Home TuinklussenSnoeien Bolacacia snoeien: hoe en wanneer snoei je een bolacacia?

Bolacacia snoeien: hoe en wanneer snoei je een bolacacia?

by Rosalyn van Moorselaar
Bolacacia snoeien

Een bolacacia snoeien? De acacia wordt in Nederlandse tuinen vooral op stam geplant. Dat betekent dat de kweker de plant op een onderstam ent. Meestal worden traag groeiende planten gebruikt zodat ze ook voor een kleine tuin geschikt zijn. Deze bolacacia worden met name geplaatst vanwege de mooie bolvorm. De bloei is niet echt opvallend. De bolacacia creëert deze bolvorm automatisch. Als de plant niet wordt gesnoeid ontstaat echter na een aantal jaren een parapluvorm. Ook dit is een mooie aanwinst voor de tuin, maar vooral als de tuin daar groot genoeg voor is.

Wanneer moet je een bolacacia snoeien?

De beste tijd om te snoeien is het voorjaar. Het hout van de bolacacia is relatief zacht. Als je gaat snoeien in september of oktober bestaat het risico dat er vocht in het hout doordringt. Dat kan bij bevriezing het einde betekenen van je acacia. Kies ook in het voorjaar zorgvuldig voor een droge dag in een periode dat geen vorst meer wordt verwacht.

De Bolacacia (Robinia Pseudoacacia) online kopen:

€103,75
op voorraad
Tuinplant.nl

Hoe moet je een bolacacia snoeien?

Als je de grootte van de kroon onder controle wilt houden moet je de bolacacia in het voorjaar knotten. Alle takken snoei je terug tot ongeveer 5 a 10 centimeter tot aan de plaats waarop de acacia op de stam is geënt. Zonder knotten wordt de acacia steeds groter en ontwikkelt zich tenslotte tot een paraplu-vorm. In grotere tuinen en parken kan je hiervan prachtige voorbeelden zien. Op de toegevoegde instructievideo op YouTube krijg je nog wat extra tips over het snoeien van bomen van een vakman.

Welke gereedschappen zijn geschikt om een bolacacia te snoeien?

Zoals hierboven vermeld is het hout van de acacia relatief zacht en kwetsbaar. Om die reden is het aan te bevelen om scherp en stevig gereedschap te gebruiken. Dat kan een snoeischaar zijn, maar als de plant meer houtig wordt, is een takken-zaag ook een goede optie. Bij het knotten van de bolacacia ga je secuur en snel te werk voor het beste resultaat. Hieronder staan een aantal gereedschappen vermeld die geschikt zijn voor de snoei van deze plant.

Dit zijn de best verkochte snoeischaren op Bol.com:

Weetjes over de acacia

De acacia komt oorspronkelijk uit Australië en is begin 19e eeuw voor het eerst in Zuid-Frankrijk geplant. De acacia is goed bestand tegen extreme omstandigheden en wordt overal ter wereld gebruikt om erosie tegen te gaan, zoals op het Afrikaanse continent en Zuidoost-Azië. Er zijn inmiddels meer dan 1.000 soorten bekend, waarvan er ongeveer 650 alleen voorkomen in Australië. De bolacacia kan ook in ons land wel een stootje verdragen, maar een combinatie van vorst en vocht is vaak een groot probleem.

Het hout van de acacia is relatief zacht en wordt gebruikt voor meubels en als brandhout.

Een jonge bolacacia heeft in ons land een aantal jaren steun nodig als het stormseizoen begint. Een aantal soorten heeft ook kwetsbare takken en die kunnen in het najaar nog wel eens afbreken. Voorkom dan dat vocht te veel kan binnendringen in het hout en behandel dit met een afdekmiddel.

Andere artikelen over snoeien

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment