Home SoortenDieren Beste middel tegen katten in de tuin: 11 tips!

Beste middel tegen katten in de tuin: 11 tips!

by Rosalyn van Moorselaar
Beste middel tegen katten in de tuin 11 tips

Er zijn in ons land bijna 3 miljoen katten en de overgrote meerderheid van de Nederlanders houdt van dit elegante huisdier. Dat wordt minder als de kat van de buren besluit om van jouw tuin zijn persoonlijk toilet te maken. Welke middelen helpen echt tegen poepende katten in de tuin? Hieronder staan tips voor het beste middel tegen katten in de tuin.

Overigens, als jij je afvraagt wat helpt tegen die kat die jouw tuin frequenteert, bedenk dan wel dat katten – net als mensen – een eigen persoonlijkheid hebben. De ene kat zal sneller een andere plaats zoeken om zijn behoefte te doen dan een echt koppig exemplaar.

Beste middel tegen katten in de tuin

1. Geen losse grond

Katten willen hun uitwerpselen begraven en het liefst daarvoor niet te veel moeite doen. Dat betekent dat hun favoriete plaatsje er meestal eentje is waar jij ze liever niet ziet. Denk daarbij aan een moes- of een kruidentuin waar de grond vaak losjes is. Hoe minder open plaatsen hoe minder kans dat een kat jouw tuin kiest. Denk eens aan bodembedekkers of een andere wijze om de grond af te schermen.

2. Kippengaas

Op het moment dat jij je tuin gereed maakt om te zaaien of nieuw te beplanten, zal een kat dat als een uitnodiging zien om daar zijn behoefte te komen doen. Een oplossing voor dat probleem dat iedere tuineigenaar met een lastige buurkat kent, is kippengaas. Als je dit toepast op plaatsen waar de grond los en aantrekkelijk is voor een kat, zal de onwelkome bezoeker het al snel opgeven. Door het gaas kan de kat niet graven en het voelt onprettig aan de poten zonder dat het dier daardoor pijn lijdt.

Lees ook: Stappenplan om zelf een kippenhok te maken

3. Water

Veel katten hebben een hekel aan water als ze daar onverwacht mee worden geconfronteerd. De meeste begrijpen de boodschap na een aantal keren dan ook wel. Ga in dit geval met enige voorzichtigheid te werk en realiseer je dat deze kat een geliefd huisdier elders is. Een waterpistool, bloemenspuit of een tuinslang is meestal afdoende. Komt de kat op tijden als jij binnen bent, kan je een sensorsysteem overwegen in combinatie met een sprinkler. Dat zorgt er ook in het algemeen voor dat katten enigszins schichtig jouw tuin passeren.

4. Bepaalde planten

Katten hebben een hekel aan de geur van citroen. Als jij kiest voor een citroenverbena of vuurwerkplant op de plaatsen waar ze graag komen, neemt dat enthousiasme beslist af. Je kan ook kiezen om er citroenschillen te strooien maar dat geeft meer rommel uiteraard. Ook stekelige planten zoals de meidoorn of de braam staan op de lijst die katten liever niet zien. Kattenkruid is daarentegen een echte lokker.

5. Peper of azijn

De neus van de kat pikt geuren vele malen beter op dan die van de mens. Als een kat erg hardnekkig is in het bezoek aan je tuin, is het strooien van peper of het sprenkelen van azijn een optie. Beide stoffen voelen duidelijk niet prettig in de fijne neus van de kat. Echter zijn er ook andere dieren met een hekel aan deze stoffen die meer welkom zijn. Bovendien is voor veel planten azijn ook geen pretje.

6. Koffiedrab

Koffiedik of -drab is in het algemeen een goede voedingsstof voor de meeste planten, maar controleer dit altijd voordat je het gaat gebruiken. Omdat het zo kleverig is, hebben katten er een hekel aan. Het hecht zich aan hun pootjes en ze krijgen het ook in de vacht. Het schoonmaken kost de kat dan extra moeite omdat ze een afkeer hebben van de bittere smaak van deze drab.

7. De schutting aanpassen

Het is wellicht niet het eerste waar je aan denkt, maar je kan ook een poging doen om je tuin minder toegankelijk te maken voor een kat. Het is dan wel van belang dat je eerst goed onderzoekt hoe de kat zich toegang verschaft tot jouw tuin en hier bijvoorbeeld met gaas de zaak afsluit. Een kat kan erg koppig zijn en op zoek gaan naar een andere methode om in de tuin te komen die beschouwd wordt als een territorium. Wees dus geduldig en kies ook voor oplossing waarbij de kat geen risico loopt.

8. Ultrasoon geluid

Het gehoor van een kat is ook vele malen beter dan het onze. Daar kan je gebruik van maken om katten te verjagen. Er zijn apparaatjes, de kattenverjager, te koop met een sensor die een ultrasoon geluid laten horen als een dier er langsloopt. Mensen horen dit geluid niet en ook vogels worden er niet door afgeschrikt. De meeste andere dieren, ook honden, hebben er een hekel aan. Kies je voor deze methode, lees dan eerst de referenties. Er zijn ook veel apparaten in de handel die niet doen wat er beloofd wordt. Neem dus een kwalitatief model (zoals deze bij Haxo.nl) als je kiest voor een ultrasoon apparaat als beste middel tegen katten in je tuin.

9. Hertshoornolie / knoflook

Deze geur schrikt katten af als je de tuin ermee besprenkelt. Het wordt ook gebruikt om dazen en horzels bij paarden te verjagen. Het is een van die zaken die je pas gebruikt als niets anders lijkt te werken. De onaangename geur is ook goed te ruiken voor mensen en het is immers de bedoeling dat jouw tuin aangename geuren verspreidt. Voor knoflook geldt min of meer hetzelfde. Katten houden er niet van en er zijn ook speciale korrels te koop om in de tuin te strooien.

Lees ook: Wespen bestrijden: dit is het beste wespenpoeder

10. Vermijd etensresten

Behalve de goed gevoede kat van de buren zijn er in ons land ook een flink aantal zwerfkatten op zoek naar een hapje. Als je etensresten in de tuin achterlaat, zullen ook katten met trek hierdoor worden gelokt. Door de goede neus kan een kat ook etensresten in een vuilniszak opsporen als deze te lang buiten staat. Een kat weet een vuilniszak beslist te openen als de honger maar genoeg knaagt en daarnaast zijn er ook nog minder knuffelige beesten die hiervan profiteren.

11. Praat eens met de eigenaar

Een kat is een eigenzinnig wezen dat behoorlijk koppig kan zijn. Als het niet lukt om de kat met de hierboven genoemde middelen uit je tuin te houden, maak de eigenaar dan duidelijk welke overlast zijn huisdier veroorzaakt. Wellicht kan de eigenaar je zelf ook nog tips geven, die weet immers precies wat de kat wel of niet fijn vindt. Het beste middel tegen katten in de tuin hangt vaak af van de kat.

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment