Bijen zijn onmisbaar in de natuur en steeds meer mensen beseffen hoe belangrijk het is om deze nuttige beestjes een handje te helpen. Dat kan door bijvoorbeeld een bijenkast te plaatsen in jouw tuin. Zelf een bijenkast maken kan ook, maar besef wel dat er bepaalde onderdelen gekocht moeten worden zoals de lijsten en het dak omdat deze ook door een handige doe-het-zelver niet kunnen worden gemaakt. Een volledige bijenkast kopen is behoorlijk prijzig, maar door een bijenkast te maken met behulp van een bijenkast bouwpakket en een goede bouwtekening kan je veel geld besparen.
Bouwpakket voor het maken van een bijenkast
Wil je zelf een bijenkast gaan maken? Gebruik dan eenย professionele bouwtekening! Zo zorg je gegarandeerd voor eenย stevige bijenkast, weet jeย precies welke materialenย je nodig hebt en zet je hemย binnen een handomdraaiย in elkaar.
Prijs:ย nu slechtsย โฌ 67,-ย voor 10.000 (!) bouwtekeningen bij Fredโs Bouwtekeningen
Fred's Bouwtekeningen
€67,00 op voorraad
10.000 (!) bouwtekeningen bij Fredโs Bouwtekeningen
Het materiaal kiezen
Het bijenvolk dat jouw bijenkast zal gaan bewonen moet zich daar prettig voelen en de honing die ze zullen maken moet van goede kwaliteit zijn. Als je gaat voor een bijenkast bouwpakket, vraag dan advies aan een imker uit de buurt. In het algemeen wordt een bijenkast gemaakt van onbewerkt hout, maar kunststof is tegenwoordig ook mogelijk. De goedkoopste optie is niet altijd de beste, maar een goede kast kan je ook maken zonder dat deze extreem duur hoeft te worden.
De bijenkast maken
10.000 (!) bouwtekeningen bij Fredโs Bouwtekeningen
De opbouw van een bijenkast is standaard en ook jouw bijen zullen er prijs op stellen dat jij je daaraan houdt.
De aanvliegplank
Een bijenkast moet nooit zomaar op de grond worden geplaatst. De bijen hebben een aanvliegplank nodig. Zet de bijenkast dan ook op een tafeltje of bankje. Voorwaarde is wel dat het goed past en de kast echt stevig kan staan. Hierop plaats je de aanvliegplank. Deze kan gewoon van dicht hout zijn, maar je kan ook kiezen voor een scherm. Dat laatste geeft een betere ventilatie en voorkomt ongedierte
De broedkamer
Dit is een grote doos waar de bijen hun korf in zullen bouwen. Door een rekje met spijlers te plaatsen tussen de aanvliegplank en de broedkamer zorg je voor betere ventilatie en bescherming.
De honingkamer
Dit is een grote doos bovenop de broedkamer. Hier zullen de bijen de honing gaan opslaan. Het is vaak verstandig om meerdere kleine honing kamers te maken zodat het eenvoudiger is de honing te oogsten.
Koninginnenrooster
Om te voorkomen dat de koningin eieren gaat leggen in de honingkamer komt er een rooster tussen de broedkamer en de honingkamer. De openingen zijn te klein voor de koningin maar werkbijen kunnen het rooster wel passeren.
Afdekplaat
Deze komt bovenop de honingkamer en heeft twee kanten, een voor herfst en winter en de ander voor de rest van het jaar.
Het dak
Deze plaat is van metaal en zorgt ervoor dat de kast ook slecht weer kan doorstaan. Je plaatst deze bovenop de afdekplaat.
De inhoud van de kast
In de broed- en in de honingkamer plaats je lijsten. In de broedkamer zijn deze gemaakt van was en draad. In de honingkamer is het gebruikte materiaal hout of kunststof. De bijen zorgen voor de rest.
Tip
Het verven van de buitenkant van een bijenkast is niet noodzakelijk. Veel imkers doen het echter wel en vrijwel altijd met witte verf. Deze reflecteert het zonlicht tijdens de hitte in de zomer. Gebruik een niet giftige verf die diervriendelijk is en ook buiten gebruikt kan worden.
Toch liever een bijenkast kopen
Heb je toch geen tijd of zin om een bijenkast zelf te maken? Dan kun je er uiteraard voor kiezen om een bijenkast te kopen. Online vind je verschillende soorten bijenkasten, die ook wel insectenhotels worden genoemd. De prijzen variรซren van van zo’n โฌ 10,- tot โฌ 95,-. Het is dus aan jou of je voor een simpel hostel voor de bijtjes gaat of voor een luxe 5 sterren hotel ;-)!
Meer bouwtekeningen bekijken: