Heb je in je tuin verschillende struiken en vaste planten staan? Dan is de kans groot dat er vogels in je tuin broeden. In mei is het topdrukte, want dan gebeurt alles tegelijk in de tuin. Er zijn vogels die een nest maken, vogels die broeden en vogels die de jongen voeren. Allemaal tegelijk! Geniet jij ook van vogels in de tuin en wil je ze een handje helpen? Dit kan je doen voor broedende vogels in de tuin.

Iedereen kan iets doen voor broedende vogels. Al is je tuin klein met weinig planten. Als je dicht bij een park woont of er zijn bomen in de buurt, dan komen er waarschijnlijk toch broedende vogels in je tuin om voedsel te zoeken.
Vetbollen kan je beter bewaren tot de herfst. In de lente zoeken vogels net als topsporters snelle koolhydraten (suikers) en eiwitten. Help vogels met een plekje waar je appel, overrijpe banaan, muesli en rozijnen neerlegt. Dat kan een voederplank zijn maar ook een schoteltje op een plantenzuil.
Voor eiwitten zijn de vogels op zoek naar insecten, wormen en slakken. Schelpengruis of geplette eierschalen zijn ook welkom. Want de aanmaak van eieren kost veel kalk.
Water is voor vogels net zo belangrijk als voedsel. Een schaal met water trekt veel dieren aan. Een vijver in de tuin is mooi, maar ook kostbaar en veel werk. Een afwasteiltje dat je in de grond ingraaft is makkelijk en geeft meteen een leuk effect. Leg er wat keien omheen voor een natuurlijk effect. Vogels drinken er graag en nemen ook een bad. Leg er een steen in zodat vogels kunnen landen.
Om twee redenen is een tuin met weinig planten niet aantrekkelijk voor vogels. Ten eerste voelen vogels zich onveilig in een kale tuin. Vogels zijn thuis in de beschutting van planten en struiken, omdat ze zich daar kunnen verschuilen.
Een tweede reden is dat er in een tuin met weinig planten ook weinig insecten leven. Wilde bijen, vliegen, wormen en slakken zijn het voedsel van vogels in de lente. Zonder planten vliegen vogels al snel aan jouw tuin voorbij.

Heel moeilijk hoeft het niet te zijn om een vogelvriendelijke tuin te maken. Hoe meer verschillende planten, hoe meer biodiversiteit. Een kleurrijke tuin met veel verschillende planten is mooi om te zien en is goed voor de vogels en alle andere dieren.
Het roodborstje, de merel, vink en zanglijster broeden graag in een nest dat ze zelf bouwen. Zet in je tuin groenblijvende struiken, zoals de glansmispel (Photinia villosa laevis). Klimop groeit tegen schuttingen en is daarmee ook heel geschikt in kleine tuinen. Leg in het voorjaar de haren van je hond of kat in de tuin als je ze hebt geborsteld. Vogels gebruiken de haren als zachte bekleding in hun nestje!

Heb je veel ruimte, zet dan struiken die een plek bieden om te broeden en later in het jaar voedsel geven met bessen of vruchten. Bijvoorbeeld sierappel, zuurbes, (klim)rozen, kardinaalsmuts of vuurdoorn.
Zijn er in je tuin bloeiende planten, maar geen struiken? Dan is er misschien wél ruimte voor een nestkastje. Sommige vogels broeden namelijk in de natuur in holen en gaten. Een vogelhuisje is dan een goed alternatief. Vooral koolmezen en pimpelmezen weten een nestkastje in no time te vinden. Ze slapen er het hele jaar in.
Zelf een vogelhuisje maken
Het is superleuk om zelf een nestkast te maken. Ben je benieuwd hoe je zelf een vogelhuisje kunt maken? Bekijk dan het stappenplan om een vogelhuisje te maken!
Wil je veel vogelleven in je tuin? Wees dan niet té netjes. Laat wat oude bladeren liggen en snoei struiken niet na februari. Rommelige hoekjes zijn plekken waar kleine diertjes overwinteren en waar paddenstoelen groeien. Gesnoeide takken kan je op een stapeltje achter in de tuin leggen waar het niet zo opvalt. Dan trek je niet alleen insecten en vogels de tuin in, maar ook egels, kikkers en padden.

Kijk, luister en geniet! Met vogels in de tuin ontdek je heel veel als je er dagelijks aandacht voor hebt. Veel vogels komen elk jaar weer terug als ze eenmaal thuis zijn bij jou. Zie je in mei een zwarte merel in het gras trappelen? Dat is het mannetje, hij zoekt wormen voor zijn kinderen. Hij voedt de jongen helemaal alleen. Het bruine vrouwtje is alweer bezig met haar tweede nest. Als je goed luistert, hoor je de verscholen jongen bedelend piepen. Welke vogel broedt er in jouw tuin?