Home TuinonderhoudVijveronderhoud De kwaliteit van het vijverwater

De kwaliteit van het vijverwater

by Sander
De kwaliteit van het vijverwater

Als er een goed biologisch evenwicht in de vijver is, is het water helder en heb je weinig last van algen. Zo op het eerste gezicht kun je dus grofweg al zien of je vijverwater in orde is, maar het voorkomen van alge is natuurlijk beter dan genezen. Je kunt de kwaliteit van het water in je vijver meten aan de hand van 3 aspecten. De eerste is de hardheid van het water, de GH-waarde. De tweede is de karbonaathardheid, de KH-waarde. En tot slot is de zuurgraad van belang, de PH-waarde. Alle drie de waarden zijn met behulp van testsets gemakkelijk te meten om te checken of je in actie moet komen.

Waterhardheid

De waterhardheid geeft aan of er voldoende mineralen in het water aanwezig zijn. Mineralen zijn belangrijk voor gezond vijverwater omdat ze het transportmiddel vormen voor CO2 en het is de voeding voor zuurstofplanten. De ideale GH-waarde ligt tussen de 7 en 13. Als de waterhardheid te laag is kunnen de vijverplanten niet goed groeien en als hij te hoog is komt er kalkaanslag op de planten. Het komt vaker voor dat de GH-waarde te laag is omdat regen de waterhardheid verlaagt. Er zijn verschillende producten op de markt om de GH-waarde op peil te houden.

Karbonaathardheid

De KH-waarde laat zien of er genoeg CO2 in het vijverwater zit, voor de overleving van zuurstofplanten. Een goede KH-waarde is minimaal 7. Over het algemeen maken bacteriën voldoende CO2 aan van afvaldeeltjes. Omdat nieuwe vijvers vaak nog niet zoveel bacteriën hebben, is de KH-waarde dan vaak te laag. Er zijn zowel middelen om de KH-waarde op te krikken, als om de juiste waarde te behouden als die eenmaal in orde is.

Zuurgraad

Zoals gezegd produceren bacteriën CO2, waardoor het vijverwater wat zuurder wordt. De planten gebruiken deze CO2, waardoor de zuurgraad juist weer afneemt. Omdat bacteriën dag en nacht CO2 aanmaken maar planten alleen overdag CO2 gebruiken, hoort de zuurgraad ’s ochtends lager te zijn dan ’s avonds. De PH-waarde is in tegenstelling tot de vorige 2 waarden niet op peil te brengen met bepaalde middelen. Maar in principe zou de PH-waarde in orde moeten zijn als de GH- en KH-waarden dat ook zijn.

Adviezen

Er zijn een aantal zaken waar je op kunt letten om een goede waterkwaliteit te verkrijgen. Zorg voor voldoende zuurstofplanten in de vijver: minimaal 5 bosjes voor elke 1000 liter. Het is daarbij het beste om verschillende soorten zuurstofplanten aan te schaffen. Je kunt de bacteriegroei in een nieuwe vijver versnellen met een bacteriestarter en ook het plaatsen van een biologisch filter kan helpen. Als je vijverwater groen wordt en algen verschijnen, moet je daar zo snel mogelijk iets aan doen want in no time zullen ze de vijver overwoekeren. Koop een anti-algenmiddel maar pak ook de oorzaak aan door de verschillende waterwaarden weer op niveau te brengen.

Vissen en waterkwaliteit

Ook wat betreft je vissen moet je een aantal regels in acht nemen voor een goede waterkwaliteit. Zet je vissen pas uit 2 maanden nadat de vijver gevuld is met water. Neem niet te veel vissen: 10 cm vis per vierkante meter is het maximum. Waak er tot slot voor dat je ze niet teveel voert want dat blijft allemaal als afval achter in het water.

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment