Home SoortenDieren Bijenkast zelf maken met dit handige bouwpakket

Bijenkast zelf maken met dit handige bouwpakket

by Rosalyn van Moorselaar
Bijenkast zelf maken met dit handige bouwpakket

Bijen zijn onmisbaar in de natuur en steeds meer mensen beseffen hoe belangrijk het is om deze nuttige beestjes een handje te helpen. Dat kan door bijvoorbeeld een bijenkast te plaatsen in jouw tuin. Zelf een bijenkast maken kan ook, maar besef wel dat er bepaalde onderdelen gekocht moeten worden zoals de lijsten en het dak omdat deze ook door een handige doe-het-zelver niet kunnen worden gemaakt. Een volledige bijenkast kopen is behoorlijk prijzig, maar door een bijenkast te maken met behulp van een bijenkast bouwpakket en een goede bouwtekening kan je veel geld besparen.

Bouwpakket voor het maken van een bijenkast

Wil je zelf een bijenkast gaan maken? Gebruik dan een professionele bouwtekening! Zo zorg je gegarandeerd voor een stevige bijenkast, weet je precies welke materialen je nodig hebt en zet je hem binnen een handomdraai in elkaar.

Prijs: nu slechts € 67,- voor 10.000 (!) bouwtekeningen bij Fred’s Bouwtekeningen

Het materiaal kiezen

Het bijenvolk dat jouw bijenkast zal gaan bewonen moet zich daar prettig voelen en de honing die ze zullen maken moet van goede kwaliteit zijn. Als je gaat voor een bijenkast bouwpakket, vraag dan advies aan een imker uit de buurt. In het algemeen wordt een bijenkast gemaakt van onbewerkt hout, maar kunststof is tegenwoordig ook mogelijk. De goedkoopste optie is niet altijd de beste, maar een goede kast kan je ook maken zonder dat deze extreem duur hoeft te worden.

De bijenkast maken

De opbouw van een bijenkast is standaard en ook jouw bijen zullen er prijs op stellen dat jij je daaraan houdt.

De aanvliegplank

Een bijenkast moet nooit zomaar op de grond worden geplaatst. De bijen hebben een aanvliegplank nodig. Zet de bijenkast dan ook op een tafeltje of bankje. Voorwaarde is wel dat het goed past en de kast echt stevig kan staan. Hierop plaats je de aanvliegplank. Deze kan gewoon van dicht hout zijn, maar je kan ook kiezen voor een scherm. Dat laatste geeft een betere ventilatie en voorkomt ongedierte

De broedkamer

Dit is een grote doos waar de bijen hun korf in zullen bouwen. Door een rekje met spijlers te plaatsen tussen de aanvliegplank en de broedkamer zorg je voor betere ventilatie en bescherming.

De honingkamer

Dit is een grote doos bovenop de broedkamer. Hier zullen de bijen de honing gaan opslaan. Het is vaak verstandig om meerdere kleine honing kamers te maken zodat het eenvoudiger is de honing te oogsten.

Koninginnenrooster

Om te voorkomen dat de koningin eieren gaat leggen in de honingkamer komt er een rooster tussen de broedkamer en de honingkamer. De openingen zijn te klein voor de koningin maar werkbijen kunnen het rooster wel passeren.

Afdekplaat

Deze komt bovenop de honingkamer en heeft twee kanten, een voor herfst en winter en de ander voor de rest van het jaar.

Het dak

Deze plaat is van metaal en zorgt ervoor dat de kast ook slecht weer kan doorstaan. Je plaatst deze bovenop de afdekplaat.

De inhoud van de kast

In de broed- en in de honingkamer plaats je lijsten. In de broedkamer zijn deze gemaakt van was en draad. In de honingkamer is het gebruikte materiaal hout of kunststof. De bijen zorgen voor de rest.

Tip

Het verven van de buitenkant van een bijenkast is niet noodzakelijk. Veel imkers doen het echter wel en vrijwel altijd met witte verf. Deze reflecteert het zonlicht tijdens de hitte in de zomer. Gebruik een niet giftige verf die diervriendelijk is en ook buiten gebruikt kan worden, zoals die van Moose Färg. Verf nooit de binnenkant.

Toch liever een bijenkast kopen

Heb je toch geen tijd of zin om een bijenkast zelf te maken? Dan kun je er uiteraard voor kiezen om een bijenkast te kopen. Online vind je verschillende soorten bijenkasten, die ook wel insectenhotels worden genoemd. De prijzen variëren van van zo’n € 10,- tot € 95,-. Het is dus aan jou of je voor een simpel hostel voor de bijtjes gaat of voor een luxe 5 sterren hotel ;-)!

We hebben hieronder de 5 leukste bijenkasten / insectenhotels die we op Bol.com hebben gevonden op een rijtje gezet voor je. Wil je alle bijenkasten zelf even bekijken? Dan kun je dat op Bol.com doen.

#1 MaxxGarden Insectenhotel bijenhuis – vlinderhuis XL

Dit grote insectenhotel is geschikt voor diverse insecten waaronder bijen, wespen, vlinders en lieveheersbeestjes. Een gezellige mix van insecten dus! Het huisje is gemaakt van sparrenhout, bamboestengels, dennenappels en wij vinden de vorm van een groot huis erg origineel. Vandaar dat hij tussen de 5 leukste insectenhotels / bijenkasten staat.


#2 Luxe druppelvormige bijenkast van Wildlife world

Bijenhotel insectenhotel voor bijen Luxe design - DruppelvormigDeze stoere bijenkast vinden wij absoluut een verrijking van je tuin. De kast is op een leuke manier vormgegeven en is eenvoudig op te hangen met het touw dat aan de bovenkant van de druppel is vastgebonden. Deze bijenkast zal andere insecten minder snel aantrekken en is dus echt specifiek voor bijen bedoelt. Het materiaal dat is gebruikt om deze bijenkast te maken is eco-vriendelijk.


#3 Rood insectenhotel 19 cm van Lifetime

Rood insectenhotel 19 cmDit schattige kleine insectenhotel zal naast bijen ook andere insecten aantrekken zoals vlinders, lieveheersbeestjes, kevers en duizendpoten. Ideaal voor insecten om te overwinteren en een diervriendelijke decoratie van je tuin. Dit leuke insectenhuisje is voor slechts € 9,85 al te verkrijgen op Bol.com. Een must-have dus voor tuin- en natuurliefhebbers!


#4 Lifetime Garden insectenhotel

Lifetime Garden insectenhotelDit te gekke insectenhotel is wat ons betreft het beste als je kijkt naar prijs/kwaliteit. Voor slechts € 16,99 krijg je echt een super leuk insectenhotel dat insecten onderdak en bescherming biedt en tegelijkertijd je tuin op een unieke manier decoreert. Wanneer je dit insectenhotel bestelt krijg je zelfs 2 varianten, namelijk één met zaagsel en één dennenappels en lang dik blad. Wat ons betreft dus de leukste en goedkoopste bijenkast / insectenhotel!


#5 Simpel bijenhuis van Best For Birds

Bijenhuis simpelDit leuke en simpele bijenhuisje biedt uitstekende nestgelegenheid voor verschillende soorten bijen. Het is minder geschikt voor andere insecten en zal dus uitsluitend bijen aantrekken. Een vrouwtjesbij maakt in een holle bamboestok verschillende cellen met daarin een eitje en wat pollen en nectar voor de larf. Hang dit bijenhuis op een zonnige op het zuiden gerichte plek om zoveel mogelijk bijen aan te trekken!


We hopen dat we je voldoende uitleg over bijenkasten zelf maken en het kopen van bijenkasten gegeven hebben. Ga jij voor wat extra moeite door zelf een bijenkast te maken? Of ga je één van de leuke insectenhotels online kopen?

We zijn benieuwd!

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment

Inhoudsopgave