Home Tuinaanleg Bouw een verticale tuin

Bouw een verticale tuin

by Sander
Bouw een verticale tuin

Wil jij meer groen in je huis of tuin en wil je dat op een ruimte-economische manier? Begin een verticale tuin! Op deze manier kan je een heleboel planten kweken met een groots effect qua beleving en op een klein grondoppervlak. Daarbij zijn er vol op mogelijkheden om je verticale tuin volledig naar eigen smaak vorm te geven.

Verticaal groeien

Een verticale tuin klinkt wat vreemd, omdat planten doorgaans op relatief horizontale grond groeien. De truc van een verticale tuin is dan ook niet om de natuurlijke groeirichting van planten te veranderen, maar om bloempotten- of bakken zo te rangschikken dat ze zich, in verticale richting, boven elkaar bevinden. De planten groeien dus gewoon zoals ze dat in een horizontale tuin ook doen, maar ze zijn geplaatst als in een soort kast of stapelbed – op een manier die er leuk uitziet.

Simpele opties

Er zijn eindeloos veel opties om je plantenpotten en -bakken in een verticaal vlak te rangschikken. Een simpel en laagdrempelig idee is het ophangen van planten op verschillende hoogtes, bijvoorbeeld aan kettingen of touwen. Zo heb je en open structuur met zo veel of weinig planten als je wilt. Een andere simpele optie is het gebruiken van een plantenzak of groeizak met meerdere vakken voor planten. Dit vergt weinig werk, omdat de structuur er al is.

Grotere bouwwerken

Als je een wat grotere en vastere constructie wilt bouwen, kan je plantenbakken ook bevestigen aan een muur of wand. Deze wand kan volledig verticaal zijn, maar ook schuin oplopend, zoals in een trapvorm. Je kunt allerlei vormen en bouwwerken bedenken waar je planten in of op kan plaatsen. Een leuk en veel geopperd idee is het gebruik van pallets als uitgangspunt, vanwege de open ruimten waar planten in kunnen groeien.

Geschikte planten

Qua planten zijn er natuurlijk vele opties en hangt het allemaal af van je eigen voorkeuren en de omstandigheden in je verticale tuin. Als je van koken houdt, is het gebruiken van natuurlijk keukenkruiden aan te raden. Veel kruidenplantjes die te koop zijn in supermarkten zijn niet makkelijk in leven te houden. Het kan beter zijn deze plantjes in een tuincentrum te kopen.

De uitzondering van de vetplanten

Er zijn wat mogelijkheden om een verticale tuin zo vorm te geven dat de planten ook echt verticaal groeien. Zo zijn er vetplanten die in de natuur aan de zijkant van rotsen groeien en die dus goed gedijen op een verticaal grondoppervlak. Daardoor kunnen deze planten ook in jouw verticale tuin op een verticaal oppervlak geplaatst worden. Dit geeft een heleboel mogelijkheden voor creatieve plantenkunst.

Vooronderzoek

Voor je aan een project als dit begint, kan je het beste eerst wat onderzoek doen. Het internet staat vol met foto’s en inspiratie voor verticale tuinen (ofwel ‘vertical gardens’ in het Engels), veelal voorzien van informatie over geschikte plantensoorten en methoden. Houd bij het bouwen en inrichten van je tuin rekening met de voorkeuren van de planten wat betreft zonlicht en water, en met mogelijkheden tot afwatering. En zet vooral je creativiteit in om het zo leuk en mooi mogelijk te maken!

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment