Home Tuininrichting Bloempotten in keramiek of terracotta: een mooie visuele prikkel in je tuin

Bloempotten in keramiek of terracotta: een mooie visuele prikkel in je tuin

by Sander
Bloempotten in keramiek of terracotta een mooie visuele prikkel in je tuin

Ben je op zoek naar een manier om een hoek van je tuin of terras op te waarderen? Dan kun je met bloempotten werken. Bloempotten lijken alledaagse voorwerpen, maar je kunt er heel wat kanten mee uit. Het grote voordeel van bloempotten is dat je planten of bloemen letterlijk in een pot staan en dat je kunt spelen met de plaats van deze potten. Bovendien is het ook mogelijk om deze potten in het groen te plaatsen. Je hoeft je niet te beperken tot je terras.

Bloempotten in de tuin moeten geschikt zijn voor buitengebruik

Kies voor je tuin altijd bloempotten die geschikt zijn voor buitengebruik. Hiermee bedoelen we bijvoorbeeld keramische bloempotten die vorstbestendig, maar ook warmtebestendig zijn. Gebruik waterdoorlatende bloempotten, die onderaan gaatjes hebben, maar plaats er een gepast schaaltje onder, zodat de planten en de aarde in de bloempot ook water kunnen vasthouden. In die zin zijn ze een mooi alternatief voor wie het groots ziet en bijvoorbeeld een wadi wil aanleggen. Daarnaast is het deskundig en goed doordacht gebruik van bloempotten ook een mooi alternatief voor een rotstuin. Een rotstuin aanleggen is een definitieve keuze voor je tuin, terwijl je met bloempotten ook modulair kunt werken. Hiermee bedoelen we dat je ze kunt verplaatsen of in een ander verband kunt zetten als je ze plots beu bent. En het is nu toch ook gewoon leuk om je tuin regelmatig te veranderen of een make-over te geven?

Welke vorm en grootte past het best in jouw tuin?

De vorm of de grootte die je kiest voor bloempotten, maakt niet zoveel uit. Zolang jij ze zelf maar leuk vindt. Toch kun je wel met bepaalde principes rekening houden. Zo is het een goed idee om met bloempotten een bepaald perspectief te creëren. Kies daarom voor bloempotten met een verschillende grootte als je er verschillende combineert. Een oneven aantal bloempotten werkt ook altijd beter dan een even aantal bloempotten. Om visuele prikkels te geven, kies je ook voor bloempotten in verschillende materialen zoals terracotta of geglazuurd keramiek. Kunststof bloembakken zijn ook mogelijk, eventueel maak je hiervoor dan zelf een behuizing in hout als je dit mooi vindt. Grote potten in terracotta zijn typisch zuiders. Bepaalde handelaars zoals deze Engelse handelaar in grote terracotta potten, spelen hier graag op in. Kleine potten zijn dan weer ideaal om op je terrastafel te plaatsen.

Bloempotten in keramiek zijn bestand tegen diverse weertypes

Bloempotten in keramiek, zijn die dan niet extra gevoelig voor breuken? Gelukkig zijn de meeste keramische bloempotten voor buiten vorstbestendig. Dit komt omdat ze een geglazuurde laag hebben. Glazuur beschermt keramische potten op verschillende manieren:

  • Tegen uv-stralen
  • Tegen regen
  • Tegen vorst

Let evenwel op als er te veel water in een keramische bloempot staat, hiervan kan de pot verzwakken en barsten.

Bescherm bloempotten tegen wind en herstel ze snel met waterdichte lijm

Een factor waar je wel rekening mee moet houden is natuurlijk de wind. Door een storm of een sterke rukwind kan een bloempot omvallen en breken. Maar gelukkig is dit ook geen probleem. Er bestaat een grote keuze producten om keramiek te lijmen. Zorg ervoor dat je kiest voor een waterbestendige lijm. Herstel je een keramische bloempot met een waterdichte lijm, dan functioneert hij weer zoals voorheen. Water geven is dan bijvoorbeeld geen probleem.

Bloempotten in keramiek: altijd een mooie aanwinst in je tuin

Bloempotten voor buiten zijn groot of klein, in glanzende keramiek of matte terracotta. Welke soort je voorkeur ook geniet, een bloempot is steeds een mooie aanwinst voor je tuin en zorgt voor een leuke visuele afwisseling.

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment