Home Tuingereedschap De beste snoeischaar van 2020

De beste snoeischaar van 2020

by Redactie
beste snoeischaar

Snoeien is een klusje dat vrijwel elk seizoen terugkomt. Elke plant moet namelijk weer op een ander moment gesnoeid worden en bij een grote tuin heb je dan ook zeker een aantal snoeischaren nodig. De meeste snoeischaren zijn bijvoorbeeld geschikt voor een bepaalde takdikte, waardoor je voor een andere plant soms ook een andere schaar nodig hebt. Maar wat zijn nu de beste snoeischaren van 2020 die jij in de tuin kunt gebruiken? Wij hebben de beste merken snoeischaren voor je op een rij gezet, zodat jij de juiste snoeischaar koopt!

Dit zijn de 10 beste snoeischaren van 2020

De top 5 beste snoeischaren uitgelicht

#1 Gardena Comfort snoeischaar

GARDENA Comfort snoeischaarDe Gardena Comfort snoeischaar heeft een grote openingswijdte, waardoor je ook dikkere takken in de tuin kunt snoeien. Bovendien zijn de messen scherp, wat het makkelijker maakt om door de takken heen te gaan. De schaar is zeer precies en dankzij de kwalitatieve materialen gaat deze ook lang mee. In het grip is ook glasvezel verwerkt. Dit maakt de schaar licht in het gebruik. Dankzij de vergrendeling kun je de schaar veilig opbergen. Voorzien van antikleefcoating en softgrip.

Bestel de Gardena Comfort snoeischaar bij onderstaande webshops:

Pluspunten

Grote openingswijdte, dus geschikt voor dikkere takken
Scherpe messen zorgen voor precisiewerk
Gaat lang mee dankzij de kwalitatieve materialen
Goede grip met antikleefcoating
Licht in het gebruik
Veilig op te bergen

Minpunten

Eigenlijk niet geschikt voor mensen met kleinere handen
Geen ophanglusje

#2 Alpha 6 Snoeischaar

Alpha 6 SnoeischaarDe Alpha 6 is zeker een goede snoeischaar. Het is een model van het merk Garden Elite. Waarom is dit een van de beste snoeischaren? Onder andere omdat het model zeer sterk is. Dankzij de duurzame materialen gaat deze schaar lang mee en dankzij de robuustheid kun je ook dikkere takken te lijf gaan. Takken tot 25 mm kun je met deze schaar snoeien. Maar je kunt de Alpha 6 eveneens gebruiken om bloemen in je huis bij te knippen. De handgrepen zijn zeer sterk en liggen goed in de hand. Bovendien is de schaar ook uitgerust met een draadknipper. Het mes en de veer kun je eenvoudig zelf vervangen.

Bestel de Alpha 6 snoeischaar bij onderstaande webshops:

Pluspunten

Duurzame materialen
Geschikt voor takken tot 25 mm
Anti-plak PTFE Teflon coating
Sterke handgrepen die goed in de hand liggen
Voorzien van draadknipper
Eenvoudig te vervangen mes en veer

Minpunten

Relatief prijzig

#3 Felco 2 Snoeischaar

Felco 2 SnoeischaarDeze Felco 2 snoeischaar is de beste snoeischaar volgens de Consumentenbond; dit model kwam namelijk het beste uit de test. Het model is tweezijdig snijdend en de messen zijn gemaakt van gehard staal van hoge kwaliteit. Het boven- en ondermes zijn geklonken. Er is een veiligheidssluiting, waardoor je de schaar veilig op kunt bergen. De handgrepen zijn ommanteld, zodat de grip optimaal is. Verder is het model voorzien van stootrubber, draadafsnijder en sapgoot. Via de vertande borgmoer kun je de messen van de Felco 2 gemakkelijk instellen. Uitsluitend voor rechtshandigen.

Bestel de Felco 2 snoeischaar op onderstaande webshops:

Pluspunten

Tweezijdig snijdend
Messen van hoge kwaliteit gehard staal
Gecoate handgrepen
Geklonken onder- en bovenmes
Veiligheidssluiting
Voorzien van stootrubber, draadafsnijder, sapgoot
Eenvoudig in te stellen

Minpunten

Niet geschikt voor linkshandigen

#4 Gardena snoeischaar B/S-XL

GARDENA snoeischaar B/S-XLDeze krachtige snoeischaar van Gardena is geschikt voor het snoeien van dikkere takken met een maximale diameter van 24 mm. Dankzij de scherpe messen is de schaar heel geschikt voor precisiewerk en daarmee is het waarschijnlijk de beste takkenschaar. De schaar is gemaakt van kwalitatieve materialen en gaat daardoor lang mee. In de grip is ook gebruikgemaakt van glasvezel. Dit zorgt ervoor dat de Gardena snoeischaar licht in het gebruik is. Dankzij de vergrendeling kun je deze Gardena ook veilig opbergen. De handgreep is ergonomisch en bovendien voorzien van antikleefcoating en softgrip.

Bestel de Gardena B/S-XL snoeischaar op onderstaande webshops:

Pluspunten

Geschikt voor takken met een diameter van 24 mm
Scherpe messen voor echt precisiewerk
Gaat lang mee dankzij kwalitatieve materialen
Licht in het gebruik
Veilig op te bergen dankzij de vergrendeling
Ergonomisch
Handgreep met antikleefcoating en softgrip
Handgrootte kan ingesteld worden

Minpunten

Vergrendeling soms te stevig

#5 WOLF-Garten Snoeischaar “Professional” RR 5000

WOLF-Garten Snoeischaar "Professional" RR 5000Als je op zoek bent naar een goede takkenschaar, dan is de WOLF-Garten snoeischaar Professional een goede optie. De RR 5000 is geschikt voor het snoeien van takken met een doorsnede van maximaal 25 mm. Bovendien is het model voorzien van een energiebesparende hefboomoverbrenging. De messen zijn met zeer veel precisie geslepen en hebben een antikleeflaag. Doordat je snoeit in een snijhoek van 30 graden, is de wondheling bij de planten sneller. Het model is geschikt voor links- en rechtshandige gebruikers.

Bestel de Wolf-Garten Professional RR5000 snoeischaar op onderstaande webshops:

Pluspunten

Geschikt voor takken met een doorsnee tot 25 mm
Gemaakt van degelijke materialen
Energiebesparende hefboomoverbrenging
Goed geslepen messen met antikleeflaag
Snijhoek van 30 graden voor snelle wondheling
Geschikt voor links- en rechtshandige gebruikers
Met ophanglus

Minpunten

Relatief zwaar

Wat is een goede snoeischaar?

Natuurlijk is er een eenvoudige snoeischaar te vinden voor als je niet zoveel tuiniert. Maar voor tuiniers in hart en nieren zijn er inmiddels ook diverse geavanceerde modellen op de markt. Zo kun je kiezen voor een snoeischaar die geschikt is voor een bepaalde takdikte. Rozen snoei je bijvoorbeeld met een andere schaar dan een appelboom, simpelweg omdat de takken een andere dikte en structuur hebben. Je kunt ook voor snoeischaren met vervangbare messen kiezen. Bovendien zijn er snoeischaren met rolgrip, een 30° werkhoek en met een ergonomische handgreep.

Wat de beste snoeischaar of beste takkenschaar is, hangt deels af van jouw tuin. Jij weet precies welke planten daarin staan. Let daarom goed op de takdiktes die aangegeven staan bij de diverse snoeischaren. Eigenlijk zijn er drie verschillende soorten tuinscharen:

goede snoeischaar

De snoeischaar is het kleinste model en is het meest geschikt voor het kleine werk, zoals het snoeien van struiken en kleine takken van bomen. Een takkenschaar kun je bijvoorbeeld gebruiken voor fruitbomen die al behoorlijk volgroeid zijn. En de heggenschaar is zoals de naam al zegt vooral bedoeld voor het snoeien van heggen. Deze schaar is het meest geschikt om bijvoorbeeld buxus in de juiste vorm te krijgen.

De meeste snoeischaren zijn gemaakt voor rechtshandigen, maar ook voor linkshandigen zijn er speciale snoeischaren ontwikkeld. Kun je weinig kracht zetten, dan zijn er modellen die het jou gemakkelijker kunnen maken, zoals de Felco 7. De rolhandgreep van dit model maakt het snoeien veel lichter. Ook zijn er snoeischaren die je met twee handen kunt gebruiken.

De populairste merken snoeischaren

Als je gaat zoeken naar snoeischaren, zul je vaak een aantal dezelfde merken terug zien. Gardena is een bekend merk op het gebied van tuingereedschap, maar ook merken als Garden Elite, WOLF-Garten en Felco zien we veel terugkomen als we kijken naar de beste snoeischaar. Welke snoeischaar is het beste getest? Als je kijkt naar de test met snoeischaren van de Consumentenbond, dan komt het merk Felco erg duidelijk naar voren. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat dit model ook voor jouw tuin de beste snoeischaren te bieden heeft. Wij hebben aan de hand van onze experts zelf een top 5 samengesteld. De top 5 heb je hierboven al voorbij zien komen.

snoeischaar beste getest

Tips bij het gebruik en onderhoud van een snoeischaar

Heb jij de beste snoeischaar voor jouw tuin gevonden? Dan zijn er wel een aantal zaken waar je gedegen rekening mee moet houden.

Veilig en droog opbergen

Het gaat tenslotte om gereedschap en het is bijvoorbeeld belangrijk om deze veilig op te bergen. Niet ieder model is voorzien van een vergrendeling en kinderen én huisdieren zijn vaak nieuwsgierig. Maar naast een veilig plekje, is het ook goed om een droog en schoon plekje te kiezen, ook als je in de tuin aan het werk bent. Zand is bijvoorbeeld een van de grootste vijanden van de snoeischaar. Dit kan tussen de veer of de scharnierende delen terechtkomen en dan beschadigt je schaar.

Het schoonmaken van de snoeischaar

Vergeet het onderhoud van je schaar niet. Tijdens het snoeien komt er plantensap vrij. Dat is niet goed voor je snoeischaar. Meestal kun je het al gemakkelijk verwijderen met een droge doek. Gaat dat niet? Dan gebruik je een beetje warm water en eventueel wat afwasmiddel. Spoel dit wel goed af met schoon water en maak de messen na het schoonmaken goed droog. Anders zou het kunnen dat je snoeischaar gaat roesten.

Voorkom roestvorming

Je wilt de schaar zo soepel mogelijk houden, zodat die gemakkelijk blijft in het gebruik. Dat doe je bijvoorbeeld met een druppeltje onderhoudsolie. Als je dit op het scharnier of de veer doet, dan zal je merken dat je schaar beter blijft openen en sluiten.

Slijpen van snoeischaren

Scharen worden bot door het gebruik en dat geldt zeker voor snoeischaren. Daarom is het goed om deze regelmatig te slijpen. Voor het slijpen dien je de snoeischaar eerst goed schoon te maken. Daarna kun je met een geschikte slijper de messen van de schaar slijpen. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van een diamantvijl of slijpsteen. Hoe fijner deze zijn, hoe scherper het mes wordt. Je kunt de diamantvijl of slijpsteen natuurlijk ook voor het slijpen van andere zaken, zoals je keukenmessen, gebruiken.

Gerelateerde Berichten