Home SoortenGras Bodembedekkers zijn onmisbaar in jouw tuin

Bodembedekkers zijn onmisbaar in jouw tuin

by Sander
Bodembedekkers zijn onmisbaar in jouw tuin

In de tuin is de bodem natuurlijk erg belangrijk. Dit is waar planten uit oprijzen, als ook waar al je meubels en andere voorwerpen op gestoeld zijn. Bij het ontwerpen en inrichten van je tuin ga je uit van het grondoppervlak dat je tot je beschikking hebt. Laten we eens kijken naar op welke manieren je deze bodem kunt gebruiken.

Beplanting

Voor tuinplanten kan het soort bodem van belang zijn. Planten hebben verschillende behoeften qua nutriënten en vocht. Verschillende bodemsoorten hebben verschillende eigenschappen qua nutriënten en vochtdoorlaatbaarheid en dus -beschikbaarheid. Afhankelijk van de plantensoort is enige afstemming hierin gewenst, om zo teleurstellingen te voorkomen.

Kale grond

Vaste planten hebben een grote rol in je tuin, maar vaak bedekken ze niet de hele bodem. Tussen deze planten door is mogelijk nog veel kale grond zichtbaar, zoals bij bomen of struiken die een kroon of bovenkant hebben die breder is dan de stam of stammen. Het openlaten van grond is ongunstig, omdat ongewenste ‘onkruiden’ zich hier graag vestigen en zo het beeld dat je van je tuin had verstoren. Daarnaast worden in onbedekte grond de nutriënten makkelijk weggespoeld.

Bodembedekkers

Vanzelfsprekend kan je kiezen wat je met vrije bodem wilt doen. Je kan het opvullen met lage (schaduw)planten, ofwel bodembedekkers. Het gebruik van planten is gunstig omdat ze ongewenste onkruiden weg kunnen concurreren, mits de omstandigheden goed genoeg zijn voor de gewenste planten. Hierbij kun je ze een beetje helpen door toch af en toe onkruid te wieden, tot jouw gekozen bodembedekker de overhand heeft. Daarnaast houden bodembedekkers grond vast met hun wortels en houden ze nutriënten in de bodem.

Houtsnippers en grint

Daarnaast kan je kiezen voor dood plantenmateriaal zoals houtsnippers. Het gebruik van grint is ook een optie. Je moet in ieder geval rekening houden met de mogelijkheid van onkruiden om op te komen. Het plaatsen van houtsnippers of grint blokkeert het licht, maar doorgaans komen onkruiden alsnog erg gemakkelijk erdoorheen naar boven. In dat geval zal je moeten blijven wieden. Andere opties zijn het aanleggen van een onkruidwerend ondergrond, maar dit zal de vochthuishouding verstoren.

Tegels en beton

Waarschijnlijk wil je ook lekker kunnen zitten in je tuin en vind je een terras erg prettig en praktisch. Terrassen zijn vaak gemaakt van tegels of beton. Dit is inderdaad erg praktisch, maar let hierbij goed op de vochtafvoer. Een groot oppervlakte zonder afwateringsmogelijkheden kan bij hevige regenbuien tot hoog water en daarmee overlast leiden. Een mogelijk effect van klimaatverandering is het vaker voorkomen van deze hevige regenbuien, dus wees hier op bedacht.

Mulchen in de groentetuin

Als je een moestuin hebt, is mulchen een goede optie. Daarbij plaats je plantenmateriaal zoals stro, bladeren en gewied onkruid op de bodem. Dit materiaal wordt ‘mulch’ genoemd. Tijdens de vertering komen voedingsstoffen vrij en ontstaat er humus, wat goed is voor planten die graag op rijke grond groeien. Mulchen is ook goed voor het vasthouden van water en het voorkomen van uitspoeling van voedingsstoffen uit de bodem. Veel mensen zullen het echter te slordig vinden voor hun siertuin.

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment