Als je een doorgewinterde tuineigenaar bent, heb je vast een beeld van de levenscycli van je tuinplanten. Iedere soort heeft zijn eigen ritme en zijn eigen manieren om zich aan te passen aan de veranderende seizoenen en concurrentie van andere planten en beesten. Op dezelfde manier zijn veel planten en insecten op elkaar aangepast. Hier kan je rekening mee houden bij het inrichten van je tuin.
Bloeiende planten en bestuivers
Veel planten hebben een symbiotische relatie met insecten, waarbij de planten voor hun voortplanting afhankelijk zijn van de bestuiving door insecten. Andersom zijn de bestuivende insecten afhankelijk van de nectar van bloeiende planten, omdat dit hun voedselbron is. De bloei van deze planten is dus van levensbelang voor de insecten.
Bijen
Een goede insectensoort om aandacht aan te besteden is de bij. Zoals je waarschijnlijk weet, zijn bijen belangrijk voor onze voedselproductie. Bestuiving door bijen is cruciaal voor de fruitteelt, zoals de teelt van appels, peren en kersen. Vaak worden honingbijen, die worden gehouden door imkers, ingezet om fruitbomen te bestuiven. Echter, wilde bijen zijn veelal efficiënter met bestuiving.
Bijen in nood
Het gaat niet met wilde bijensoorten. Van de 338 soorten die voorkwamen in Nederland, is nu meer dan de helft bedreigd en zijn al 35 soorten verdwenen. Wilde bijen lijden aan een tekort aan beschikbare bloemen met nectar en ondervinden ook nog concurrentie om voedsel van agressievere honingbijen. Bijenpopulaties worden ook negatief beïnvloed door het gebruik van pesticiden zoals neonicotinoïden.
Bloei in het hele seizoen
Veel bijensoorten zijn niet erg specifiek gericht op één of een paar plantensoorten waarvan ze de nectar eten. Bijen hebben wel bronnen van nectar nodig gedurende het hele groeiseizoen. Dit betekent dat je bijen een enorme gunst verleent als je zorgt voor een beplanting waarbij over het hele jaar geschikte voedselplanten in bloei staan. Die bloemetjes zijn nog leuk voor jezelf ook! Bij blij, jij blij!
Bloemen kiezen
Als je bloemen uitkiest om bijen van nectar te voorzien, let dan op de volgende punten. Kies bloemzaden die niet geteeld zijn met behulp van pesticiden, zodat er geen pesticiden op de zaden zitten. Je kunt biologische zaden nemen. Verder moet je natuurlijk soorten kiezen waar bijen van kunnen eten. Veel winkels verkopen ook speciale bijenmengsels. Het gaat hierbij vaak om éénjarige planten, die zichzelf weer uitzaaien.
Ook in de winter
Naast zorgen voor bloemen in je tuin, kan je nog meer doen om bijen een fijn thuis te geven. In de winter hebben bijen plaatsen nodig om te overwinteren, zoals open stengeltjes en buisjes die ze als holletje kunnen gebruiken. Ook kale grond biedt plek voor bijen en hommels om te wonen. Een leuke optie is het plaatsen van een nestkast ofwel bijenhotel. Je kan er een kopen, maar je kan er ook makkelijk zelf een maken met rietstengels en bamboestokjes.