Home TuinklussenSnoeien Blauwe regen snoeien: hoe en wanneer snoei je wisteria?

Blauwe regen snoeien: hoe en wanneer snoei je wisteria?

by Rosalyn van Moorselaar

De blauwe regen wordt steeds populairder in tuinen maar ook op gevels van huizen. Dat heeft alles met maken met de overdadige bloeiwijze van deze winterharde klimplant. De eigenaar moet vaak een tijdje geduld hebben maar na een paar jaar is de bloei van de wisteria opzienbarend in ons klimaat. De blauwe regen is ook niet veeleisend en doet het goed als er voldoende vocht is en de bodem niet te veel kalk bevat. De zon is wel een noodzaak want de blauwe regen staat bij voorkeur overdag volop in de zon. De plant kan ook in ons land soms een hoogte halen van 8 tot 10 meter. De bloemtrossen van de wisteria kunnen wel 25 centimeter lang worden. De bloemen zijn behalve in blauw ook te verkrijgen in roze en wit Voor tuinen wordt de wisteria vooral op stam verkocht omdat de bloei dan al op jonge leeftijd begint. Een blauwe regen op stam snoeien is niet anders dan een gewone wisteria.

De Blauwe regen (Wisteria) online kopen:

Wanneer wisteria snoeien?

Om een mooi bloeiende blauwe regen te houden snoei je twee maal per jaar. De eerste snoei is voor de bloei, dus in januari of februari op een vorstvrije dag. De tweede keer snoei je de plant in de zomer ter vormbehoud.

Hoe snoei je de blauwe regen?

De wisteria kan enorm snel groeien maar vormt dan ook een wirwar van takken waardoor de bloei wordt belemmerd en bladeren onvoldoende licht krijgen. Bij de wintersnoei laat je de hoofdtak ongemoeid en verwijder je de zijtakken zodat er 3 knoppen overblijven. Begin de snoei altijd bovenaan de plant, dat werkt het prettigst en hierdoor behoud je een goed overzicht. De zomersnoei is een kwestie van bij-snoeien. Let er hierbij op dat je de plant niet beschadigt en de hoofdtak in stand laat. Als een wisteria te groot wordt voor de tuin of een aantal jaren verwaarloosd is helemaal terugsnoeien vaak de enige optie. Bekijk voordat je met snoeien begint altijd eerst een instructievideo op YouTube.

Het juiste gereedschap voor het snoeien van de blauwe regen

Kies voor stevig en scherp gereedschap. De wisteria is beslist een stevige plant, maar het snoeien is een risico als je daarvoor geen goede snoeischaar gebruikt. De takken zijn weerbarstig en het risico op wonden door het snoeien is daardoor aanwezig.

Dit zijn de best verkochte snoeischaren op Bol.com:

Weetjes over de blauwe regen

Soms zie je deze plant langs een regenpijp omhoogklimmen naar het dak. Dat is geen goed idee. De takken van de blauwe regen kunnen een regenpijp volledig dichtknijpen en kapot maken als de plant een paar jaartjes ouder wordt.

Oorspronkelijk komt de wisteria uit Japan en China. Daarbij is het opmerkelijk dat de Japanse plant linkswindend is en de Chinese variant rechtswindend.

Koop je een wat grotere plant op stam, overweeg dan deze te kopen in april of mei zodat je kan zien of de plant bloeit. Dat voorkomt later mogelijk teleurstelling. De witte bloemen komen in het algemeen een paar weken later dan de overige kleuren.

Andere artikelen over snoeien

Op onze website vind je nog meer artikelen over het snoeien van planten. Kijk hier maar eens:

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment