Home SoortenBloemen Bloempotten, een wereld om uit te kiezen

Bloempotten, een wereld om uit te kiezen

by Sander
Bloempotten, een wereld om uit te kiezen

Waar vroeger de planten werden verkocht in de bekende oranje potjes, zitten die nu meestal in zwarte plastic bakjes. In beide gevallen heb je bloempotten nodig om die ergens leuk neer te zetten in huis of in de tuin. De collectie aan bloempotten is tegenwoordig zeer uitgebreid. Potten van Elho zijn er bijvoorbeeld in alle materialen en kleuren. Ook in deze sector gaat men duidelijk mee met de tijd. De verlichte potten van Elho zijn hiervan een duidelijk voorbeeld. Die geven in de tuin of op het balkon een zeer bijzonder effect en zijn energiezuinig.

Traditionele bloempotten

Zo mogen we de collectie van klei of aardewerk toch wel noemen. De keuze voor dit materiaal in het verleden was beslist niet toevallig. Deze bloempotten zijn UV-bestendig, watervast en kunnen tegen vorst. Een dergelijk pot kan je eenvoudig schoonmaken met water en een milde zeep. Als zich een kalklaag heeft gevormd verwijder je die door de pot een tijdje in azijnwater neer te zetten. Een bloempot van klei of aardewerk kan je ook zelf verven en daarmee volledig laten passen binnen jouw (nieuwe) interieur. Deze potten hebben een landelijke uitstraling maar passen eigenlijk overal bij en zijn vertrouwd.

Kunststof potten

Kunststof heeft duidelijk een andere uitstraling dan klei of aardewerk, maar de keuze is enorm. De collectie kunststoffen bloempotten van Elho is enorm groot. Kunststof is licht en sterk. Het materiaal ademt niet en de grond blijft dus langer vochtig. Het schoonmaken is eenvoudig en de bloempotten blijven er ook na jaren nog steeds als nieuw uitzien. Een dergelijke pot dient wel op een stevige ondergrond te staan omdat er anders een risico is op omvallen of wegwaaien. Als je grote potten van kunststof buiten gebruikt is het verstandig om de pot te verzwaren door bijvoorbeeld wat stenen onderin te leggen. Kunststof potten zijn in een modern interieur zeker een aanwinst maar kunnen ook elders worden gebruikt.

Betonnen bloempotten/ bloembakken

Beton is een mode materiaal geworden maar het is ook van oudsher geschikt om bloempotten van te maken. Beton is corrosie- en weerbestendig en het kan gebruikt worden om diverse vormen mee te maken zoals bloembakken volgens jouw specifieke wens. Je maakt ze op dezelfde manier schoon als potten van klei. Met betonnen bloempotten is het even opletten in de winter. Ophopingen van water kunnen zorgen voor barsten bij vorst. Vooral een dunnere betonlaag is gevoelig in de winter.

Polyrotan bloempotten

Polyrotan wordt veel gebruikt voor tuinmeubelen. Potten van dit materiaal kan je dus uitstekend combineren op een tuinterras, maar passen ook binnen voor een natuurlijke look. Het materiaal is UV en weerbestendig. Let erop dat je een zinken of plastic inzet nodig hebt om het water te kunnen laten wegstromen bij gebruik buiten. Polyrotan is zo dicht dat het geen water doorlaat. De potten zijn eenvoudig schoon te maken. Een bijzonderheid is wel dat uitlaatgassen een donkere laag kunnen achterlaten als je bij een straat met veel verkeer woont. Deze laag kan je makkelijk verwijderen met een milde zeep. Gebruik dan wel goede tuinhandschoenen.

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment