Home SoortenBloemen De lampionplant, een vrolijke sierplant voor je tuin

De lampionplant, een vrolijke sierplant voor je tuin

by Rosalyn van Moorselaar
Lampionplant

Tot de zomer is de lampionplant (physalis) onopvallend. De bladeren zijn lichtgroen en eivormig, de bloemetjes wit of gelig en klein. Maar uit de bloemetjes ontwikkelen zich in het najaar kelken die nog het meest lijken op Chinese lampions. In de kelken bevinden zich oneetbare vruchten. De kleur van de lampionnetjes is in het algemeen feloranje. Hierdoor is deze vrolijke plant goed te combineren met andere snelle groeiers.

De lampionplant zaaien of kopen?

Het is redelijk eenvoudig om lampionplanten direct te zaaien op de bestemde plaats, maar binnenhuis is de opbrengst vaak groter. Oudere planten kun je ook delen. Het voorjaar is de ideale tijd om een plaatsje te zoeken om je lampionplant te zaaien. Als je jonge plantjes koopt, let dan goed op dat de plant geen vergeelde of verdorde bladeren toont. Hoe meer de aardkluit is vervilt, hoe beter de plant het zal doen. Overigens noemt men de plant ook wel ballonplant, omdat sommige planten kelken hebben die op oranje bolletjes lijken. De lampionplant is een snelle groeier en daar moet je dus altijd rekening mee houden als je een plaats zoekt waar de leuke lampionnetjes goed uitkomen. De plant zal ook niet hoger worden dan 20 tot 30 centimeter. Als je de plant in de buurt zet van minder sterke planten, kan je dat het beste doen in een container of in ieder geval de wortels in het voorjaar afsteken met een spade. Anders gaat deze plant beslist woekeren.

Lees ook: Hortensia’s bevroren? Zo red je jouw hortensia’s

Verzorging en snoeien

De lampionplant houdt van de volle zon en als je een goede opbrengst aan kelken en vruchten wilt hebben, moet je daar rekening mee houden. Meer dan drie uur schaduw per dag is te veel van het goede voor de physalis. De plant heeft ook een duidelijke voorkeur voor kalkhoudende grond die voedselrijk en goed doorlatend is. Echt veeleisend is de lampionplant niet, maar je moet er wel een beetje moeite voor over hebben. In het najaar mag je de plant pas afsnijden als de lampionnen volledig zijn ontwikkeld en gekleurd. Dan kunnen ze prachtig worden gedroogd. Hiervoor verwijder je alle bladeren en zet de stengels te drogen on een vaas op een warme plaats. In het voorjaar is het even goed kijken welke planten de winter goed hebben doorstaan.

Lampionnetjes

De beste combinaties voor de lampionplant

In verband met de snelle groei kun je de lampionplanten het beste de ruimte geven en ze voor een haag of een groep bomen of struiken plaatsen. Als u ervoor kiest ze in een border met vaste planten op te nemen, overweeg dan een kuip om ze in toom te houden. De lampionplant doet het ook altijd uitstekend als begroeiing van een houten hek. Ze kunnen dan perfect worden gecombineerd met andere sterke groeiers die ook krachtige kleuren tonen, zoals goudsbloemen of asters in verschillende kleuren. Let er wel op dat de lampionplant ook bij een hek voldoende zonlicht kan krijgen. Zet de lampionplant nooit in de buurt van kleine sierlijke planten, die worden in een mum van tijd overwoekerd.

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment