Home Koopgidsen Kloofbijl kopen? Dit zijn de 10 beste kloofbijlen

Kloofbijl kopen? Dit zijn de 10 beste kloofbijlen

by Rosalyn van Moorselaar
Kloofbijl kopen Dit zijn de 10 beste kloofbijlen

Een van de eerste gereedschappen die de prehistorische mens ging gebruiken was de bijl. Nog steeds heeft de bijl dat stoere imago dat past bij de gespierde houthakker in eindeloze bossen. Dat zijn dan hakbijlen die zwaar en scherp zijn. De kloofbijl hoeft minder scherp te zijn gelet op het doel waar deze voor wordt gebruikt: kloven van blokken hout. Wat is een kloofbijl precies en wat zijn de beste kloofbijlen?

Een kloofbijl is zwaar en de kop is aan het begin smal en wordt breder naar gelang deze de steel nadert. Hierdoor wordt het kloven eenvoudiger. De kloofbijl wordt steeds vaker gebruikt omdat het aantal open haarden en tuinkachels nog steeds toeneemt. Ben je op zoek naar de kloofbijl? Volgens de testresultaten zit je met de onderstaande goed.

De beste kloofbijlen van 2021 op een rijtje


1. Gardena 1600S

Deze kloofbijl van Gardena is bedoeld voor middelgrote houtblokken, het soort dat je meestal krijgt aangeleverd als brandhout. De kop weegt 1.6 kilo, de steel is van glasvezel en daarom licht van gewicht en praktisch onbreekbaar. Speciale coating op de kop zorgt ervoor dat de bijl beter doordringt in het hout en minder snel blijft hangen. Er zijn roestvrijstalen misslagbeveiligingen ter bescherming voor jezelf en de bijl.

Omdat het zwaartepunt dicht bij de kop ligt, werkt deze bijl prettig en wordt de gebruikte energie efficiënt toegepast. De kop heeft een hamerfunctie voor het inslaan van wiggen (geen metaal). De kloofbijl van Gardena is zowel voor de professional als de hobbyist plezierig in het gebruik omdat ook bij langduriger werk je minder last krijgt van vermoeidheid. De garantie van Gardena is altijd ruimhartig en dat geldt ook voor deze bijlen. De periode is hiervoor bepaald op 10 jaar, een geruststellende gedachte.

2. Fiskars X17 – M

De Fiskars kloofbijlen hebben belangrijke ontwerp-prijzen gewonnen voor het gebruiksgemak. Er is ook alles aan gedaan om het kloven van hout efficiënt en eenvoudig te maken. Door de combinatie van glasvezel, hout en kunststof is de kloofbijl bijna onverwoestbaar en dat geeft een goed gevoel als je ermee werkt. De kop is in de steel geïntegreerd waardoor de gewichtsverdeling optimaal is en de vibraties minder worden gevoeld.

Met een dergelijke kloofbijl heb je minder snel last van vermoeidheid en het werkt gewoon prettiger. Het keilvormige blad zorgt ervoor dat de bijl minder snel vast komt te zitten in het hout en minder moeilijk los komt als dat toch gebeurt. Omdat de steel haakvormig is, verhoogt dat de mogelijkheid tot optimaal kloven. Er zijn 4 verschillende maten kloofbijlen van Fiskars. De X-17 is een van de kleinere modellen voor het fijnere werk.

3. Talen Tools kloofbijl

De kloofbijlen van Talen Tools zijn er voor het zwaardere werk. Ze zijn bedoeld voor de professional maar kunnen uiteraard ook thuis worden gebruikt als je zelf het hout klooft. Ze zien er ook uit als de klassieke kloofbijl met een stevige kop en een stoere houten steel. Het gewicht varieert van 2 tot 4 kilo en deze bijlen kan je dan ook gebruiken voor de dikkere stukken hout. Aan de kleur van de kop kan je het gewicht zien. Komt een dergelijke hamer toch vast te zitten in het hout dan kan je die met een voornamer weer los slaan. Met Talen Tools heb je materiaal dat tegen een stootje kan. Voor het gebruik is enig vakmanschap wel een pre.

Waarop letten bij het kopen van een kloofbijl?

Het omhakken van bomen zal je als particulier niet snel doen, daar is veel kennis en vakmanschap voor nodig. Het kloven van hout daarentegen is een klus die steeds vaker ook thuis dient te gebeuren. Het aangeleverde brandhout is vaak een maatje te groot voor de open haard of de tuinhaard, ook als het al voorbewerkt is. Als je houtblokken moet kloven is daar behendigheid en goed gereedschap voor nodig: een kloofbijl.

Het kloven van hout is een behoorlijk zware klus waarbij de beste kloofbijl dusdanig in balans is dat je ook na een langere periode niet extreem vermoeid raakt. Om die reden moet een bijl soepel in het hout glijden en het kloven mogelijk maken zonder dat er te veel kracht nodig is. Een van de meest onplezierige zaken bij het kloven is dat de bijl vast komt te zitten in het hout en daarna moeilijk loskomt. Als je een goede kloofbijl zoekt, moet deze zo zijn gemaakt dat het vastzitten zoveel mogelijk wordt vermeden en indien het onverhoopt toch gebeurt, de bijl weer eenvoudig los te maken is.

Dit is ook belangrijk bij het kopen van een kloofbijl

Voor kloofbijlen geldt dat ze in verschillende gewichten worden geleverd. Hou er om die reden rekening mee dat bij de aankoop van een kloofbijl uitgaat van het werk dat jij er mee gaat doen. Voor dikke stukken hout is een zwaardere bijl meer geschikt dan een lichtere kop.

De grip die je op de steel hebt is een punt dat ook van essentieel belang is bij de aankoop van een kloofbijl. Tenslotte zwaai jij rond met een flink gewicht van de bijlkop. Vooral als je geen handschoenen draagt, is het bij een langdurig gebruik ideaal als je geen problemen krijgt met de grip. Tegenwoordig wordt voor stelen niet alleen meer van hout maar ook van glasvezel gebruik gemaakt.

Voldoet een kloofbijl aan de punten die hiervoor zijn genoemd dan mag deze beslist in de top 3 worden opgenomen. Kloofbijlen zijn tegenwoordig op meerdere plaatsen te koop van de Lidl tot diverse webshops.

Tip: controleer voordat je een kloofbijl gebruikt altijd of de kop nog goed vastzit.

Conclusie: waarom de Gardena op nummer 1?

Als je een kloofbijl koopt uit de bovengenoemde top 3 weet je dat je een goed stuk gereedschap in handen hebt. Het thuis kloven betreft meestal middelgrote blokken. De Gardena 1600S is speciaal daarvoor gemaakt en scoort goed wat betreft balans, beperkt vastraken en grip. De twee andere kloofbijlen in de top 3 vormen een goed alternatief voor de Gardena. Talen Tools is hierbij de bijl voor het zwaardere werk als je naar het gewicht kijkt.

Let op: een kloofbijl kan gevaarlijk zijn bij ondeskundig gebruik. Weet wat je doet en neem geen onnodige risico’s.

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment