Home Tuinonderhoud De Buxusmot, wat is het en hoe bestrijd je hem?

De Buxusmot, wat is het en hoe bestrijd je hem?

by Rosalyn van Moorselaar
De Buxusmot, wat is het en hoe bestrijd je hem?

Een prachtige haag van buxusstruiken kan in korte tijd volledig kaal worden gevreten. In vele delen van ons land kiest men inmiddels voor andere soorten struiken omdat men de strijd moe is geworden.

Waar komt de buxusmot vandaan en hoe ziet hij eruit?

De buxusmot komt uit het Verre Oosten en is meegelift naar Europa, in Nederland heeft het tot 2011 geduurd voordat dit insect hier ook zijn intrede deed en met grote gevolgen voor de buxus. De buxusmot is een nachtmot met witte vleugels die een bruine hand hebben, ook de kop is bruin. De mot is ongeveer 4 centimeter groot en leeft ongeveer 8 dagen. De mot zelf vormt geen gevaar voor de struiken, maar de vrouwtjes leggen gedurende hun korte leven ongeveer 800 eitjes.

Buxusmot

Wat doet de buxusrups?

De buxusrups zorgt eigenlijk in juli en augustus pas voor de grootste schade, maar als ze in grote getalen voorkomen, kunnen ze al in mei een haag compleet kaalvreten. De buxus leeft dan nog wel, dat kan je zien omdat onder de bast de struik nog compleet groen is. Maar zonder bladeren kan de struik zich niet verder ontwikkelen en is kwetsbaar voor buxus ziekte, parasieten en schimmels. Om te redden wat er te redden valt, kun je proberen de buxus met meststoffen en voldoende water weer in staat te stellen blad te vormen. Helaas moet vaak worden geconstateerd dat dit niet meer lukt.

Lees ook: Zo creëer je een vogelvriendelijke tuin

De buxusrups loopt diverse stadia door. In eerste instantie heeft deze een gele kleur, later wordt dat groen met zwarte of bruine strepen of stippen. De aanwezigheid van buxusrupsen wordt ook altijd duidelijk door de spinsels die deze achterlaten op de bladeren. Vanaf oktober vormt de rups een pop voor de overwintering.

Buxusrups

Biologische bestrijding van de buxusmot

Er is een Buxus Monitoringsval in de handel. Deze bevat feromonen die voor de mannetjes zeer aantrekkelijk zijn.  Door het wegvangen van de mannetjes zal het aantal bevruchtingen teruglopen en daardoor het aantal rupsen afnemen. Is de rups al in de struiken aanwezig, dan kan je deze met de hand weg halen, vergeet daarbij de poppen ook niet te verwijderen. Deponeer de rupsen nooit zomaar in de groenbak, omdat je daarmee wellicht ook andere gebieden ongewild besmet. Zorg dat de rupsen in een afgesloten zak of iets dergelijks geen overlevingskans krijgen.

Een andere biologische bestrijding is om de struiken te bespuiten met nematoden. Dit zijn microscopisch kleine aaltjes die specifiek parasiteren op de buxusmot en deze uiteindelijk doden.

Een natuurlijk middel of groene zeep?

Het natuurlijke middel Pyrerhrum concentraat doodt ook de rupsen, maar alleen als die daadwerkelijk worden geraakt bij de bestrijding. Het is dus noodzakelijk om meerdere malen de behandeling te herhalen, in het algemeen één keer per week. Sommige tuiniers zeggen goede resultaten te behalen met Promanal dat eigenlijk bedoeld is voor de bestrijding van luizen. Groene zeep is in het algemeen niet afdoende voor een doelmatige bestrijding. Behalve het actief bestrijden van de rups is het ook altijd van belang om de buxus zo goed mogelijk te verzorgen tijdens het doorstaan van deze plaag. Extra voedingsstoffen en voldoende water is daarbij een noodzaak.

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment