Home Tuinontwerp De geschiedenis van tuinbeelden

De geschiedenis van tuinbeelden

by Sander
De geschiedenis van tuinbeelden

Ben je klaar met het beplanten van je tuin maar mist er nog iets? Er zijn talloze mogelijkheden om de tuin te decoreren. Met een tuinbeeld kun je heel goed een bepaalde sfeer in je tuin creëren. Veel van deze tuinbeelden hebben een interessante geschiedenis. Met enige kennis hierover kan het nog leuker zijn om bezig te gaan met je tuininrichting.

Tuinkabouter

De tuinkabouter: you love it or hate it. Wist je dat de tuinkabouter geïnspireerd is op het eren van de natuur? In sommige culturen, zoals op Bali, tonen mensen respect voor de natuur en diens beschermgeesten door beeldjes in de tuin te zetten. In het westen gebeurt het minder maar wel deden hier verhalen en mythes de ronde over kabouters die ’s nachts je tuin schoon zouden houden. De Duitse Philipp Griebel wordt meestal gezien als de uitvinder van het tuinkabouterbeeld in ongeveer 1880. Typische voorwerpen die de traditionele tuinkabouter bij zich heeft zijn de hengel, gieter, schep, kruiwagen, knapzak, paddenstoel of een muziekinstrument.

Elfenbeeld

Net als kabouters hebben elfen hun oorsprong in mythes. In Noorwegen zouden elfen voor het eerst in de verhalen zijn opgedoken. Over het algemeen waren ze wel vriendelijk voor de mens maar met hun bovennatuurlijke krachten konden ze ook vreselijke wraak nemen als hen iets was aangedaan. Veel tuinbeelden zijn op deze wezens gebaseerd. Het zijn eigenlijk altijd vrouwelijke figuren met vleugels en puntige oren. Elfjes in de vorm van kinderen komen ook vaak voor. Een veel voorkomende positie is de zittende houding, met de armen om de opgetrokken knieën heen.

Engelbeeld

De engel komt zowel in het Christendom, Jodendom als in de Islam voor. Als beschermer van de mens en boodschapper van God vormen ze de brug tussen hemel en aarde. Net als de elf heeft een engel altijd een groot paar vleugels maar het kan zowel een man als vrouw zijn. Twee gedaanten waarin we engelenbeelden vaak zien is met de armen naar de hemel reikend of biddend, met de handen voor de borst gevouwen. Van de meeste aartsengelen kun je wel beelden vinden maar niet alle beelden stellen een specifieke engel voor. Soms worden engelenbeelden gebruikt als gedenkteken voor een overleden persoon. Een engelbeeld met tamboerijn staat voor creativiteit.

Boeddhabeeld

Tegenwoordig vind je in alle tuinzaken wel boeddhabeelden. Maar welk verhaal zit hier nu achter? Elke soort heeft zijn eigen oorsprong. De happy boeddha, ook wel de Chinese boeddha genoemd, is te herkennen aan zijn dikke buik. Het is de voorstelling van Pu-Tai-Ho-Shang, die zijn geluk vond in het boeddhisme. Daarom vind je altijd een glimlach op zijn gezicht. Daarnaast kunnen we de Thaise boeddha onderscheiden, of Gautama boeddha. Hij heeft vaak een mutsje op en lange oorlellen, een teken van verlichting. Ook zit hij altijd in kleermakerszit omdat hij de verlichting in die positie ontving. Die bereikte hij nadat hij al zijn bezittingen wegdeed en zijn leven in teken van mediatie stelde, als reactie op de armoede en geweld die hij om zich heen zag. Tot slot is er de Shaolin boeddha, een monnik gekenmerkt door een kinderlijk uiterlijk, groot en kaal hoofd. De Shaolin zijn een groep Chinese monniken die goed konden vechten maar tegelijkertijd ook veel aandacht aan meditatie besteedden.

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment