Keukenkruiden zijn erg geliefde tuinplanten vanwege hun heerlijke geuren en smaken. Je kunt ze natuurlijk gewoon in potjes of in de grond houden, maar een originele optie is het creëren van een kruidenspiraal! Dit klinkt misschien ingewikkeld of lastig, maar het is eigenlijk heel simpel. Je hebt er voornamelijk wat ruimte in je tuin voor nodig, waar dat prachtige kunstwerk mag verblijven.
Wat is een kruidenspiraal
Een kruidenspiraal is een spiraalvormig bouwwerk, met de randen meestal gemaakt van stenen, met kruiden erin. Vanaf de rand loopt de spiraal naar het midden toe omhoog. Het uiterlijk doet een beetje denken aan een slakkenhuis. De vorm is erg sierlijk en levendig. Door de hoogteverschillen heb je goed zicht op de hogergeplaatste planten.
Hoe werkt het
Het doel van een kruidenspiraal is dat door de vorm verschillende microklimaten worden gecreëerd. Er ontstaan verschillende combinaties van licht/schaduw en droog/nat, zodat verschillende kruidensoorten kunnen leven in een goed geschikt klimaat. Naast licht en vocht kunnen ook andere omgevingsfactoren beïnvloed worden, zoals de hoeveelheid kalk in de grond. Kalk is een belangrijke factor voor veel kruidensoorten vanwege de zuurtegraad van de grond.
Hoe bouw je het
Veel kruidenspiralen worden gebouwd met stenen die in een spiraalvorm worden geplaatst. Je kunt stoeptegels gebruiken, maar andere stenen kan ook. Het is allemaal afhankelijk van wat je zelf wilt! Er kunnen desgewenst stenen met veel kalkresten gebruikt worden, maar je kunt ook de kalk op een andere manier toevoegen. Voor een natuurlijke uitstraling kunnen ook materialen als boomstammen gebruikt worden. De spiraal kan opgevuld worden met stenen, stro, aarde en compost.
Meer opties
Je kunt bij het maken van een kruidenspiraal ook denken aan het plaatsen van een zeil op de ondergrond om het af te sluiten. Een andere optie is het creëren van een vijvertje, bijvoorbeeld onderaan de spiraal. Denk bij het vormgeven van je spiraal ook goed na over de grote en over wat dat betekent voor de bereikbaarheid van de binnenste planten. Als de spiraal zo groot wordt dat je er niet goed bij kunt, wil je misschien denken aan het aanleggen van ‘stapstenen’.
Welke kruiden waar
Bij het kiezen en plaatsen van de kruiden, moet je rekening houden met de voorkeuren van de planten. De kruiden die houden van droge grond kan je beter bovenin zetten en planten die houden van natte grond onderin de spiraal. Ook zijn er in de spiraal plekken met veel en plekken met weinig licht, daar wil je waarschijnlijk ook rekening mee houden.
Voor inspiratie
Ben je al enthousiast? Zo niet, dan word je dat vast bij het bekijken van ontwerpen en foto’s van kruidenspiralen. Velen gingen je al voor en er zijn genoeg mooie plaatjes te vinden. Kruidenspiralen zijn geliefd onder permacultuur-liefhebbers en veel spiralen worden daarom gemaakt van restmateriaal. Laat je vooral inspireren door de mogelijkheden van het hergebruiken van bestaande materialen, zoals te zien is aan voorbeelden van anderen. Kijk eens naar wat je zelf nog aan materiaal hebt liggen of wat er in je buurt gratis of goedkoop wordt aangeboden via Marktplaats.