten bij het kopen van deze pomp. Vaak moeten zaken zoals een slang apart worden bijbesteld. Een van de redenen is dat de Kärcher met hulpstukken geschikt is voor diverse soorten slang. Wellicht ook het exemplaar dat jij thuis hebt liggen.

Bestel de Kärcher SP 1 Dirt Dompelpomp bij deze vertrouwde webshops:


Güde 94627 waterpomp – vlakzuigpomp

De Güde dankt zijn plaatsje hier aan het feit dat deze een kelder of een zwembad kan leegpompen tot een restwater-niveau van 1 mm. De pomp heeft een capaciteit van 7.000 liter per uur en kan tot maximaal 7 meter diep worden geplaatst. In de automatische stand begint de pomp het werk weer te doen als het water op 35 mm staat. Let er wel op dat deze pomp met name is bedoeld voor schoon water.

Deeltjes van meer dan 1 mm worden niet verwerkt. De pomp is voorzien van een snoer van 10 meter en werkt op netspanning. Gebruikers bevestigen dat deze dompelpomp ook na langere gebruiksduur de 1 mm blijft halen.

Bestel de Güde 94627 waterpomp bij deze vertrouwde webshops:


Einhell Dompelpomp 270 W – Met draaggreep

Duitse betrouwbaarheid is het sterke punt van deze Einhell pomp. Gebruikers geven aan dat deze dompelpomp nauwelijks onderhoud nodig heeft en lang meegaat. De capaciteit is 6.800 liter per uur en de maximale diepte is 5,5 meter. Deze Einhell werkt op netspanning en er wordt een snoer bijgeleverd van 10 meter. Met een clip kan je dit snoer eenvoudig op de pomp bevestigen bij het opbergen.

De stevige draaggreep is een voordeel als je de pomp wilt verplaatsen. Een punt van aandacht is dat deze pomp niet geschikt is voor water dat echt vervuild is.

Bestel de Einhell Dompelpomp 270 W bij deze vertrouwde webshops:


Wat je moet weten over dompelpompen

Hoe werkt een dompelpomp?

Een dompelpomp heeft in het algemeen een erg eenvoudige werking. Aan de onderkant zit een rooster waardoor het water wordt aangezogen. Afhankelijk van het filter is de pomp geschikt voor schoon of vuil water. De opgezogen vloeistof gaat via de pompkamer en wordt daarna afgevoerd. Een dompelpomp met (ingebouwde) vlotter stopt wanneer het water het gewenste niveau heeft bereikt. Een pomp zonder vlotter moet je zelf uitschakelen. Omdat er gewerkt wordt met elektriciteit en water is veiligheid altijd het eerste waar je op moet letten. Dat geldt ook voor een pomp op 12V. Onze experts hebben de dompelpompen van de bekende merken onderzocht zoals:

  • Kärcher
  • Gardena
  • Einhell
  • Gude
  • Dab

Maar ook merkloze dompelpompen zijn onder de loep genomen. Hieronder staan een 5-tal pompen die uitstekend tot goed hebben gescoord.

Veiligheid

Veiligheid is altijd de prioriteit van onze experts. Een pomp die werkt op netspanning moet goed gezekerd zijn om problemen in het gebruik te voorkomen. Als de fabrikant zijn werk goed heeft gedaan, is het daarna aan de koper om ook zijn best te doen om zo veilig mogelijk te werken met een pomp. Lees altijd eerst de gebruiksaanwijzing door en kijk extra goed naar de waarschuwingen. Zet de pomp nooit aan voordat je weet hoe je daar op een veilige manier mee om moet gaan. Bij de meeste dompelpompen zit het rooster aan de onderkant. Het is dan uiterst belangrijk dat de pomp op een vlakke bodem komt te staan. In een vijver zal dit niet altijd te realiseren zijn. Let er dan op dat er niet te veel modder of ander vuil onder de pomp zit.

Het grootste risico bij een pomp is dat deze droogloopt. Dat kan doordat het waterniveau onder het restniveau is gezakt, maar ook door beschadiging of het verstopt raken van de pomp. Hierdoor kan er warmteontwikkeling ontstaan, ook als de pomp nog onder water is. Raak een pomp nooit aan als er nog spanning op staat. Wees heel voorzichtig als er problemen zijn met een pomp. Schakel deze dan meteen uit en neem de tijd voordat je deze aanraakt.

Het onderhoud van een dompelpomp

In de gebruiksaanwijzing vind je informatie over het standaard onderhoud van een dompelpomp. Dat is voor iedere pomp anders maar in het algemeen niet echt problematisch of tijdrovend. Een pomp is in het algemeen een relatief eenvoudig apparaat dat bij een goed gebruik en onderhoud jarenlang mee kan. Voor thuis wordt de pomp immers ook niet iedere dag gebruikt.

Als je de pomp opbergt doe dat dan bij voorkeur op een droge en vorstvrije plek. Als je deze weer gaat gebruiken, vergeet dan niet de aanwijzingen over de installatie. Ook een dompelpomp zal slijten en er zijn risico’s dat deze verstopt raakt of anderszins beschadigd wordt. Voor de kleine problemen kan je wellicht zelf een oplossing vinden in de gebruiksaanwijzing of op het internet. Voor grotere technische problemen moet je een specialist raadplegen. Maak dan wel eerst een afweging. Een goede dompelpomp heb je al voor een paar tientjes. In veel gevallen is reparatie de moeite niet waard voor een oude pomp.

Dompelpomp-beste

De vlotter

Veel van de huidige dompelpompen hebben een vlotter en vaak is deze ingebouwd in de pomp. De vlotter is bedoeld om het niveau van het water te meten. Hierdoor zal de pomp in een automatische stand zichzelf uitschakelen als er een zekere minimaal restwater niveau is bereikt. Dat niveau verschilt maar is vaak enkele millimeters. Sommige pompen schakelen weer in als het waterniveau toeneemt. Een pomp zonder vlotter kan je eigenlijk alleen gebruiken onder constant toezicht. Als het water is weggepompt en de pomp niet tijdig wordt uitgeschakeld zal deze drooglopen met alle risico’s van dien. Een dompelpomp met vlotter heeft derhalve de voorkeur. Controleer ook dan regelmatig de gang van zaken als de pomp in bedrijf is.

Welke pomp is geschikt voor jou?

Het gebruik van de pomp bepaalt uiteraard in de eerste plaats welke pomp het meest geschikt voor je is. Gebruik je de pomp alleen om schoon water te verwerken zoals uit een zwembad of een jacuzzi dat is een rooster van 2 millimeter in het algemeen wel voldoende. Een vijver met relatief helder water kan je met een rooster van 5 millimeter wel leegpompen. Er zijn ook pompen waar je grotere vuildeeltjes kan verwerken. Deze zijn voor vijvers met onderhoud-achterstand een optie. Een ondergelopen kelder wens je niemand toe, maar is af en toe ook niet te vermijden. Gebruik in dat geval een pomp die de klus ook echt aankan. Dat is uiteraard zeer afhankelijk van de vuildeeltjes die zich in het water bevinden in een dergelijke ruimte. Neem geen risico’s omdat een pomp na plaatsing vaak moeilijk bereikbaar is.

Duurzaamheid

In deze tijd heeft iedereen aandacht voor duurzaamheid. Ook bij de productie van dompelpompen zal de ene fabrikant wat meer aandacht hebben voor het milieu dan de ander. Bij een vertrouwd merk kan je in het algemeen wel lezen welke materialen zijn gebruikt en in hoeverre het productie proces met in achtneming van milieueisen is geschied. Bij een merkloze pomp is dat niet het geval. In de lijst van beste dompelpompen voor 2024 is ook aandacht besteed aan de fabrikanten, zodat duurzaamheid ook een onderdeel van de beoordeling vormt. Een dompelpomp hoort uiteraard nadat deze zijn levensduur heeft bereikt niet bij het gewone afval. Lever deze in bij de daarvoor bestemde plek in je gemeente.

Aandachtspunten voor een dompelpomp

Om goed te functioneren moet een dompelpomp uiteraard volkomen waterdicht zijn behalve op de plek van het rooster. Als je de pomp na enige tijd weet gaat gebruiken, controleer deze dan even goed voordat deze het water ingaat. Dat geldt ook voor het snoer dat in het algemeen wordt bijgeleverd. Dar is uiteraard ook bedoeld en geschikt voor water, maar let op dat er geen beschadigingen zijn ontstaan. Gebruik ook nooit een ander willekeurig snoer, maar koop indien nodig een nieuw exemplaar.

Er zijn ook hogedruk dompelpompen te koop. Deze zijn in het algemeen alleen geschikt voor schoon water maar zijn daarbij multifunctioneel. Een dergelijke pomp kan bijvoorbeeld ook gebruikt worden om te beregenen of voor sprinklers. Indien je op zoek bent naar een dergelijke pomp geldt ook dat je de keuze moet laten afhangen van het gebruik dat je van een dergelijke pomp gaat maken. De prijs  van een hogedruk dompelpomp is beduidend hoger dan de pompen die hier zijn besproken.

Waarom deze keuze voor de beste dompelpomp van 2024?

Onze experts letten in de eerste plaats altijd op de veiligheid als het gaat om apparaten waarbij de gebruiker potentieel risico loopt. Ook bij goede veiligheidsvoorzieningen levert netspanning in combinatie met water een potentieel risico op. Daar is 12 volt uiteraard minder riskant dan 220 volt. Uiteraard heeft een lagere spanning invloed op de capaciteit van een dompelpomp. Toch staat de VONROC zijn mannetje als je de prestaties afzet tegen de andere machines in bovengenoemd lijstje. De nummer 1 heeft een optie voor schoon en vuil water. De pomp is relatief goedkoop en de gebruikers zijn tevreden over de pomp. Op die manier kom je aan de top.

In het bovenstaande lijstje zijn ook dompelpompen opgenomen die op bepaalde punten excelleren. Als je een pomp zoekt die ook grote vuildeeltjes aankan, staat deze erbij. Ook een dompelpomp die in staat is het restwater-niveau tot 1 mm te brengen staat beschreven. Voor iedere gebruiker is er dan ook wel een dompelpomp bij.

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment