Uiteraard wil je het hele jaar van je tuin kunnen genieten. Dat kan als je kiest voor vaste planten. Deze zijn winterhard en komen dus ieder jaar weer terug. Sommige winterharde planten blijven ook groen als de temperaturen flink omlaag gaat. Er zijn zelfs bloeiende planten in de winter. Er zijn ook winterharde potplanten en kuipplanten die een Nederlandse winter kunnen doorstaan. Ook planten waarvan je het beslist niet zou verwachten kunnen in Nederlandse tuinen overwinteren.
Palmboom, olijfboom en palmen
We hebben het nog steeds over winterharde planten! Als je op vakantie die prachtige bomen ziet in mediterrane streken dan wil je zelf toch ook wel een palm- of een olijfboom in de tuin. Maar dat is niet weggelegd voor een tuin in ons klimaat? Dat dacht je maar. Er zijn ook palmbomen en olijfbomen die speciaal zijn gekweekt om onze winters te kunnen doorstaan en winterhard mogen worden genoemd. Dat is uiteraard een sieraad voor je tuin. Als je besluit een dergelijke bijzondere aanschaf te doen, laat je dan wel goed informeren over de mogelijkheden en onmogelijkheden van deze mediterrane gasten in ons land
Winterharde planten (zonder en met bloemen)
Hieronder staan een aantal bijzondere winterharde planten verzameld.
1. Kerstroos
Deze echt winterharde plant bloeit met een fraaie witte bloem die op een kroon lijkt. Een prachtig gezicht om midden in de winter te kunnen genieten van echte bloemen.
- Plantengroep: vaste planten
- Bloeiende kleur: wit
- Hoogte: 30 cm
- Bloeitijd: oktober – januari
- Standplaats: schaduw
- Latijnse naam: Helleborus niger
2. Meloenboompje
Deze sierheester bloeit ook in de winter gewoon door en ruikt naar meloen. Om die reden wordt de heester ook wel eens ‘winterzoet’ genoemd. De bloemetjes aan het meloenboompje zijn sierlijk en felgekleurd.
- Plantengroep: sierheesters
- Bloeiende kleur: geel
- Hoogte: 180 cm – 200 cm
- Bloeitijd: februari – maart
- Standplaats: zon, halfzon
- Latijnse naam: Chimonanthus praecox
3. Kardinaalshoed
Deze plant is misschien wel de mooiste groenblijvende winterharde plant die er is. De vruchten aan de plant springen open en hebben dan een overeenkomst met een felle kardinaalshoed. Een prachtig gezicht in contrast met de vaak sombere winterkleuren. De plant kan wel 250 centimeter hoog worden en is zelfs bestand tegen veel wind.
- Plantengroep: sierheesters
- Bloeiende kleur: rood
- Hoogte: 150 cm – 250 cm
- Bloeitijd: mei – juni
- Standplaats: zon, halfzon
- Latijnse naam: Euonymus alatus
4. Klimop
Deze veelzijdige plant is er ook in een groenblijvende winterharde soort. Natuurlijk kan je de klimop als klimplant gebruiken en dan kan deze wel 10 meter hoog worden. Maar ook als bodembedekker doet deze het goed. In een heel strenge winter kan de klimop zijn blad verliezen, maar dat komt in het voorjaar weer goed.
- Plantengroep: klimplanten
- Hoogte: tot wel 10 meter
- Standplaats: zon, schaduw, halfschaduw
- Latijnse naam: Hedera
Winterhard, maar alleen speciaal gekweekte soorten
Vandaag de dag zijn er ook vele planten soorten speciaal gekweekt om de winter buiten te doorstaan. Daardoor kan je kiezen uit winterharde klimplanten, vetplanten en bloeiende planten die winterhard zijn gemaakt. Een mooi voorbeeld is de fuchsia. Deze mooie tuinplant is alleen winterhard als je de speciale soorten bij een tuincentrum koopt. Niet iedereen vindt dat een goede keuze voor een natuurlijke tuin.
Speciale aandacht voor potplanten, kuipplanten en winterharde planten voor bloembakken
Misschien dat je het niet had verwacht maar winterharde planten in een pot of een kuip zijn vaak gevoeliger voor lage temperaturen dan planten die in de volle grond staan. Dat heeft te maken met het feit dat het wortelstelsel nu eenmaal beperkt wordt in de ruimte. Bescherm deze planten dan ook bij extreem lage temperaturen of laat ze overwinteren in een koele maar vorstvrije ruimte.
Lees ook: Tuinonderhoud in zomer en winter