Home Tuinontwerp Maak zelf een nieuw ontwerp voor je border

Maak zelf een nieuw ontwerp voor je border

by Lara Klaassen

De basis van je tuin is het ontwerp: de vorm en variatie in bestrating en beplanting. Een nieuw ontwerp van je border kan je tuin een compleet nieuw aanzien geven. Zo pak je het zelf aan. 

De basis: een plattegrond

De basis van een nieuw ontwerp is de plattegrond. Meet je tuin op met iemand die je helpt het meetlint vast te houden. Als je een eigen huis hebt, dan zal je waarschijnlijk al een plattegrond van je tuin hebben als bijlage van in het koopcontract. Je kunt hier een kopie van maken en hierop kan je een nieuw ontwerp schetsen. 

Wil je alleen de beplanting in je borders opnieuw ontwerpen?  Dan is een schets niet plattegrond niet nodig. Een grove schets volstaat.

Schetsen of online?

Wensen

Meestal wil je de border veranderen, omdat deze niet voldoet aan je wensen. Maak een lijstje van de wensen, van iedereen die de tuin gebruikt. Is er te veel onkruid in je border en wil je liever een groter terras? Zijn er te weinig kleurige planten in je tuin en wil je ieder seizoen iets bloeiend? 

Denk bij het ontwerp ook aan gemak en veiligheid: bijvoorbeeld de verlichting, een waterpunt en een bewateringssysteem. Een nieuw ontwerp biedt ook kansen om kleine ergernissen aan te pakken. Staan je Klikobakken bijvoorbeeld lelijk in het zicht? Creëer een minder zichtbare plek of werk ze weg achter hoge en dichte struiken in je border. 

Die wensen kunnen leiden tot een kleinere border. Dat leidt niet altijd tot minder groen. Met een slim en goed ontwerp, kan je deze zodanig verfraaien, dat ze meer opvallen en je tuin groener laten lijken. Groter kan natuurlijk ook. 

Maak ook een lijstje met de zaken die je mooi vindt aan je huidige tuin. Mooie planten, de kleur van de planten, allemaal dingen die je in je nieuwe ontwerp mee kan nemen. 

Bloembollen zijn onmisbaar in elke border

Inspiratie

Er is bij jou in de buurt vast wel een mooie voorbeeldtuin die je kan bezoeken op een Open Tuindag. Bij volkstuintjes is er vaak een jaarlijkse open dag, waarbij je jouw planten kan ruilen met anderen of waar je nieuwe plantjes kan kopen. Hou ook de website van http://www.velt.nu in de gaten voor tuinactiviteiten bij jou in de buurt. De Tuinen van Appeltern zijn dé inspiratietuinen van Nederland. De Tuinen van Appeltern bieden ook mogelijkheden om je border online te ontwerpen. 

Liever alleen maar online inspiratie opdoen? Er zijn tal van websites waarbij je complete tuinontwerpen online kan maken. Ook zijn er websites met borderontwerpen. Het gaat dan niet om het ontwerp van de tuin, maar meer om de combinatie van planten die mooi zijn en goed passen bij een schaduwrijke of juist een zonnige plek. 

Kijk ook eens goed naar de tuinen in je buurt. Verhoogde borders, borderranden, de plantkeuze, de bodembedekking, de grootte en de plaats van de border bij de buren kunnen jou inspireren de juiste keuze te maken. 

Een grote border met groenblijvende heester, heide, zomerbollen en voorjaarsbloeiers

Border ontwerpen

Je kan de border online ontwerpen via diverse betaalde diensten. Een tip is de gratis ontwerpapp van Gardena. Op https://www.gardena.com/be-nl/tuin-leven/tuin-planner/ kan je zelf je ontwerp maken, ook van andere onderwerpen in de tuin. Gardena heeft met haar producten veel aandacht voor watersystemen. Dat kan handig zijn als de border ver van huis ligt of als je een grote tuin hebt met veel borders.

Sommige apps zijn handig, omdat ze automatisch berekenen hoeveel aarde, zand, grond of bodembedekker je nodig hebt. In de app kan je die materialen direct bestellen bij de aanbieder van deze app. 

Er zijn veel boeken die behulpzaam zijn bij het ontwerp van de border. Dit zijn onze tips: ‘Planten combineren’ van Modeste Herwig en Jeanne van Rijs en ‘Ontwerpen met planten’ van Piet Oudolf. 

Bepaal welke planten er in je tuin moeten blijven en welke er weg gaan. Als je border groter wordt, moet je nieuwe planten kopen. Reken vooraf uit, wat dit gaat kosten. De aanschaf van planten kan behoorlijk kostbaar zijn. Je kan er ook voor kiezen, om elk jaar een aantal planten erbij te kopen of te ruilen met buren. Het loont ook dan de moeite van een ontwerp, omdat je na een aantal jaren wel een mooi, spannend en jaarrond boeiende border creëert. 

Het ontwerp uitvoeren

Natuurlijk kan je zelf een plan maken om je ontwerp uit te voeren. Je kan ook overwegen om een hovenier dit werk te laten doen. Het hangt af van je budget en of je er de tijd voor hebt, maar ook of een klus erg ingewikkeld is. 

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment