Home SeizoenenLente De kunst van het grasmaaien

De kunst van het grasmaaien

by Sander
De kunst van het grasmaaien

Waarom is het nu eigenlijk noodzakelijk om het gras te maaien? Het is eigenlijk net als kappersbezoeken: als je dat regelmatig doet, ziet je haar er gezonder uit. Gras heeft licht nodig om te kunnen groeien en als het gras lang is, komt er minder licht doorheen. Daarom kunnen nieuwe grassprieten moeilijk groeien tussen lang gras. Door regelmatig te maaien voorkom je kale plekken. Bovendien krijgen onkruid en mos minder kans om de kop op te steken.

Ben je benieuwd welk type grasmaaier voor jouw gazon geschikt is en welk merk en model dan het beste is getest? Wij hebben de beste 15 modellen in een uitgebreid onderzoek in kaart gebracht. Zo koop jij de beste grasmaaier voor jouw tuin!

De beste maailengte

Als je net een nieuw gazon hebt, moet je het gras eerst 2 weken de tijd geven om goed te wortelen. Bij de eerste paar maaibeurten is het van belang dat je niet te veel weghaalt; stel de maaier in op zo’n 6 cm. Daarna kun je 2 à 3 cm voor een siergazon aanhouden en een centimeter langer indien er op het gras gespeeld wordt. Maai het zeker niet te kort want dan droogt het uit en raakt het beschadigd. De laatste keer dat je het gras maait voor de winter, mag je het ook iets langer laten (5 cm) want dan is het minder kwetsbaar. Zorg dat je nooit over bevroren gras loopt, dat beschadigt het enorm!

Wanneer moet je grasmaaien

In maart kun je je grasmaaier tevoorschijn halen en in oktober kun je hem weer opbergen. Buiten deze periode is het over het algemeen te koud voor het gras om te groeien. Maai geen nat gras want dan plakt het aan elkaar, waardoor je het niet op gelijke hoogte kunt maaien. In maart kun je beginnen met om de 2 weken maaien. Van mei tot augustus is minimaal 1 keer per week het beste en vanaf dan kun je afbouwen tot 1 keer per 10 dagen. Maai niet te vaak of zet de stand iets hoger tijdens een hete zomer om te voorkomen dat het gras uitdroogt. Het is slim om je gras nat te sproeien bij droog weer.

Enkele tips

Als je het gras maait, duw je de sprieten 1 richting uit. Om te voorkomen dat het plat gaat liggen is het handig om bij de beurt erna loodrecht op de vorige maairichting te maaien. Kale plekken kun je tegengaan door ze te bemesten. Een verticuteerbeurt kan je grasmat een flinke boost geven. Dit houdt in dat je het dode materiaal eruit kamt, waardoor de kans op schimmel kleiner wordt. Je kunt dit het beste in het voorjaar doen of voor de start van de winter. Zorg na elke maaibeurt dat je het afgemaaide gras opharkt en weghaalt. Als je dat niet doet, krijgt het gazon minder licht en lucht en verslechtert de conditie.

Het gras is altijd groener bij de buren

Een mooi gazon krijg je niet voor niets. Bij voetbalclubs en golfclubs zie je vaak jaloersmakende gazons. Alle sprietjes staan hier heel dicht op elkaar, wat het resultaat is van zeer vaak maaien. Het is wellicht het beste om een vast maaimoment in te plannen, zodat het echt een routine wordt. Mocht dat echt niet lukken, dan is er altijd nog de robotmaaier.

De beste grasmaaiers van 2020!

Ben je benieuwd welk type grasmaaier voor jouw gazon geschikt is en welk merk en model dan het beste is getest? Wij hebben de beste 15 modellen in een uitgebreid onderzoek in kaart gebracht. Zo koop jij de beste grasmaaier voor jouw tuin!

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment