Onder de grond van je tuin bevindt zich een verborgen wereld vol leven. Onzichtbaar leven, zoals bacteriën en schimmels. Maar ook bodemdiertjes, die je kunt waarnemen als je ze zoekt. Wist je dat de planten in je tuin niet zonder deze diertjes kunnen? Tijd voor een kennismaking met de nuttige bodemdiertjes in je tuin.
In de bodem van je tuin barst het van leven. Pissebedden leven in de bovenste laag onder dode blaadjes. Ze eten plantenresten. Oorwormen leven ook in de strooisellaag. In de nacht jagen ze op bladluizen en andere insecten. Duizendpoten en springstaartjes zitten iets dieper in de grond en zie je niet vaak. Dieper in de grond leven regenwormen, maar deze komen ook regelmatig boven de grond.
Het nut van bodemdiertjes
In je tuin staat alles wat leeft, in verbinding met elkaar. De planten en het gazon in je tuin kunnen zelfs niet groeien zonder de samenwerking met andere levende wezens. Insecten zorgen voor bestuiving, zodat bloemen bevrucht worden en zaad vormen. De bacteriën en schimmels in de bodem zorgen ervoor dat de plant water en voeding op kan nemen uit de bodem. De plant levert in ruil voeding terug. En bodemdiertjes? Die zijn op drie manieren nuttig in de tuin.
Ten eerste zorgen bodemdiertjes voor lucht en vocht in de bodem. Vooral regenwormen staan hierom bekend. Ze maken gangen in de grond en zorgen daardoor voor een luchtige, vochtige bodem.
Een tweede nut van bodemdiertjes is, dat ze de bodem vruchtbaar maken. Ze eten plantenresten en verteren dit. De poep van regenwormen en pissebedden is weer geschikt voor de planten om op te nemen. Met veel bodemleven heb je dus veel minder compost en meststoffen nodig in je tuin; de bodemdiertjes maken dit voor jou.
Het derde nuttige van bodemdieren is, dat ze een natuurlijk evenwicht in je tuin houden. Plaagdieren zoals aaltjes, bladluizen en schimmelziektes kunnen de planten in je tuin aantasten. In een tuin met veel bodemleven is die kans veel kleiner.
Tips voor het behoud van bodemdiertjes in je tuin
Wil je bodemdiertjes in je tuin hun werk laten doen? Gun ze dan een plekje. Een eerste tip is, om geen gif te gebruiken in je tuin. Als je mieren of pissebedden met vergif uit je tuin houdt, vernietig je ook andere bodemdiertjes. Heb je overlast van een insect? Geef het even tijd, de natuur herstelt het evenwicht vanzelf.
Een tweede tip is om de tuin met rust te laten in het najaar. Bladeren op de bodem zijn onmisbaar. Met een boomstammetje in een hoek van de tuin, uitgebloeide stengels in de border en afgevallen boomblad dat je een tijdje laat liggen, bied je voedsel aan de bodemdiertjes om ze in je tuin te verwerken tot compost.
Met een ‘vergeten’ hoekje in je tuin van wat dood hout en spontaan opkomende planten, zorg je ervoor dat bodemdieren maar ook insecten en vlinders zich thuis voelen. Dit trekt ook weer andere nuttige dieren aan als vogels, egels en padden. Zo hou je je tuin gezond en vrij van plagen.
Op bodemdiertjes-safari
Jaarlijks is er van eind september tot begin oktober een telling van bodemdiertjes waaraan iedereen kan meedoen. ga ook eens op bodemdiertjes-safari in je tuin. Een zoekkaart met afbeeldingen van bodemdiertjes helpt je bij het identificeren. Kijk maar eens op deze link.