Home Koopgidsen Takkenschaar kopen? Dit zijn de beste takkenscharen van 2024!

Takkenschaar kopen? Dit zijn de beste takkenscharen van 2024!

by Sander
Beste takkenschaar

Een snoeischaar is onmisbaar in iedere tuin. Als je ook wat steviger planten, struiken of bomen hebt staan, komt een takkenschaar aan bod. Alle bekende merken zoals Gardena en Wolf Garten hebben er wel eentje in het assortiment. Wat is de beste takkenschaar volgens de Consumentenbond en wat vinden onze experts ervan? Kan je beter een telescopische takkenschaar kopen of een takkenschaar op steel? Kan je ook bomen met een hoogte van 5 meter aan en wat is een verlengde takkenschaar? Zijn er takkenscharen met accu? Hieronder vind je eerst een lijstje met de beste takkenscharen van 2024 uit de test.

Top 10 beste takkenscharen van 20243 keer de beste takkenschaar uitgelicht:

GARDENA Takkenschaar EasyCut 500B

€29,95
op voorraad
Bol.com

Een klassieke takkenschaar waarmee je alles tot 42 millimeter aankan. Deze takkenschaar ligt goed in de hand en de antislip handvatten zorgen ervoor dat je ook bij dikkere takken grip houdt. De schaar is licht en ook hoef je maar weinig kracht te zetten bij taai vers hout. Door de antikleef-coating op de messen, is de schaar weer eenvoudig te reinigen. De messen glijden over elkaar en zorgen ervoor dat de snoeiwonden beperkt blijven. De prijs van deze takkenschaar is beslist redelijk in vergelijking tot de geboden kwaliteit.

Gebruikers zijn zeer tevreden met de efficiënte werking van het apparaat. Het is wel van belang om te letten om de maximale snij-capaciteit. Voor dikkere takken dan 42 millimeter moet je een zwaardere schaar gebruiken of komt in het algemeen eerder een takkenzaag aan de orde. Voor de klussen op hoogte is een telescopische schaar of een verlengde op steel meer geschikt.

Bestel de GARDENA Takkenschaar EasyCut 500B voordelig & snel bij deze vertrouwde webshops:


WOLF-Garten Takkenschaar POWER CUT RR*** 900 T

Voor deze takkenschaar moet je wat meer uitgeven. De power cut zorgt ervoor dat je takken tot 50 millimeter aankan. De handvatten voelen goed aan en zijn telescopisch. Ook op grotere afstand kan je dus aan het snoeien gaan. De schaar weegt net iets meer dan 1 kilo en voelt erg robuust. De papegaai-bek maakt korte metten met levend hout en zorgt ervoor dat de takken minimaal beschadigd raken. Door de handvatten langer te maken, hoef je minder kracht te zetten bij de moeilijke takken.

Gewoon een stevig stuk gereedschap dat het erg goed doet bij forse struiken en jongere bomen. De messen zijn eenvoudig schoon te houden en blijven goed scherp, ook na meerdere snoei sessies. Daarmee wordt de hogere prijs gecompenseerd bij dit model.

Bestel de WOLF-Garten Takkenschaar POWER CUT RR*** 900 T voordelig & snel bij deze vertrouwde webshops:


Hyundai takkenschaar aambeeld 68 cm

De goedkoopste in de top 3 is geschikt voor dood of oud hout. De Hyundai is voorzien van het zogenaamde aambeeldmechanisme. Dat betekent dat het mes op een ander stuk metaal (het aambeeld) slaat. Dat werkt uitstekend bij wat harder hout maar minder bij vers hout dat relatief taai is. Daarmee moet je dus rekening houden. Voor harde takken tot circa 40 millimeter is deze takkenschaar zeker een goed gereedschap. Ook deze schaar is lichtgewicht en weegt ongeveer 1.400 gram. De handvatten zijn ergonomisch en ze voelen prettig aan wat het werk eenvoudiger maakt.

Bijzonder is dat het snijblad is gemaakt van geslepen carbon met een laagje teflon. Dat betekent dat sap van planten eenvoudig te verwijderen is en het snijvlak niet zal aantasten. Een bijzonder concept dat naar verwachting zeer duurzaam zal zijn. Gebruikers noemen het een goede schaar voor een aantrekkelijke prijs.

Bestel de Hyundai takkenschaar aambeeld 68 cm voordelig & snel bij deze vertrouwde webshops:


Waarvoor gebruik je een takkenschaar?

De naam zegt eigenlijk al alles. Als je moet snoeien zijn er ook dikkere takken die je niet aankan met een snoeischaar. Misschien heb je het wel eens geprobeerd en dan weet je hoe moeilijk vers hout is te knippen. Met een takkenschaar gaat dit eenvoudiger vanwege de hefboomwerking. Zeker als de handvatten telescopisch zijn, kan je met relatief weinig kracht toch takken snoeien van enige doorsnede. Hou er rekening mee dat de grens voor een takkenschaar zo ongeveer op de 50 millimeter ligt. Daarboven is een zaag meer praktisch.

Welke soorten takkenschaar zijn er?

In het algemeen zijn er twee verschillende types waar het snijmechanisme betreft. De papegaaibek komt het meeste voor. De werkt vergelijkbaar met een schaar. Twee messen glijden in feite over elkaar. Bij het aambeeld-type slaat een mes op een vast stuk metaal vergelijkbaar met een aambeeld. Het laatste type werkt snel en efficiënt maar minder goed bij vers hout. De papegaai bek geeft een beter resultaat en levert minder ernstige snoeiwonden op bij je planten en struiken. De keuze hangt dus vaak af van de klus die jij gaat aanpakken. Wat is een verlengde takkenschaar? Dit is een takkenschaar die je langer kunt maken, zodat je vanaf de grond ook hogere takken kunt snoeien zonder trap. Dit wordt ook wel een telescopische takkenschaar genoemd.

Takkenschaar beste

Onderhoud van de takkenschaar

De meeste snijmechanismen van de takkenschaar zijn voorzien van een coating. Dat is ook noodzakelijk omdat afhankelijk van de plant het sap behoorlijk bijtend kan zijn. Maak de takkenschaar na gebruik dan ook zorgvuldig schoon en gebruik hiervoor warm water en een zachte doek. Tuinhandschoenen zijn verstandig als je ook (licht) giftige planten of struiken hebt gesnoeid. Zorg er daarna voor dat de schone takkenschaar goed droog is voordat je deze opbergt. Op die manier gaat een takkenschaar jarenlang mee. Aan het gebruik merk je of de messen bot zijn geworden. Slijpen kan je zelf doen of aan een vakman overlaten.

De keuze van de beste takkenschaar 2024

Wil je de beste takkenschaar kopen? In de meeste Nederlandse tuinen vind je struiken, een heg en wat kleinere bomen. Hogere bomen van 5 meter of meer zijn in het algemeen meer geschikt voor grote tuinen of parken. De takken die je als particulier tuinman te lijf moet gaan zijn derhalve ook zelden dikker dan 40 millimeter en meeste op of onder ooghoogte. Voor zwaardere klussen is een takkenzaag (eventueel verlengd) ook meer geschikt. Voor echt hoge bomen kan je vaak ook beter de hulp van een expert inroepen.

Hiermee rekening houdende vinden onze experts de Gardena EasyCut de beste takkenschaar 2024 voor de Nederlandse tuin. Met relatief weinig kracht kan je met deze schaar ook taai vers hout snoeien. Door de antislip handvatten krijg je niet snel last van je handen bij het werk. Het lage gewicht werkt prettig en voorkomt snelle vermoeidheid. Als je dan ook nog een relatief gering bedrag hoeft uit te geven voor een goede schaar, is dat toch een goede nummer 1. De beste takkenschaar volgens de Consumentenbond is overigens de Felco 2.

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment