Home SoortenVaste planten De 7 leukste klimplanten

De 7 leukste klimplanten

by Rosalyn van Moorselaar
De 7 leukste klimplanten

Klimplanten zijn echt weer wondertjes van moeder natuur. Het is bijna onvoorstelbaar hoe deze zich langs een muur of een hek omhoog kunnen werken en van een pergola of een schutting ineens een echt onderdeel van je tuin kunnen maken. Natuurlijk zijn klimplanten er ook in alle soorten en maten, er zijn klimplanten voor de schaduw wintergroene klimplanten en bladhoudende exemplaren. Er zijn mooie soorten met oranje, rode of ander gekleurde bloemen en zoetgeurende jasmijn. Sommige soorten kan je ook in een pot houden maar de meeste snelgroeiende klimplanten hebben veel ruimte en zon nodig.

De mooiste klimplanten voor je tuin

Hieronder vind je een overzicht van de mooiste (winterharde) klimplanten.

1. Klimop

Natuurlijk moet de bekendste klimmer op nummer 1.

Klimop of Hedera is een snelle groenblijvende klimplant die je in veel tuinen zal tegenkomen. Dat is niet zo gek omdat deze mooie groenblijver in korte tijd een hek volledig kan bedekken of een schutting een heel ander aanzicht geven. Ook de gevel is voor klimop geen onbekend terrein, maar besef wel dat de wortels moeilijk te verwijderen zijn als je van gedachten zou veranderen. Denk ook een aan een klimplantenrek.

2. Blauwe regen

In mei laat de volwassen plant trossen bloemen zien die bijna te mooi lijken om echt te zijn. De blauwe regen heeft flink wat zon en water nodig om te groeien en als het geval is, gaat het ook crescendo. Deze klimplant verliest zijn blad.

3. Passiebloem

De passiebloem groeit niet even snel als sommige andere klimplanten. Ook is deze plant niet altijd vorstbestendig. Maar de schoonheid van de bloemen is ongeƫvenaard. In de middeleeuwen zag men in de tekening van de bloem het lijden van Christus gesymboliseerd.

4. Kamperfoelie

Kamperfoelie heeft het allemaal. Deze groenblijvende klimplant is echt winterhard en geschikt voor ons klimaat. De plant bloeit gedurende de hele zomer en verspreidt dan ook die bekende zoetige geur. Na de bloei komen er dieprode bessen die erg populair zijn onder de vogels. Een uitstekende keuze in iedere tuin met klimplanten.

5. Wilde wingerd

Opmerkelijk is dat deze plant zich snel met wortels omhoog werkt. De wilde wingerd kan ook zeer strenge vorst verdragen mede omdat deze klimplant bladverliezend is. Juist dat verliezen van het blad is een van de charmes van deze plant omdat in de herfst de bladeren een opvallend dieprode kleur krijgen voor ze vallen. De wilde wingerd is niet veeleisend en neemt ook genoegen met halfschaduw.

6. Druif

De druif is uiteraard een klimplant bij uitstek maar heeft wel veel zon nodig. Een muur of pergola op het zuiden geeft je de beste kans om aan het eind van de zomer je eigen druiven te plukken. Daarbij ziet de druif er ook elegant uit.

Lees ook: Handleiding bij het planten van druiven in eigen tuin

7. Vuurdoorn

Vogels en met name merels zullen je dankbaar zijn als je deze struik plant die zichzelf goed omhoog kan werken. De doorns maken de struik bijna ondoordringbaar voor natuurlijke vijanden en vogels zijn dol op de rode en oranje bessen in het najaar. De vuurdoorn is groenblijvend en winterhard.

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment