Home SoortenDieren Bladluis bestrijden

Bladluis bestrijden

by Rosalyn van Moorselaar
Bladluis bestrijden

Een tuin is een luxe die ons de mogelijkheid geeft om lekker te ontspannen en te genieten wat de natuur ons te bieden heeft. Maar er zijn ook bedreiging voor de planten in onze tuinen. De meest bekende parasiet is de bladluis. Dit kleine insect kan een mooie tuin heel snel aantasten. Gelukkig is bladluis relatief eenvoudig te verwijderen zonder producten te gebruiken die schadelijk zijn voor mens en dier. Wil je bladluis bestrijden? Bladluis verwijderen moet je wel snel doen, want het voorplantingstempo van dit insect is enorm.

Hoe ziet de bladluis eruit?

De bladluis is een klein insect met een lengte van maximaal een halve millimeter. De meest voorkomende soort is groen. Maar er zijn ook bladluizen die een andere kleur hebben. Het is dus geen bijzonder verschijnsel als jij witte bladluizen of zwarte bladluizen in je tuin vindt. De bladluizen eten het sap van de planten. Ze houden zich meestal op onder een blad dat aan het groeien is of bij een bloemknop. Eigenlijk kunnen bladluizen zich met vrijwel alle planten voeden. Je kan ze dus tegenkomen op rozen, kamerplanten maar ook een appelboom.

Welke problemen veroorzaken bladluizen?

Het zal duidelijk zijn dat het onttrekken van sap aan de plant deze geen goed zal doen als veel bladluizen zich daaraan te goed doen. Maar er zijn twee andere redenen waarom het zo belangrijk is om bladluizen te bestrijden in je tuin. Ze verspreiden virussen die voor de planten zeer schadelijk kunnen zijn en hun uitwerpselen (honingdauw) vormen een zeer goede voedingsbron voor schimmels die ook de planten meer schade kunnen toebrengen dan de bladluis zelf.

Bladluis bestrijden via natuurlijke vijanden en bondgenoten

Een natuurlijk middel om bladluizen te verwijderen is om hun natuurlijke vijanden te lokken. Het bekende lieveheersbeestje is bij mensen zeer populair maar ook een gevreesd roofdier in de wereld van de bladluis. Een volwassen lieveheersbeestje eet wel 100 bladluizen op een dag. Geef deze bestrijder dus onderdak in een insectenkastje.

Veel soorten mieren eten de honingdauw die de bladluis uitscheidt. Om die reden gaan mieren soms erg ver om een kolonie bladluizen te beschermen tegen vijanden. Mieren in de tuin dien je ook met huismiddelen te bestrijden om te voorkomen dat ze hun bondgenoten te hulp schieten.

Bladluis verwijderen

Het meest eenvoudig zijn bladluizen te bestrijden op kamerplanten. Deze kan je namelijk in het geheel onderdompelen in relatief koud water. Hiermee spoel je de bladluizen van de plant en verdrink je deze. Het is verstandig om regelmatig te checken of het probleem op die manier definitief is opgelost.

Met koud water kan je ook in de tuin aan de slag om bladluizen weg te spoelen en vaak is dit relatief effectief. Door toevoeging van producten zoals azijn, spiritus, groene zeep en afwasmiddel maak je een spoelbeurt nog effectiever. Er zijn ook sprays in de handel die geen schadelijke stoffen bevatten voor mens, dier en plant. Check wel altijd het etiket voor gebruik. Huismiddelen zijn vaak afdoende om de bladluis te bestrijden, maar er is wel enige geduld voor nodig. Regelmatig controleren en de behandeling herhalen hoort er zeker bij.

Lees ook: Wespen bestrijden; dit is het beste wespenpoeder

Bladluis voorkomen

Uiteraard wil je liever voorkomen dat de bladluis zich in jouw tuin gaat ophouden. Hierbij moet je wel beseffen dat dit een taai insect is en door de enorme voedingsbron en hoge voorplantingssnelheid nooit helemaal zal kunnen worden verwijderd.

Er zijn echter een aantal zaken waarmee je bladluizen kunt ontmoedigen zich in jouw tuin te nestelen.

  • Bladluizen hebben een hekel aan de geur van knoflook. Een bolletje in de grond bij een plant doet vaak wonderen. Ook de geuren van lavendel, bonenkruid, dille, salie en hysop worden niet op prijs gesteld door bladluizen. Meestal geldt dat ook voor een aantal andere insecten zodat het planten van deze kruiden in je tuin altijd een goed idee is.
  • Als de bestrijding van de bladluis niet erg succesvol verloopt, kan je er ook voor kiezen om de bladluizen naar een bepaalde plant te lokken om de andere te ontzien. Om onbekende redenen zijn bladluizen dol op de Oost-Indische kers. De bestrijding kan dan vooral op deze plant worden gericht.
  • Afrikaantjes lokken daarentegen juist insecten die bladluizen eten. Een aantal leuke Afrikaantjes is dus niet alleen uit decoratief oogpunt een goed idee.

Tip: Als de bestrijding van de bladluis niet op een andere manier lukt, kan je kiezen voor een echt paardenmiddel: tabak. Kook een handjevol tabak en verdun dit. Met de sproeier breng je dit over de planten aan. De nicotine in het mengsel doet de planten niets maar is zwaar giftig voor insecten (en ook dieren).

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment