Home Tuintips Creëer een onderhoudsvriendelijke tuin met deze 9 bodembedekkers

Creëer een onderhoudsvriendelijke tuin met deze 9 bodembedekkers

by Rosalyn van Moorselaar
Bodembedekkers

De mooiste tijd in de tuin is natuurlijk de periode dat alles flink groeit en bloeit en de temperaturen ook aangenaam genoeg zijn om veel buiten te zijn. Maar ook ongewenste gasten in de tuin genieten van deze periode. Onkruid lijkt soms sneller te groeien dan jij het kunt verwijderen juist op die dagen dat je graag van je rust zou willen genieten. Een natuurlijke manier om onkruid te bestrijden die ook nog leuk is om te zien, vormen sterke bodembedekkers. Ze nemen de ruimte in beslag die anders door onkruid zou worden benut en ze zijn wel welkom. Natuurlijk moet je ze een beetje in toom houden. Hieronder vermelden we een aantal bodembedekkers.

1. Pachysandra

Dit is een de meest oersterke bodembedekkers die er zijn. De Pachysandra doet het vooral goed in de schaduw en maakt snel ondergrondse uitlopers. Binnen een jaar weet deze sterke groeier een mooi donkergroen tapijt te vormen dat ook winterhard is. Waar Pachysandra groeit, krijgt onkruid geen kans. Omdat deze bodembedekker ook genoegen neemt met schaduw kan je deze bijvoorbeeld onder bomen, stuiken of andere schaduwrijke plekken planten. Van april tot juni vormt de plant kleine onopvallende witte bloemen.

2. Kattenkruid

Met deze plant in de tuin, lok je vlinders en bijen die worden aangetrokken door de paarsblauwe bloemen. Deze contrasteren mooi met het behaarde grijsachtige blad van Nepeta. Hoewel we niet weten waarom, spelen katten ook graag met deze plant. Kattenkruid houdt van de zon en kan dan snel groeien zodat onkruid geen kans krijgt. Je moet de plant af en toe wel intomen om te voorkomen dat deze andere planten gaat overwoekeren.

3. Klimop

Klimop of Hedera is een bekende klimplant voor binnen maar is ook een uitstekende bodembedekker. Klimop blijft ook in de winter een frisgroene kleur tonen. De plant groeit snel en vormt binnen korte tijd een groen tapijt dat alles bedekt. Hedera doet het zowel in de volle zon als de schaduw goed als er voldoende vocht aanwezig is. Ook de Hedera moet je wel in de gaten houden en tijdig snoeien omdat deze anders andere planten compleet gaat overwoekeren.

Creëer een onderhoudsvriendelijke tuin met deze 9 bodembedekkers

4. Goudaardbei

De gele bloempjes geven dit familielid van de aardbei een vrolijk uiterlijk. Vruchten moet je echter niet verwachten. De bladeren lijken veel op die van de aardbeiplant. De Goudaardbei bedekt de bodem het gehele jaar met zijn groene bladeren. De stoere bodembedekker is geschikt voor de schaduw en halfschaduw.

5. Maagdenpalm

Deze bodembedekker is echt oersterk. Als de Maagdenpalm volwassen is, kan je er zelfs overheen lopen zonder dat de plant er schade van ondervindt. Onkruid krijgt beslist geen kans in het domein van de Maagdenpalm en deze is dan ook uitermate geschikt voor een onderhoudsvriendelijke tuin. De Maagdenpalm is niet alleen mooi vanwege het frisgroene blad, in de periode van maart tot juni is er een uitbundige bloei van blauwe bloemetjes.

6. Vrouwenmantel

De vrouwenmantel heeft een opvallende geelgroene kleur en vaak wordt deze gefotografeerd na de regen. De druppels die op de bladeren blijven liggen vormen een prachtig schouwspel. De Vrouwenmantel is een bodembedekker die uitstekend valt te combineren met rozenstruiken. De plant doet het goed in de zon en de halfschaduw en blijft ook in de winter groen.

7. Ooievaarsbek

De Ooievaarsbek is een bodembedekker die ook wat hoger kan worden. Af en toe bereikt deze namelijk een hoogte van ongeveer 50 centimeter. Deze plant past dan ook goed bij grote struiken of bomen. De bloei is zomers met kleine zachtroze bloemetjes. In de winter blijft de Ooievaarsbek groen en deze bodembedekker neemt ook genoegen met een plekje in de schaduw en blijft dan ook meestal lager.

8. Salie

Deze bodembedekker kan bijna in iedere tuin worden toegepast. Het blad is grijsgroen en combineert daardoor probleemloos met vrijwel alle andere planten, Salie blijft ook vrij laag en houdt onkruid goed op afstand. De meest ideale plaats voor Salie is in de zon. Deze bescheiden plant bloeit in de periode van juli tot en met september met paarse bloemen. Van de bloei moet je je echter niet te veel voorstellen.

Salie

9. Ezelsoor

Er zijn twee soorten die je uit elkaar kunt houden door de kleur van het blad. De groenbladige versie is een makkelijke bodembedekker waar je nauwelijks naar hoeft om te kijken. Ze worden nooit hoger dan 30 tot 45 centimeter en bloeien met witte of roze bloemen. Met halfschaduw of schaduw nemen ze genoegen. Ze doen precies wat je van ze verlangt en voorkomen onkruid. Daardoor verdienen ze een plekje in iedere onderhoudsvriendelijke tuin.

Lees ook: Bramen en frambozen snoeien doe je zo

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment