Home SoortenVaste planten De bananenplant voor binnen en buiten

De bananenplant voor binnen en buiten

by Rosalyn van Moorselaar
De bananenplant voor binnen en buiten

Een bananenplant kopen kan je bijna overal doen, zowel bij de plantenafdeling van de Lidl tot het gespecialiseerde tuincentrum. Maar een bananenplant in de tuin plaatsen kan alleen maar als de temperatuur hoog genoeg is in de zomer, want alleen in de tropen voelt deze bijzondere plant zich buiten thuis. De Musa of bananenboom heeft een schijfstam die wel 3 meter in omvang kan worden. Maar hier ontwikkelen zich de bladeren ook die naar boven worden geduwd. Het is dus geen echte boom. Maar een bananenboom kan ook in de huiskamer een flinke hoogte bereiken en is niet wat je zoekt als je mini-planten in de kamer wilt.

Banenenplant kopen

Wil je een bananenplant voor binnen of een bananenboompje voor buiten bestellen? Dan kun je het beste in het aanbod van één van onderstaande webshops, waaronder Tuinplant.nl, kijken. Dit zijn betrouwbare webshops waar wij uitstekende ervaringen mee hebben!

De Bananenplant (Musa) online kopen:

De bananenplant is zeer decoratief met zijn groene bladeren en kan ook bij ons bloeien. Dat gebeurt echter meestal niet binnen drie jaar en pas als de plant flink uit de kluiten is gewassen. Dan kunnen in principe ook eetbare bananen worden gevormd. Dat die krom zijn heeft overigens als reden dat ze richting het zonlicht willen groeien en de zwaartekracht dat voorkomt.

Verzorging van de bananenplant

Er zijn vele soorten bananenplanten in de handel. De kamerplanten die in ons land worden aangeboden worden zelden zo groot als in de tropen en zijn dan ook voor binnen bedoeld. De bananenplant is beslist niet winterhard. Let bij de verzorging er altijd op dat de grote bladeren eenvoudig scheuren en dan lelijk worden, iets wat je bij een dergelijke sterke plant niet zou verwachten.

Licht

De bananenplant komt uit de tropen en vecht daar zijn hele bestaan om het licht. Een donkere hoek of een woonkamer waar te weinig licht binnen komt is niet geschikt voor een bananenplant en dan is een teleurstelling bijna onvermijdelijk. Een plek vlakbij het raam of buiten op het terras in de zomer is ideaal voor deze plant. Maar let op met te direct zonlicht. In de tropen moet deze plant het vrijwel altijd doen met indirect licht. De grote bladeren kunnen dan ook verbranden in onze zomerzon. Een bananenplant kan wel wennen aan direct zonlicht , maar dat gaat langzaam en is niet altijd succesvol.

Dwergbanaan Musa!

Haal de tropen in huis met deze populaire kleine bananenplant. De grote bladeren geven een echte tropische vibe aan je interieur. Zorg voor een leuke pot of mand en zet de bananenplant bij het raam zodat hij optimaal kan groeien!

Prijs: v.a. € 34,95 op Bol.com

Warmte

Er zijn bananenplanten gekweekt die men winterhard noemt, maar dat geldt dan alleen voor de wortels. Ook de sterkste bananenplant groeit niet meer onder een temperatuur van 5°C en bij -2° C vriest ieder blad kapot. Wees dus ook in huis voorzichtig met de temperatuur en zet de plant niet in een onverwarmde kamer als het extreem koud is.

Water

Een bananenplant lust op een warme zomerdag wel een slokje of zelfs een heleboel slokjes. Een groot exemplaar kan maar liefst 10 liter water op als het snikheet is. Zoveel hoeft u in de huiskamer niet te gieten. Maar geef in de zomer water naar behoefte en in de wintermaanden veel minder. De wortels zijn gevoelig voor rot en als de plant bruine bladeren krijgt kan het al te laat zijn.

Lees ook: Hoe kweek je nu eigenlijk een avocadoplant?

Voeding

Een bananenplant is een van de sterkste groeiers in het plantenrijk. Dat moet ergens vandaan komen en als de plant flink aan het groeien is, wil die ook voldoende meststoffen krijgen. Het is een kwestie van aanvoelen, maar overbemesten in de zomer zal niet snel gebeuren. Let wel op dat in de winter de plant minimaal mest nodig heeft.

Snoeien

Eigenlijk moet je een bananenplant nooit snoeien. Vind je dat verdorde bladeren esthetisch niet kunnen, dan dien je deze voorzichtig te verwijderen. Ook in een pot zal de plant regelmatig uitlopers willen vormen om op die manier een groepje planten te vormen. Die uitlopers moet je verwijderen omdat in de pot er immers slechts ruimte is voor een individueel exemplaar. Als de plant te veel schade heeft geleden in niet langer lijkt te groeien, kan je als laatste redmiddel de stam doorsnijden. De plant is zo sterk dat de mogelijkheid bestaat dat deze weer zal beginnen te groeien.

De bananenplant voor binnen en buiten

Bananenplant stekken

De bananenplant vormt ook in de pot regelmatig uitlopers. Als je de bananenplant wilt stekken, wacht je tot deze uitloper een paar centimeter groot is en een aantal bladeren heeft. Dan graaf je de grond erom heen weg zodat je de worteltjes van de uitloper kan zien. Je snijdt de verbinding met de moederskant met een scherp mesje door waarbij je ervoor zorgt dat de stek voldoende wortels overhoudt. Stekpoeder op de wortels geeft de nieuwe plant vaak een goede start. Zorg dat de grond voldoende vochtig blijft. Na het stekken van een bananenplant is het vaak ook een goed idee om de moederplant weer eens te verpotten. Sterke groeiers kunnen altijd wel wat nieuwe ruimte gebruiken en verzorgen van de bananenplant betekent ook vaak verpotten.

Bananen kweken

Het is een plantenliefhebber in Engeland gelukt om bananen te laten groeien in zijn serre. Ook de IJslanders kweekten vroeger bananen in kassen, omdat het te duur was om die te importeren. Maar als potentieel kweker van bananen moet je wel beseffen dat de bananenplant een temperatuur wil hebben die tussen de 26°C en 30°C ligt om optimaal te groeien en vruchten aan te maken. Dat is in ieder geval een uitdaging. In een pot zal het je niet snel lukken om bananen te kweken, zelfs geen kleine.

Symboliek

In het Boeddhisme heeft de bananenplant een slechte naam. De onvruchtbare trossen aan de plant stonden symbool voor de nutteloosheid van al het aardse. Het heeft ook lang geduurd voor de banaan voet zette in Europa. Pas in de tweede helft van de 19e eeuw werd een bananenplant meegenomen naar het Turkse eiland Alanya. In eerste instantie moesten de eilandbewoners niets hebben van deze vreemde plant met die gele vruchten die waarschijnlijk giftig zouden zijn. Toen men zag hoe insecten de gevallen vruchten verorberden, probeerde men de vrucht voorzichtig.

Herkomst

De bananenplant is vandaag de dag een van de meest geteelde gewassen wereldwijd. Voor zover bekend werden al in de 6e eeuw voor Christus bananen geteeld. Behalve de vruchten kunnen de bladeren ook als dakbedekking dienen en kan je kleding maken uit de schijnstam. Ook je eten kan je klaarmaken in deze bladeren en in Oost Afrika maken ze zelfs wijn en bier van bananen.

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment