Home SoortenDieren Bijenkast zelf maken met dit handige bouwpakket

Bijenkast zelf maken met dit handige bouwpakket

by Rosalyn van Moorselaar
Bijenkast zelf maken met dit handige bouwpakket

Bijen zijn onmisbaar in de natuur en steeds meer mensen beseffen hoe belangrijk het is om deze nuttige beestjes een handje te helpen. Dat kan door bijvoorbeeld een bijenkast te plaatsen in jouw tuin. Zelf een bijenkast maken kan ook, maar besef wel dat er bepaalde onderdelen gekocht moeten worden zoals de lijsten en het dak omdat deze ook door een handige doe-het-zelver niet kunnen worden gemaakt. Een volledige bijenkast kopen is behoorlijk prijzig, maar door een bijenkast te maken met behulp van een bijenkast bouwpakket en een goede bouwtekening kan je veel geld besparen.

Het materiaal kiezen

Het bijenvolk dat jouw bijenkast zal gaan bewonen moet zich daar prettig voelen en de honing die ze zullen maken moet van goede kwaliteit zijn. Als je gaat voor een bijenkast bouwpakket, vraag dan advies aan een imker uit de buurt. In het algemeen wordt een bijenkast gemaakt van onbewerkt hout, maar kunststof is tegenwoordig ook mogelijk. De goedkoopste optie is niet altijd de beste, maar een goede kast kan je ook maken zonder dat deze extreem duur hoeft te worden.

De bijenkast maken

De opbouw van een bijenkast is standaard en ook jouw bijen zullen er prijs op stellen dat jij je daaraan houdt.

De aanvliegplank

Een bijenkast moet nooit zomaar op de grond worden geplaatst. De bijen hebben een aanvliegplank nodig. Zet de bijenkast dan ook op een tafeltje of bankje. Voorwaarde is wel dat het goed past en de kast echt stevig kan staan. Hierop plaats je de aanvliegplank. Deze kan gewoon van dicht hout zijn, maar je kan ook kiezen voor een scherm. Dat laatste geeft een betere ventilatie en voorkomt ongedierte

De broedkamer

Dit is een grote doos waar de bijen hun korf in zullen bouwen. Door een rekje met spijlers te plaatsen tussen de aanvliegplank en de broedkamer zorg je voor betere ventilatie en bescherming.

De honingkamer

Dit is een grote doos bovenop de broedkamer. Hier zullen de bijen de honing gaan opslaan. Het is vaak verstandig om meerdere kleine honing kamers te maken zodat het eenvoudiger is de honing te oogsten.

Koninginnenrooster

Om te voorkomen dat de koningin eieren gaat leggen in de honingkamer komt er een rooster tussen de broedkamer en de honingkamer. De openingen zijn te klein voor de koningin maar werkbijen kunnen het rooster wel passeren.

Afdekplaat

Deze komt bovenop de honingkamer en heeft twee kanten, een voor herfst en winter en de ander voor de rest van het jaar.

Het dak

Deze plaat is van metaal en zorgt ervoor dat de kast ook slecht weer kan doorstaan. Je plaatst deze bovenop de afdekplaat.

De inhoud van de kast

In de broed- en in de honingkamer plaats je lijsten. In de broedkamer zijn deze gemaakt van was en draad. In de honingkamer is het gebruikte materiaal hout of kunststof. De bijen zorgen voor de rest.

Tip

Het verven van de buitenkant van een bijenkast is niet noodzakelijk. Veel imkers doen het echter wel en vrijwel altijd met witte verf. Deze reflecteert het zonlicht tijdens de hitte in de zomer. Gebruik een niet giftige verf die ook buiten gebruikt kan worden. Verf nooit de binnenkant.

Lees ook: Moestuinbak maken doe je met deze tips

 

 

Gerelateerde Berichten