Home TuinklussenSnoeien Coniferen snoeien, wanneer en hoe snoei je coniferen?

Coniferen snoeien, wanneer en hoe snoei je coniferen?

by Rosalyn van Moorselaar
Coniferen snoeien, wanneer en hoe snoei je coniferen

Er zijn twee hoofdsoorten coniferen: schubconiferen en de naaldbomen. De eerste soort wordt voor een coniferenhaag gebruikt. Andere soorten kunnen ook als solitaire coniferen worden gebruikt. Het zijn sterke struiken/bomen die met een goede verzorging het in ons land erg goed kunnen doen. Zo’n mooie groene coniferenhaag geeft een tuin extra cachet.

De Coniferen (Pinophyta) online kopen:

Wanneer moet je coniferen snoeien?

Coniferen snoeien doe je altijd voor de langste dag, bij voorkeur in mei of juni. Daarna snoei je nog een keer in augustus om een conifeer netjes de winter te laten ingaan. Let op dat je een conifeer, ook een verwaarloosde, niet meer snoeit na september. Een conifeer is namelijk erg gevoelig voor vorst en als je te laat snoeit, kan je rekenen op extra schade. Terugsnoeien is ook niet mogelijk in maart of eerder.

Heb je fruitbomen in je tuin? Lees ook: Handleiding bij het snoeien van een pruimenboom

Coniferen snoeien op de juiste manier

Gebruik scherp gereedschap bij het snoeien van een conifeer. Een elektrische heggenschaar is zeker geen overdreven luxe als je een coniferenhaag te lijf gaat. Voor een solitaire conifeer in een normale heggenschaar een goede optie. Voor veel te hoge coniferen die je flink wilt terugsnoeien is een heggenschaar met telescopische handvatten een handig hulpmiddel.

Schubconiferen groeien niet meer op het oude hout. Bij het snoeien moet je dus altijd groene takken laten zitten. Van de jonge groene takken haal je ongeveer 10 centimeter weg. Voor vormsnoei en om de zon overal de kans te geven, knip je een conifeer altijd in een puntvorm, dus breder van onder dan van boven. Ook een jonge conifeer moet je snoeien maar knip dan slechts een paar centimeter rondom weg. Een compleet verwaarloosde conifeer zal je wellicht slechts aan één kant snoeien om weer vorm in de plant te krijgen. Snoei ook een paar dikke takken vlak op de stam weg om de conifeer een mooie dichte groei te laten krijgen. Met warm weer snoeien betekent dat de snoeiwonden eerder zullen genezen. Bekijk de onderstaande instructie-video voor je begint met het echte werk.

Welk gereedschap gebruiken om coniferen te snoeien?

Je kunt een conifeer zowel met een snoeischaar als met een heggenschaar snoeien. Voorbeelden:

Dit zijn de best verkochte snoeischaren op Bol.com:

Hoe verzorg je coniferen?

De eerste maanden hebben coniferen een zeer goede verzorging nodig om aan te slaan. Geef ze in die periode zeker 2 a 3 keer water per week. Daarna kan de verzorging minder intensief worden. In droge periodes of bij extreem warm weer is het van belang dat de coniferen zeker 2 keer per week water krijgen.

Bemesting is ook van belang voor mooie coniferen. Minimaal 1 en maximaal 2 keer per jaar kunnen coniferen mest gebruiken. De eerste keer in april en de tweede keer in september na de tweede snoei. Er is coniferenmest, maar compost of turfgrond is ook geschikt. Een mengsel is zeker ook een optie.

Tips over coniferen

Wist je dat een mooie groene kleur van een conifeer vooral afhankelijk is van de juiste hoeveelheid magnesium. Let hierop bij het bemesten. Dood ervaring zie je vanzelf welk mengsel het meest effectief is.

Als een conifeer bruin wordt is dit meestal te wijten aan watertekort, maak dan de kluiten goed nat.

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment